Domovina za poneti



Ovogodišnji „Borini pozorišni dani“ odvijaće se pod sloganom „DOMovina“ i trajaće od 21. do 26. oktobra. Organizacioni odbor festivala čine Željko Hubač, Nebojša Cvetković, Nela Dimitrijević, Milica Anđelković Jovanović, Igor Andonov, Slobodan Stamenković, Zoran Antić i Gordana Ristić, a selektori su Ivan Medenica, Željko Hubač i Ksenija Radulović.



– Pozorište, kao nikada do sada, mora da bude društveno odgovorno. Čak i ako pitanja koja postavlja ne odzvanjaju tako glasno kao nekada, pozorištnici moraju da budu uporni. Ovogodišnji „Borini pozorišni dani“ će se odvijati pod sloganom “DOMovina”. Ova igra malih i velikih slova ima za potrebu da postavi pitanje šta je za nas domovina, patrija? Zemlja u kojoj živite ili dom, porodica koju ste stvorili, ili koja vas je stvorila? Što se nas tiče, dileme nema: bez doma nema ni domovine – ističe HUBAČ.

TAKMIČARSKI PROGRAM



U takmičarskom delu programa biće izvedene sledeće predstave:
21. oktobar – ZVEZDARA TEATAP, Život u tesnim cipelama, tekst i režija Dušan Kovačević
22. oktobar – JDP, Elijahova stolica, Igor Štiks, režija Boris Liješević
23. oktobar – HEARTEFACT FUND I BITEF TEATAR, Hipermnezija, režija Selma Spahić
24. oktobar – POZORIŠTE “BORA STANKOVIĆ” , Autoputem, tekst i režija Ana Djorđević
25. oktobar – ATELjE 212, Pazarni dan, Aleksandar Popović, režija Egon Savin
26. oktobar – BITEF TEATAR, Ja i ti

– Prateći program “Borinih pozorišnih dana” obuhvata prezentaciju video snimaka predstava koje tematski korenspondiraju s glavnom selekcijom festivala. U ovom segmentu, odabrane su predstave Rodoljupci (JDP), Balkanski špijun (JDP) i Je li bilo Kneževe večere? (Narodno pozorište Beograd): preplitanje mentalitetskih, istorijskih i političkih okolnosti, kao i preispitivanje sadašnjeg trenutka kroz prošle događaje, zajednički je imenitelj ovih naslova. Istovremeno, reč  je i o delima koja po estetskim vrednostima dosežu  visoke i najviše domete naše dramske književnosti – naglašava Ksenija RADULOVIĆ.

Prateći deo festivala čine još i izložba pozorišne fotografije 19. i 20. veka (Galerija Narodnog muzeja) i predavanje Tihomir Brajović sa beogradskog Filološkog fakulteta pod nazivom “Borina torbica, domovina za poneti” (Pozorišni klub „Talija“).

 

 

VELIKI USPEH PESNIKINjE MILICE DjORDjEVIĆ

Među pet najboljih u regionu

Mlada vranjska pesnikinja Milica Djorđević ostvarila je veliki uspeh plasmanom među pet najboljih od ukupno prijavljenih 126 autora koji su stekli pravo učešća na regionalnom književnom festivalu ,,Think Tank Town’’, koji će se održati u Leskovcu od 6. do 8. oktobra.
– Žiri, koji je u svom ocenjivanju posebno vrednovao estetsku i uopšte umetničku zrelost prispelih radova, ne upuštajući se u ocenjivanje ličnih poetičkih pristupa, jednoglasno je doneo odluku da su od svih prispelih najbolje pesme Julijane Veličkovske iz Skoplja, Miljane T. Stanković iz Niša, Nemanje Dragaš iz Beograda, Toni Popova iz Ohrida i moje malenkosti. Nas petoro je time steklo pravo da učestvuje na festivalu koji se ove godine održava po peti put. Takođe, po jedna naša pesma biće objavljena i u narednom broju časopisa za Balkan “Think-Tank”, a tu će biti i još nekoliko talentovanih neafirmisanih autora iz Zagreba, Tuzle, Beograda, Brčkog… što je velika čast za mene kao mladog stvaraoca – kaže Djorđevićeva.
Pesme Milice Djorđević već su objavljivane u značajnim književnim časopisima, „Trag“ i „Avangard“ i na književnom portalu „Nova poetika“. Pored toga što se redovno prijavljuje na mnogobrojne konkurse i nada se novim nagradama, Milica uveliko priprema i svoju prvu knjigu koja bi trebalo da bude objavljena do Sajma knjiga u Beogradu, u izdanju “Vranjskih knjiga”, a jedan deo potrebnih sredstava obezbedila je putem projektnog finansiranja od sredstava koja su za tu svrhu izdvojena iz lokalnog budžeta za kulturu.
– Što se tiče knjige, još uvek nemam tačan naziv. Biće u njoj pedesetak pesama različite tematike, ali je glavni motiv, koji se provlači kroz većinu, motiv senke. Imam i nekoliko pesama napisanih u akrostihu, a posvetila sam ih sasvim određenim osobama koje su uticale na mene i bile mi izvor inspiracije u tim trenucima. Kako nameravam da se u budućnosti ozbiljno bavim pisanjem poezije, želim da moja prva knjiga bude ono najbolje što trenutko umem i znam – iskrena je Milica.
Peti ,,Think Tank Town’’ festival otvoriće glumac Rade Šerbežija, a specijalni gosti biće književnik Igor Mandić i reditelj Jirži Mencl.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar