Bratstvo i jedinstvo



Pritvor i istraga: Spasić,

Konzorcijum, koji predstavlja odbegli Aguš Erdinč, je za oko 350.000 evra po tadašnjem kursu došao u posed imovine čiju glavninu čini poslovni prostor i ostali objekti u Preševu ukupne površine, prema podacima Agencije za privatizaciju, 3.541 metar kvadratni



 



Dok se u Vranju još uvek prepričava njegovo filmsko hapšenje, Nebojši Bokiju Spasiću je istražni sudija Specijalnog suda za organizovani kriminal krajem prošle nedelje odredio pritvor od 30 dana i pokrenuo istragu protiv njega. U istom položaju su i Goran Vučković i Goran Bogdanović, uhapšeni u istoj akciji prošlog utorka 13. septembra. U bekstvu je Aguš Erdinč, kome se kao mesto prebivališta navodi Vranje, iako je čovek iz Kumanova, Makedonija. Sve njih policija sumnjiči da su „kao deo kriminalne grupe Darka Šarića, tokom 2009. izvršili krivično delo pranje novca“. Ovde treba, naravno, podsetiti na april ove godine i hapšenje Vranjanca Bobana Stojiljkovića Djure, koji je osumnjičen za šverc skoro tone kokaina iz Južne Amerike, i koji je još uvek u pritvoru, u nadležnosti Specijalnog tužilaštva, nadležnog za ovakve slučajeve.

MOTEL NA ČUKARKIPritvor i istraga: Spasić

Šta sve ovo, zapravo, znači, prevedeno na običan jezik?

Bogdanović, Vučković, Spasić i Erdinč su tako označeni od policije kao „perači prljavog novca“. Prema navodima policije, sumnja se da su oni, po nalogu „organizatora Šarića i Stojiljkovića“, novac dobijen prodajom droge preuzimali i ulagali u privatizaciju preduzeća Bratstvo iz Preševa, pošto su taj novac prethodno deponovali u Komercijalnoj banci:

„Deponovana devizna sredstva usmeravana su kao sredstvo obezbeđenja za dobijanje bankarskih garancija Komercijalne banke, koje su korišćene u postupku privatizacije preduzeća Bratstvo iz Preševa. Ove novčane transakciji nisu prijavnjene Upravi za sprečavanje pranja novca, iako su znali da se radi o nelegalnom novcu koji potiče od izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Na ovaj način osumnjičeni su do sada pokušali da legalizuju više miliona evra stečenih prodajom narkotika“.

Iako Slobodan Nešić, pravni zastupnik Nebojše Spasića, tvrdi da je njegov klijent potpuno nevin (vidi okvir), danas u Srbiji nema teže optužbe od one da ste saradnik ozloglašenog Darka Šarića, koji je u bekstvu a policija i pravosuđe ga označavaju kao jednog od najvećih narko šefova u Evropi. Jer, svedoci smo da je ovde prijatnije biti čak i pripadnik LGBT populacije uoči Parade ponosa.

SLOBODAN NEŠIĆ, ADVOKAT
SPASIĆ NIJE KRIV

– Ne mogu da vam kažem mnogo detalja o prijavi protiv mog klijenta Nebojše Spasića – kaže za Vranjske ovaj advokat pokazujući nam predmet na kome stoji oznaka „strogo poverljivo).
– U Specijalnom sudu – nastavlja on – potpisao sam izjavu kojom se obavezujem da ne iznosim detalje predmeta.
– Međutim, ono što mogu u ovom trenutku da kažem je to da je Spasić potpuno nevin, da je kolateralna šteta i da Specijalno tužilaštvo, po čijem je nalogu uhapšen a istražni sudija mu odredio pritvor.
– Tužilaštvo nema dokaze protiv Spasića. Moj klijent se, jednostavno, u pogrešno vreme zatekao na pogrešnom mestu – poentira Nešić.

Da se sad malo pozabavimo kompanijom Bratstvo iz Preševa, osnovanom 1953. godine. Ovaj nekada „uzoran kolektiv“ tokom devedesetih podelio je sudbinu mnogih sličnih trgovinskih firmi ne samo u okruženju. Međutim, i pored opšte devastacije, firma je i dalje bila atraktivna zbog ogromnog poslovnog prostora u Preševu, ali i na Koridoru 10.

Februara 2009. u Agenciji za privatizaciju februara 2009. propala je prva aukcijska prodaja ove firme. Početna cena iznosila je 46 miliona dinara, a jedini kupac koji se javio bio je Konzorcijum „Aguš gradnja“. Već sledećeg meseca Agencija obara početnu cenu na 31,22 miliona dinara, koju ovaj konzorcijum prihvata i kupuje firmu 27. marta po početnoj ceni. Da napomenemo da je pored Aguš gradnje Doo, drugi član konzorcijuma Maestralturs, kompanija registrovana u Budvi. Danas se kao vlasnik kompanije Aguš gradnja, registrovane u Vranju, kod Agencije za privredne registre, vodi Erdinč koji je u bekstvu.

Tako je Konzorcijum za oko 350.000 evra po tadašnjem kursu došao u posed imovine čiju glavninu čini poslovni prostor i ostali objekti u Preševu ukupne površine, prema podacima Agencije za privatizaciju, 3.541 metar kvadratni, a tu je i poljoprivredno i građevinsko zemljište, zajedno 16.000 kvadratnih metara. Ipak, ovde treba izdvojiti motel na Čukarki, površine 528 kvadrata, pored sada porušene benzinske pumpe Jugopetrola, koji se nalazi tik uz trasu Koridora 10 ka Makedoniji. Ovaj objekat je sada ruina, ali je mesto atraktivno toliko da su vlasnicima, prema tvrdnji našeg odlično upućenog sagovornika iz Preševa, neki Albanci iz tog mesta nudili uzaludno dva miliona evra.

OMLADINSKIH BRIGADA

Ostali objekti u Preševu, prema rečima istog sagovornika, nalaze se takođe na dobrim lokacijama i rentiraju se. Sad, da li ovi objekti zaista pripadaju Aguš gradnji ili nekom drugom, verovatno će se već utvrditi u postupcima pred Specijalnim sudom.

Inače, Konzorcijum Aguš gradnja registrovan je u Vranju, Omladinskih brigada 3 (ulica koja od naselja Raška vodi ka Jumku).

Ovde dolazimo do Aguša Erdinča, za kojim policija traga. Izvesni dobro upućeni čitalac Vranjskih je, komentarišući na našem veb izdanju tekst u prošlom broju o hapšenju Spasića (Vranjske 760; Odoše nam najbolji drugovi), naveo da je Erdinč poznata gradska faca u Kumanovu, koji ima nekoliko biznisa sa svojim bratom u tom gradu u Makedoniji: zlatarsku radnju, butik, kafić, građevinsku firmu.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar