VRANjSKA HEROINA



ELIZABET HATON

Srednja medicinska škola u Vranju od 1. septembra nosi novi naziv: Srednja medicinska škola „dr. Izabel Emsli Haton“. Inicijativu za promenu naziva škole je prošle godine pokrenulo lokalno Udruženje potomaka ratnika a Nastavničko veće (NV) ove škole je uvažilo predlog i uputilo zahtev Ministarstvu prosvete i nauke. U početku je bilo protivljenja nekih članova NV, uglavnom zbog neinformisanosti, ali je nakon više održanih predavanja na ovu temu stvar rešena. Naziv nije mogao odmah da bude promenjen jer je trajala školska godina, pa je rešenje o promeni naziva stiglo tokom leta ove godine.



ELIZABET HATONDjaci i profesori ove škole su bili prezadovoljni kada je iz Ministarstva stiglo odobrenje o novom nazivu i sa ponosom ulaze na vrata ove obrazovne ustanove. O tome smo i razgovarali sa novom direktorkom škole Gordanom Jovanović:



 

UČENICI

Milenko:

– Čuo sam da je ona prodala svu svoju imovinu u Škotskoj da bi kupila potrebnu opremu za bolnicu koju je oformila.

Stefan:

– O novom nazivu sam se informisao preko interneta i sviđa mi se.

Marija:

– Njena dela su me oduševila, ovo je pravi naziv za našu školu.
Tamara:

– Mislim da se svakome sviđa novi naziv. Mene je cela njena priča zaintrigirala.

Nemanja:

– Delim isto mišljenje kao i većina, dr. Haton je zaslužila da škola nosi njeno ime.

 

– O životu dr. Izabel Emsi Haton i njenoj povezanosti sa Vranjem smo organizovali predavanja za učenike u školskoj sali, koja su bila vrlo inspirativna i propraćena iako je većina učenika znala o kome se radi. Na predavanjima je vranjski hirurg dr Vukašin Antić ispričao priču o dr Haton, koja je nakon proboja Solunskog fronta došla u Vranje da pomaže ranjenim ratnicima i obolelima od tifusa, ali i svim građanima kojima je pomoć bila neophodna. Meni je izuzetno drago da su učenici informisani i svesni koliko je u stvari dr. Haton zaslužila da ova škola nosi njeno ime. Ona je naša heroina – objašnjava direktorka.

Direktorka Jovanović ističe i da se Dan škole neće menjati, i dalje će se obeleživati 17. maj, datum kada je ova škola postala samostalna, ali će tokom školske godine biti obeležen dan ove heroine humanosti.

– Najverovatnije će to biti 4. oktobar, jer se tada organizuje poseta spomeniku ispred Hiruškog odeljenja vranjske bolnice koji je i podignut u pomen medicinskim sestrama iz Škotske koje su u periodu 1918. – 1919. god lečile ljude u Vranju. Tada očekujemo i da školu poseti ambasador Velike Britanije.

 

 

 

 

ELIZABET HATON, MALA PREPELICA

Tokom Prvog Svetskog rata postojale su sanitetske jedinice koje su imale ključnu ulogu u spašavanju ranjenika. Jedna od takvih je i jedinica koja je brinula o ratnicima sa Solunskog fronta, a zapanjujuća činjenica je to što su ovaj odred činile samo žene. U okviru jedinice postojao je odred sanitetskih vozila marke „Ford“ koja su prevozila srpske ranjenike do improvizovanih previjališta i prihvatilišta a vozilima su upravljale isključivo žene. Nakon proboja Solunskog fronta, jedinica je dobila zadatak da se stacionira u Vranju i oformi bolnicu, jer lekara praktično nije bilo od Skoplja do Beograda. Na čelo bolnice je došla dr. Izabel Emsli, Škotlađanka. Ona je u vranjskoj kasarni 1918.god formirala bolnicu koja je radila tačno godinu dana. Ove hrabre žene postavile su temelje buduće Vranjske bolnice, jer su u Vranju ostavile gotovo celokupnu opremu, kuhinju, laboratoriju, instrumentarij i 50 bolničkih postelja. Pod užasnim uslovima lečile su srpske vojnike ali i građane Vranja i okoline u krugu od 80 km. Uspešno su suzbile više epidemija. Ledi Haton je prodala svu svoju imovinu u Škotskoj da bi obezbedila Vranju bolju medicinsku negu. Grad je podigao spomenik posvećen ovim hrabrim ženama ispred Doma zdravlja. dr. Izabel Emsli je preživela rat i bila ugledan psihijatar u Škotskoj i Londonu iako je u Vranju hiruški rešavala i najteže slučajeve. Poslednji put je posetila „njeno Vranje i njene Vranjance“ 1956. godine. Dugi niz godina je bila na čelu Fonda za stipendiranje žena lekara iz Srbije i njihovo usavršavanje u Londonu. Vranjanci su nju i ostale medicinske sestre za vreme rata zvali „Male sive prepelice“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar