Odoše nam najbolji drugovi



, , , ,

U utorak 13. septembra ispred ulaznih vrata u restoran i prodavnicu na „Djurinoj pumpi“ u naselju Raška, oko pola devet ujutru, bio je parkiran crni kombi plavih tablica, kakvi se viđaju na pokaznim vežbama hvatanja terorista i kriminalaca. Kraj njega trojica pripadnika neke od specijalnih policijskih jedinica, u komplet crnim kombinezonima i „fantomkama“ na glavama, naoružani nekonvencionalnim automatskim naoružanjem. Nešto ranije, policija je iz stana privela i Spasića



 <--break->“ title=“<--break-->“ class=“mceItem“ /></p>
<p><!--break--></p><div id=



U trenutku dok čitate ovaj tekst, Nebojša Boki Spasić (1963), bivši direktor vranjske filijale Komercijalne banke, istražnom sudiji Posebnog odeljenja (za organizovani kriminal) Okružnog suda u Beogradu odgovara na pitanja vezana za okolnosti svog odnosa sa Bobanom Stojiljkovićem Djurom, Vranjancem uhapšenim 14. aprila ove godine zbog sumnje da je, kao saradnik Darka Šarića koji je u bekstvu, odgovoran za šverc skoro tone kokaina iz Južne Amerike u jesen 2009. godine. Samo dva dana ranije, u utorak 13. septembra, Spasića su u ranu zoru iz njegovog stana u Brankovoj ulici „podigli“ inspektori Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, u pratnji specijalaca sa fantomkama i dugim cevima; priča se nimalo nežno („Šta ima da pretresaju Bokijev stan, čovek nema ni sto evra u kući“ – prokomentarisao je za naše novine jedan od njegovih prijatelja).

KOD ISTRAŽNOG SUDIJE

U toku dana određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati a u popodnevnim satima transferisan je za Beograd.

– Optužba protiv mog klijenta je neozbiljna; osumnjičen je za pranje novca iako delo koje mu se stavlja na teret nije mogao da počini – bila je prva reakcija Slobodana Nešića, Spasićevog advokata, dok je tog utorka popodne išao ka prestonici.

Nešić je objasnio da protiv Spasića u tom momentu nije bila podneta krivična prijava, već da je u toku bio samo pretkrivični postupak.

– U utorak, odmah po dolasku u Beograd, Spasića je saslušala policija, a najavljeno je da će se pred istražnim sudijom Specijalnog suda za organizovani kriminal pojaviti u četvrtak. Sudija dalje može ili da mu odredi pritvor ili da ga pusti. Toliko mogu da kažem za sada – rekao je sutradan, u sredu Nešić za naš nedeljnik.

Pored Spasića, u akciji po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal (koje je deo Republičkog javnog tužilaštva), i u kojoj je lokalna policija bila tek običan posmatrač, uhapšene su još dve osobe, prema saopštenju policije Stojiljkovićevi saradnici: Goran Vučković (1961.) i Goran Bogdanović (1970). Vučković se, kako smo ranije pisali, vodio u Agenciji za privredne registre (APR) kao zastupnik i jedini član Privrednog društva „Euro petrol“ benzinskih pumpi, jedne na ulazu u grad kod Zlatokopa i druge u naselju Raška, poznatim kao „Djurine pumpe“. Policija je saopštila kako traga za još jednom osobom, izvesnim Agušem Erdinčem (1968.) iz Vranja, koji se prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, vodi kao direktor preševskog preduzeća Bratstvo (videće se dalje zašto je ova firma važna za priču).

PROFIL

Nebojša Boki Spasić važi za jednog od osnivača Socijalističke partije Srbije u Vranju, prvi do Slobodana Miloševića prilikom njegovih poseta Vranju. Bio je sudija Opštinskog suda i sektretar opštine, pre nego je posato prvi čovek filijale Komercijalne banke. Radio je i u Jumku. Iako ga čaršija povezuje sa drugim strankama, pre svega sa DSS, Spasiću, prema sopstvenom priznanju, nikada ni na pamet nije palo da ostavi SPS, iako u proteklom periodu nije bio stranački aktivan. Oženjen je, otac dvoje dece.

 

Razloge hapšenja Spasića, jednog od najpoznatijih vranjskih bankara, kao i Vučkovića i Bogdanovića, u akciji kao u američkim filmovima, Ministrastvo unutrašnjih poslova saopštilo je 13. septembra, a prenosimo ga u celini:

„U nastavku istrage koja se vodi protiv članova organizovane kriminalne grupe Darka Šarića, pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom, danas su lišili slobode Nebojšu Spasića (1963), Gorana Bogdanovića (1970) i Gorana Vučkovića (1961) iz Vranja, zbog postojanja osnova sumnje da su tokom 2009. godine izvršili krivično delo pranje novca.

Sumnja se da su krivična dela vršena na taj način što su u navedenom vremenskom periodu, postupajući po nalozima organizatora Darka Šarića i Bobana Stoiljkovića, sredstva ostvarena prodajom narkotika preuzimali i koristili za kupovinu imovine-preduzeća, a sve u cilju sticanja ekonomske dobiti i moći ove organizovane kriminalne grupe.

Deponovana devizna sredstva usmeravana su kao sredstvo obezbeđenja za dobijanje bankarskih garancija Komercijalne banke, koje su korišćene u postupku privatizacije preduzeća „Bratstvo-Preševo“. Ove novčane transakciji nisu prijavnjene Upravi za sprečavanje pranja novca, iako su znali da se radi o nelegalnom novcu koji potiče od izvršenja krivičnog dela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Na ovaj način osumnjičeni su do sada pokušali da legalizuju više miliona evra stečenih prodajom narkotika“.

BEZ VRANjSKE POLICIJE

Pre nego je policija u utorak poslepodne izdala ovo saopštenje, u vranjskoj policiji rečeno nam je da čitav posao rade „kolege iz Beograda“, kriminalistička policija i Bezbednosno informativna agencija.

– Od nas su samo tražili da im oslobodimo jednu kancelariju za ispitivanje – prenosi nam jedan visoko pozicionirani inspektor vranjske Policijske uprave.

I zaista, način privođenja osumnjičenih odavao je serioznost pravne države. U utorak 13. septembra ispred ulaza na „Djurinoj pumpi“ u naselju Raška, oko pola devet ujutru, bio je parkiran crni kombi plavih tablica, kakvi se viđaju na pokaznim vežbama hvatanja terorista i kriminalaca. Kraj njega trojica pripadnika neke od specijalnih policijskih jedinica, u komplet crnim kombinezonima i „fantomkama“ na glavama, naoružani nekonvencionalnim automatskim naoružanjem. Unutra nekoliko inspektora u civilu, nešto međusobno razgovaraju. Ova dva detalja bila su dovoljna za zaključak da se nešto spektakularno dešava, iako je pumpa bila otvorena za mušterije. Sličan prizor mogao se videti i u Kneza Miloša ulici, kod Gradskog parka, tačnije u kući Gorana Vučkovića, čoveka koji je vodio pumpu kod Zlatokopačke petlje. Crni kombi i džip, maskirani policajci na kapiji, a u dvorištu poveća grupa ljudi. Izjave na oba mesta, naravno, nije bilo moguće uzeti. Nekoliko očevidaca kasnije je za Vranjske ispričalo da je sa nekoliko lokacija u policijska vozila ubacivana nekakva dokumentacija.

Vranjska čaršija je u prvi mah, pošto se pronela vest o Spasićevom hapšenju, reagovala spontano i logično: da je to povezano sa pričom oko novca koji je Goran Tasić Gokče navodno nezakonito podizao u filijali Komercijalne banke u vreme dok ju je vodio Spasić. Sada se pred vranjskim Višim sudom vodi postupak u kome je okrivljeno nekoliko bančinih službenika, a Spasić ima status svedoka. Trebalo je, dakle, vremena da se Spasić poveže sa Djurom.

Spasić, prema rečima nekih njegovih prijatelja koji nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, uoči hapšenja nije odavao utisak čoveka kome se sprema ovako nešto. Kažu da je bio euforičan i srećan zbog novog nameštenja – postao je nedavno prvi čovek filijale „Dunav“ banke.

 

 

 

 

Opširnije u štampanom izdanju 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar