Dinamo – od danas za sutra



Veselje (ne)će biti: FK Dinamo

Da li će se finasijska i fudbalska agonija Dinama nastaviti zavisiće od „mudre“ odluke gradonačelnika Miroljuba Stojčića koji drži ključeve trezora



 



Veselje (ne)će biti: FK DinamoSportski savez Grada Vranja izabran je za najbolji u Srbiji za 2010. godinu zbog kontinuiranih uspeha takčmičarskog sporta koji, pre svega, predstavljaju: FK Dinamo, RK Vranje, KK Jug, OK Mladost, OK Vranje…

Ništa čudno u zemlji Srbiji, da propast vranjskog takmičarskog sporta, prikrivanog godinama unazad i opterećenog brojnim aferama, ne počinje naglo s jeseni 2010. godine, a kulminaciju dostiže ovog leta i jeseni.

ZA RIPLIJA

Fudbalski klub Dinamo, kroz 64 godine dugu istoriju, za jedne sportska institucija, za druge „perionica para“ i primer kako ne treba raditi, u poslednjoj deceniji je u centru pažnje lokalne sportske javnosti. U 2002. godini bio je pred gašanjem, ali sa dolaskom tadašnjeg predsednika Svete Mihajlovića (nažalost pokojnog) izlazi iz krize na volšeban način u dogovoru sa rukovodstvom grada i tada još taze formiranim Sportskim savezom. Gasi se žiro račun u banci, a otvaraju se podračuni u Sportskom savezu. Time se postižu dva cilja: izbeći dugovanja koja su visila klubu kao omča oko vrata, a preko podračuna u SS nastavlja se sa radom, s ciljem da se izbegne svaka kontrola utrošenih sredstava. Sve je to lepo funcionisalo do 31. marta 2010. Godine, kada je Narodna banka Srbije sa sedištem u Kragujevcu objavila spisak subjekata koji idu u stečaj zbog blokade računa duže od dve godine u kontinuitetu. Dinamo se našao na toj listi sa oko četiri milona duga. Reagovao je predsednik Trgovinskog suda u Leskovcu, Staniša Marković i obelodanio predstečajni postupak. Dinamo je bio pred gašenjem, ali mudrom odlukom „gradskog rukovodstva“ klub je spašen. Verovali ili ne (za  Riplija) obelodanjeno je da klub nikad nije bio u blokadi i da nikom ne duguje. Time je „mudra odluka“ poništila greške NB Srbije i Trgovinskog suda u Leskovcu. Ili je u pitanju nešto drugo?

Dinamo je ispao iz Prve lige ove sezone, nakon finansijske, a na kraju i fudbalske agonije koja je trajala od 2006. godine. Kroz klub je prodefilovalo oko 150 fudbalera sa strane, plus treneri. Plaćanja po ugovorima, na ruke internim menicama, plate, stan i hrana, troškovi takmičenja opteretila su gradski budžet da se u jednom momentu „nije ni znalo“koliko i šta ide u klub jer se kroz Izveštaj Radne grupe za spas Dinama, 2009. godine pojavio „manjak“ za jednu takmičarsku godinu od 15 miliona. Glavne optužbe, koje su dokumentovane i date medijima, su da FK Dinamo nije vodio finansijske kartice, tako da je bilo ulaza na „štampanom papiru“, ali ne i izlaza sredstava iz kluba. Dakle, nije bilo nikakvih finansijskih kartica. Radna grupa, na čelu sa Dejanom Ivanovićem, ustanovila je i da nema dokaza gde je novac od transfera Dejana Stefanovića u iznosu od 43.000 evra. Sportski savez je, na čelu sa Zoranom Antićem, reagovao i pozvao inspekore privrednog kriminala iz Vranja. Objavljeno je da je sve rađeno po zakonu, samo nije objavljeno  ono najvažnije –  Izveštaj o kontroli u kome bi javnost videla gde su i kako su trošene pare u klubu.

Da li će se finasijska i fudbalska agonija Dinama nastaviti zavisiće od „mudre“ odluke gradonačelnika Miroljuba Stojčića koji drži ključeve gradskog trezora. Za sada, stanje je redovno: od danas za sutra! Fudbaleri ne primaju stipendije ni hranarine, barem ogromna većina njih, kasni se sa plaćanjem stanova za one sa strane, pa dolaze tužbe. FK Dinamo, na sreću, ima i mlađe kategorije koje s mukom pokušavaju da izbegnu „vašarsko“ okupljanje zahvaljujući agilnosti novog koordinatora Joce Ristića. Za sada sve je i dalje na pokušajima, jer ako nema para za prvi tim, prve će na svopjoj koži osetiti mlađe kategorije, kao  i do sada. Ono što je novina, a što bi trebalo da odvrati trenere mlađih kategorija da ne tuže klub za dugovanja koja iznose u proseku oko 2.000 do 3.000 evra po treneru, a od ove sezone ih je petorica, uvedena je članarina u iznosu od 500 dinara po dečaku koji trenira. Te pare trebalo bi da idu za plate trenera, ali za sada naplata ne ide kako treba jer omladinci i kadeti ne žele da plaćaju, kod pionira ko da, a redovno je kod petlića i predpetlića. Da li će to izvući mlađe kategorije iz krize i prvi tim početi da dobija gotove prvotimce? „Kako stoje stvari, uvek će ih biti za prvi tim, ali za Srpsku ligu i Nišku zonu“, reče neko od trenera.

BETON LIGA

Kakvo je stanje u drugim klubovima u vranjskoj opštini, ako se izuzeme FK Dinamo? Opušteno, što bi rekli oni koji vode brigu o sportu jer predstavnika iz vranjske opštine u Niškoj zoni nema, a postoji „beton“ Pčinjska liga u kojoj, verovali ili ne, od 16 klubova nastupa samo jedan iz vranjske opštine – FK Pavlovac. Tu je i FK Polet iz Vrtogoša, ali nisu igrali prvih pet kola  (i još nisu suspendovani???) jer im opština ne prebacuje novac za takmičenje. „Imamo 40 dece koja treniraju u klubu i ovo je zločin prema njima. Ne znamo kako da im objasnimo zašto ne igramo. Pitaju nas, kako iz bujanovačke opštine igraju šest klubova“?, kaže jedan od članova uprave koji želi da ostane anoniman. „Ne spominji mi ime, izbaciće me s posla, deca će da mi gladuju, ali molim te napiši ovo“, tužnim glasom reče meštanin Vrtogoša.

Sve je veće nezadovoljstvo i romske populacije koja je 50 i više godina imala svoj klub, FK Radnički, koji je ugašen od strane gradske vlasti, u vreme socijalista. Upravo, kada se spremao uspon Dinama i krajnji cilj, kako tada reče jedan od čelnika Dinama „ulazak u Super ligu i takmičenje u Kup UEFA“.  

(U sledećem broju – RK Vranje, bure bez dna )

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar