A ako su štedeli…

Eko Taxi Vranje

Političari su postali kasta za sebe, moćni po definiciji, bogati po zasluzi, samodovoljni po stanju stvari. Ovi u Vranju ne hvale se previše svojim bogatstvom. Ali se i ne žale 

Ma koliko da si jak, ima neko jači, bio je slogan srpskih košarkaša iz vremena kada su bili prvaci sveta. Ova sentenca kao da ne važi za vranjske političare, koji su, svi odreda, u ovim teškim vremenima izuzetno dobro situirani, da se ne kaže baš bogataši. A da vranjski političari imaju čime da se pohvale, imaju. Od pre dve godine svi srpski funkcioneri, ali i direktori javnih preduzeća, te članovi upravnih i nadzornih odbora imaju obavezu da prijavljuju svoju imovinsku kartu, dakle da javno kažu nadležnima koliko su zaradili pre stupanja na funkciju, a sa koliko će nula na računu sa nje, jednog dana, i otići. Kad jednom prijave svoju imovinu, dužni su da registruju i sve u međuvremenu nastale promene. Neko će to, valjda, jednom i da pogleda. Vranjanci su bili ažurni, pa se svi redom isprijavljivali, ali je nečiju imovinu moguće naći na sajtu Agencije za bornu protiv korupcije, a nečiju ne. Valja to pripisati tradicionalnoj srpskoj aljkavosti, ali je i ovako moguće doći do krajnje zanimljivih podataka. Političari su postali kasta za sebe, moćni po definiciji, bogati po zasluzi, samodovoljni po stanju stvari. Pa, ko to među njima takvima prednjači, ko ima više, a ko manje od drugih?

KUĆICA U CVEĆU

Gradonačelnik Miroljub Stojčić pri vrhu je svake, pa i ove top liste najbogatijih političara. On zvanično ima mesečnu platu od 131.000 dinara, poseduje stan od 77,10 kvadrata, plac na Besnoj kobili od 792 kvadrata, na kome zida vikendicu od 200 kvadrata, vozi „opel vektru“ iz 2000. godine, a prijavio je i ušteđevinu u banci. Njegova supruga, apotekar, ima sličnu platu. Sve u svemu, Stojčić je samo od plate, ako je štedeo, u prethodnih 11 godina od kako je na vlasti mogao da ušteka oko 150.000 evra. A možda je i trošio…

Stojčićev zamenik, demokrata Igor Andonov, prijavio je ove godine promenu svoje imovine, posle kupovine stana u Nišu, „jer ne želi da krši zakon“.

– Smatram sebe normalnim čovekom, koji živi normalnim životom – kuća, auto, letovanje, zimovanje… To sam imao oduvek, i više pre nego što sam postao funkcioner. Sada, svi te gledaju drugačijim očima, i to je svakako problem javne funkcije – kaže Andonov.

On ima platu od 86.000 dinara, tvrdi da ima nešto malo ušteđevine, i stan od 48,26 kvadrata u Nišu, nov auto dobijen na nagradnoj igri, dok mu supruga, kao lekar, ima platu od oko 60.000 dinara. Pre nego je pao na ovu skromnu platu zarađivao je i bolje, kao stomatolog, u privatnoj i državnoj službi. Ako je štedeo…

Predsednik Skupštine grada Slobodan Stamenković kaže da se njegovo imovno stanje nije menjalo u poslednjih 10 godina.

– Jedino ako nasledim nešto. Daleko sam ja od imućnog čoveka, celog veka sam radio samo za normalnu platu, i tako živim i danas. Pokrivam tekuće mesečne troškove i to mi je dovoljno – kaže Stamenković.

Ipak, on ima platu od 86.000 dinara, poseduje stan u centru od 70 kvadrata, i četvrtinu porodične kuće. Vozi novog „seata kordobu“, a njegova supruga zarađuje oko polovinu plate koju on donosi kući. Sad, pošto je iskoristio funkciju da zaposli suprugu, može se reći da je godišnje dobar, samo po tom osnovu, oko 5.000 evra. Stamenković je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio i pet akcija NIS-a, ukupne vrednosti 2.500 dinara.

AKCIJE I AUTOMOBILI

Njegov zamenik Zoran Antić spada u skromnije pripadnike lokalne političke elite. Prema njegovom priznanju, ima auto „pežo 307“ iz 2001. godine, i „pasat „koji je nedavno zapaljen.

– Nemam nikakve nepokretnosti, a imam oko 1.000 evra ušteđevine. Moja imovina nije tajna i nije se mnogo menjala – kaže Antić.

E da socijalisti ne bi ispali tradicionalno skromni, tu je Antićeva desna ruka, Branimir Stojančić, jedan od najimućnijih lokalnih političara. Prema njegovim tvrdnjama, on poseduje stan u Češlju, pa stan u centru grada, dva automobila, „pežo“ i „jugo“, kuću koju je nasledio od bake, njive, šume, vinograde, oko 150 akcija „Alfe“ ali i kredit od 35.000 evra uz oko 200 evra mesečne rate.

– Nije ni čudo, ja sam jedinac, a iz dobrostojeće porodice – objašnjava Stojančić svoj status, u koji spada i nasleđena vikendica u Rataju.

Slična je situacija i sa narodnim poslanikom Milanom Nikolićem. On prima nekoliko plata – kao poslanik 27.319 dinara, kao predsednik UO „Simpa“ 50.000 dinara, i kao „član Izvršnog odbora – direktor u Simpu“ 201.859 dinara mesečno. Ima kuću od 200 kvadrata, ali je vlasnik samo polovine, svoju kuću od 60 kvadrata i 3,2 hektara zemlje. Ima ušteđevinu u banci i 126 akcija „Simpa“.

Ono, i drugi poslanici sličnog su imovnog stanja. Demokrata Goran Stefanović prima zvaničnu platu od 90.000 dinara kao poslanik, poseduje poslovni prostor (dva lokala ukupne površine 57 kvadrata), stan u Beogradu, a u Vranju živi kod roditelja. Nepoznata je njegova zarada od advokatske kancelarije, a pretpostavlja se da je bar dvostruko viša od plate. Naplaćuje, koliko se zna, milionske sume samo na tome što radi za Elektrodistibuciju. Supruga mu je lekar, što znači još oko 60.000 dinara mesečno. Vozi „pežo 407 HDI“. Ima i kredit za stan; ali, ako je štedeo…

I ostali predstavnici vranjske vlasti imaju čime da se pohvale. Koalicioni partneri SPS-a u lokalnoj vlasti, Nova Srbija, ne stoji uopšte loše. Predsedniik vranjskog odbora NS-a Slobodan Nešić za sebe kaže da je, u našim uslovima, dobro situiran čovek. Ima nezaposlenu suprugu, i sa njom imovinu koju čine jedna stara kuća u Vranju, stan u Vranju, dva dvosobna stana u Nišu, lokal u kome drži advokatsku kancelariju i nešto novca u banci. Radoslav Mojsilović, poslanik NS-a iz Vranja, prodao je auto, pa mu sada ostaje samo plata od oko 1.200 evra i nešto putnih troškova. Od nekretnina nema ništa na svoje ime, a i inače.

Dobro stojeći je svakako i Uroš Trajković, šef vranjskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije i kandidat te stranke za gradonačelnika. On prima platu kao direktor ZC od 95.000 dinara, 5.000 dinara kao član UO „Vodovoda“, i 5.000 dinara kao odbornik. Ima kuću od 150 kvadrata u centru grada, ima četvrtinu vikendice (35 kvadrata), i četvrtinu vikendice od 25 kvadrata, kao i stan od 60 kvadrata. Ima depozit u banci, žena mu je takođe lekar, dakle i ona oko 60.000 dinara mesečno. Za početak, i nije tako loše. Sa druge strane, URS-ov član Gradskog veća Nela Cvetković prijavila je samo platu od 58.000 dinara i ništa više.

NASLEDNICI

Tako vlast i eksperti, a ni opozicija ne stoji mnogo slabije. Šef vranjskog SNS-a Dragan Nikolić ne želi mnogo da priča o tome šta sve poseduje, jer „nema zakonsku obavezu da prijavljuje svoju imovinu“.

– Sve što sam zaradio, stekao sam radom i poštenim odnosom prema poslu.

 

TOP LISTA (NADREALISTA)

1. BRANIMIR STOJANČIĆ (SPS) – dva stana u Vranju, dva automobila, kuća i vikendica, njive, šume, vinograd, oko 150 akcija „Alfe“

2. SLOBODAN NEŠIĆ (NS) – kuća i stan u Vranju, dva stana u Nišu, lokal i nešto novca u banci

3. UROŠ TRAJKOVIĆ (URS) – kuća od 150 kvadrata u centru, četvrtina vikendice (35 kvadrata), i četvrtina vikendice od 25 kvadrata, stan od 60 kvadrata

4. GORAN STEFANOVIĆ (DS) – dva lokala od 57 kvadrata, stan u Beogradu, kuća u Vranju, poslanička i advokatska plata

5. DRAGAN NIKOLIĆ (SNS) – kuća od 150 kvadrata, pola kuće i imanja na selu, poslovni prostor, džip „folksvagen tuareg“, dobro razrađen posao

Opširnije u štampanom izdanju  • Ostavi komentar