Najviše gube Albanci



KOSOVO I JUG SRBIJE, PRAKTIČNI PROBLEMI GRADJANA KAO TEME ZA DIJALOG (20)



Privrednici apeluju na vlasti Beograda i Prištine da se što pre dogovore



 

Do javnosti već dolaze informacije o alarmantnim posledicama odluke Prištine da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije. Čuli smo već da su u kompanijama „Simpo“ i „Alfa plam“ izračunali: njih embargo na godišnjem nivou da košta po dva miliona  evra. Proizvođač stočne hrane „Nutriko“ iz Vranja, ostane li ovako, za godinu dana će imati manji prihod za 650.000 evra.

Međutim, malo ko zna da embargo Prištine, najveće štete stvara malim i srednjim preduzećima čiji su vlasnici Albanci iz Bujanovca i Preševa. Njihovi vodeći privrednici su izračunali da je cena embarga na robe i usluge, koje se kupcima na Kosovu fakturišu iz Bujanovca i Preševa, preko milion evra mesečno.

Dželal Hasani, direktor Razvojne agencije za Bujanovac i Preševo kaže da su već posle mesec dana, posledice embarga za Albance pogubne. On tu konstataciju potkrepljuje procenom da se 90 odsto proizvoda firmi  iz Bujanovca i Preševa, proda na Kosovu.

ANALIZA OTVARA OČI

– U Razvojnoj agenciji za ove dve opštine napravili smo malu analizu. Uključili smo sedam velikih privatnih firmi Albanaca koje skupa zapošljavaju 245 radnika. Došli smo do podatka da je tih sedam firmi, za j mesec dana, imalo promet manji za 697.000 evra – kaže Hasani.

On dodaje da se ti podaci odnose na privatna preduzeća: „Fluidi, „Doda“, „Fontana“, „Tobler skele“ i „Zeniti“ iz Preševa i „Bici komerc“ i „Elhan komerc“ iz Bujanovca. Hasani takođe podseća da posledice embarga, direktno ili indirektno, trpe i druga uspešna privatna preduzeća kao što su: „Arta“, „Vijator“, „Lirija“, „Mimoza“ , „Saba belča“ i „Čeliku“ iz Preševa, kao i „Alba“, „Abikom“, „Agro adrija“ i „Cosja kompani“ iz Bujanovca, tako da se lako dolazi do milion evra gubitka.

„FLUIDI“
OTPUŠTENA POLOVINA ZAPOSLENIH

Bujar Mustafa, menadžer firme „Fluidi“ iz Preševa, koja se bavi proizvodnjom sokova, kaže da kosovski embargo tragične posledice ostavlja na 50 zaposlenih u tom preduzeću bezalkoholnih napitaka.
– Do 25. jula na Kosovo i preko Kosova za Evropu,  prosečno svakog meseca, iz Preševa je išlo 90 šlepera raznih bezalkoholnih pića, čija je prosečna vrednost oko 400.000 evra. Sada je sve stalo. To je ogromna šteta za kompaniju, za radnike, a posebno za nerazvijenu opštinu Preševo – kaže Mustafa.
Na novinarsko pitanje gde je izlaz i šta u „Fluidima“ preduzimaju za sanaciju štete, on odgovara da su u kompaniji već učinili jedino moguć  ekonomski potez: shodno i proporcionalno smanjenju prometa, smanjen je broj zaposlenih za 50 odsto.

Direktor Razvojne agencije konstatuje da su svađe i nesporazumi Beograda i Prištine doveli sve firme do manje proizvodnje, manjeg plasmana, manjeg broja zaposlenih, a u nekima se razmišlja i o zatvaranju.

Do uvođenja embarga nekoliko srpskih firmi je svoje proizvode na Kosovu plasiralo preko bujanovačke kompanije „Elhan komerc“. Svakoga meseca tamošnjim kupcima, po nekoliko desetina šlepera, vozili su gradjevinski materijal, cemenat, hranu. Vlasnik kompanije Nedžat Beljulji je zatečen novonastalom situaciom.

– Već mesec dana ni jedan naš šleper nije otišao na Kosovo. I nama i njima je tako naneta velika materijalna šteta jer imamo čvrste godišnje ugovore. Da bismo ispunili neke obaveze koje ne mogu da čekaju, morali smo u susednim zemljama da pronađemo nove proizvođače – kaže Beljulji.

 Naši sagovornici podsećaju da je embargom još veća šteta pričinjena velikim srpskim firmama, kojima je Kosovo uvek bilo dobro tržište. Zato oni pažnju političke i privredne javnosti u Srbiji skreću na ključni momenat krize – gubitak kosovskog tržišta. Taj čin će, slažu se svi u oceni, neminovno nastupiti kao rezultat embarga.

– Kosovo je ovih dana puno trgovaca koji nude svoje proizvode u zamenu za srpske. Tamo su Hrvati, Bugari, Crnogorci, Makedonci, Grci..:! Ako se hitno, koliko sutra nešto ne preduzme, posledice embarga, ne samo za Albance, već i za brojne srpske proizvođače mogu biti kobne – upozorava Hasani.

GUBITAK TRŽIŠTA Izlaz iz novonastale, opasne ne samo ekonomske situacije, on vidi u brzoj i energičnoj akciji Evropske unije i svih međunarodnih organizacija zainteresovanih za promenu odnosa između Prištine i Beograda. Kažu da čelnici EU moraju izvršiti dodatni pritisak na zvaničnike u Srbiji i na Kosovu kako bi se ovo stanje što pre promenilo.

– Agencija apeluje na vlasti u Beogradu i Prištini da pokažu dobru volju i što pre sednu za pregovarački sto. Potom da skupa Evropska unija i prijatelji iz sveta pomognu da se ovaj čvor razreši, – kaže Hasani i podseća da je već sutra u Briselu šesta runda pregovaračkih timova Beograda i Prištine.

Sve okolnosti ukazuju da je ovoga puta palica čvrsto u rukama Brisela. Pregovarački timovi su već dobili domaće zadatke. U međuvremenu su i oni i njihovi mentori od Brisela i Vašingtona dobili po ušima. Zato će, ovoga puta, hteli to ili ne, samo da stave potpise na papire na kojima je uračunata i kamata.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar