Restrikcije vode

Eko Taxi Vranje

, ,

IZJAVA NEDELjEMilica Anđelković Jovanović, Kancelarija za mlade:
„Pitanje nezaposlenosti je sistemsko pitanje i Kancelarija za mlade sama ne može da ga rešava“

                                                                                      Nova slobodna reč

 

Stanovnici viših delova grada u poslednjih nekoliko dana suočavaju se sa povremenom nestašicom vode ili smanjenim pritiskom. Nadležni u gradskom Vodovodu kažu da je razlog tome prevelika potrošnja:

– Potrošnja vode u Vranju je i do pet puta veća od uobičajene što je uzrokovalo da delovi grada u drugoj visinskoj zoni u večernjim satima ostanu bez vode. Kako bi sprečili da ovaj deo grada bude suočen sa stalnom nestašicom vode, počeli smo da na par sati isljučujemo sa sistema vodosnabdevanja i naselja u donjem delu grada, kako bi omogućili ravnomerno vodosnabdevanje – kaže za Press Slobodan Antić, šef Službe za distribuciju vode u “Vodovodu”

VELIN ILIĆ
Vranjska „Alfa plam“ zbog nove krize koja se najavljuje u Evropi, mora da računa i na manji plasman proizvoda u narednom periodu kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Velin Ilić direktor Kompanije kaže da su štednjaci roba za široki krug potrošača koji će i biti pogođeni krizom. Preduzeće godišnje proizvede oko 165.000 jedinica na čvrsta, tečna i gasovita tela i ostvari promet od 36 miliona evra. Prema Ilićevim rečima više od 50 odsto godišnje proizvodnje ova metalna industrija plasira na strana tržišta. U „Alfa plamu” upošljeno je 824 radnika, a Ilić kaže da u poslednjih 15 godina nije bilo otpuštanja.
– Kompanija do sada nije koristila ni jednu subvenciju države za oživljavanje proizvodnje, ili povećanje izvoza – napominje Ilić.
(Ok Radio)

RAČUNI ZA STRUJU
Vranjska Elektrodistribucija u julu je sa elektromreže isključila oko 770 dužnika zbog neplaćenih računa. Miroljub Rašić, šef naplatne službe preduzeća kaže da vranjska domaćinstva u proseku duguju oko 30.000 dinara za utrošenu struju.
Nadležni u Elektrodistribuciji ukazuju da su dugovanja sve veća pa će akcija isključenja zbog neizmirenih računa biti nastavljena.
(OK Radio)

BUJANOVAČKA BANjA
U Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Bujanovačkoj Banji, biće otvoren spa centar ukoliko Mnistarstvo zdravlja odobri sredstva za realizaciju projekata kojima je Banja konkurisala. Gordana Dimitrijević, v.d. direktora u ovoj zdravstvenoj ustanovi kaže da je zbog mogućnosti korišćenja blatne terapije i prirodnog gasa Banja u rangu čuvenih Karlovih Vari. Blatna terapija je prema rečima naše sagovornice neophodna u lečenju reumatskih oboljenja, psorijaze i ekcema na koži. Na banjskom lečenju trenutno je oko 200 pacijenata, a cena „beodana“ koji podrazumeva smeštaj, hranu i četiri terapije je 2.200 dinara.
(OK Radio)

SLAVICA STOJILjKOVIĆ
Odlukom Visokog saveta sudstva, vraćena je na posao u Viši sud u Vranju. Sudija Slavica Stojiljković, koja je izgubila posao u vreme opšteg izbora sudija decembra 2009.godine, u dosadašnjem postupku rešavanja žalbi jedini je sudija koji je vraćen u neki od sudova u Vranju. Prema informacijama iz Višeg suda u Vranju, sudija Stojiljković važi za odličnog sudiju u parničnim postupcima koje je vodila i pre opšteg izbora sudija. Rok za stupanje na dužnost na osnovu odluke VSS je 28.avgust, a po jedan sudija istom odlukom vraćen je u sudove u Subotici, Negotinu, Kruševcu, Paraćinu,Valjevu i Leskovcu.
(Vranjepres)

Na nestašicu vode uticala je i povećana proizvodnja u vranjskim kompanijama „Jumko“, „Simpo“ i „Alfa“ jer, umesto industrijske vode, u Vranju se za proizvodnju u ovim kompanijama koristi voda iz gradske mreže.

– Ovih dana u ovim kompanijama je zbog povećanog obima proizvodnje, naročito u „Jumku“ povećala potrošnju vode, naša mreža za vodosnabdevanje nije projektovana za ovakav režim vodosnabdevanja. U svakom slučaju imamo informaciju iz Jumka da oni završavaju ugovoreni posao tako da će snabdevanje biti normalizovano – kaže Antić.

U Vodovodu  kažu da građani zbog niske cene vode koja iznosi 49 dinara po kubiku, koriste vodu za navodnjavanje bašti, pa čak i njiva u nekim seoskim područjima što dodatno utiče na povećanje potrošnje i ugrožava vodosnabdevanje, te iz ovog Javnog preduzeća apeluju na građane da racionalno troše  vodu.

(Južne vesti)

 

KORIDOR 10

Otkup zemljišta
pri kraju

Otkup zemljišta na trasi Koridora 10 u tri katastarske opštine na teritoriji grada Vranja završen je u 90 odsto predmeta, a u preostalih šest KO čeka se rešenje za 30 odsto predmeta, kaže šefica Odeljenja za imovinsko pravne poslove grada Vranja Marina Trajković. Ona je rekla da je otkup zemljišta skoro završen u katastarskim opštinama Davidovac, Neradovac i Pavlovac, gde su već počeli radovi na Koridoru 10 u dužini od osam kilometara, a da je za 28 kilometara tog putnog pravca, od sela Donji Neradovac do Vladičinog Hana, otkupljeno 70 odsto zemljišta.

„Od marta ove godine radimo otkup zemljišta za Koridor 10, za šta nam je pristiglo 1.300 predmeta. Očekivali smo da će taj posao biti završen do kraja jula, ali rokovi su produženi zbog otkupa zemljišta na katastarskoj opštini Vranje 1, gde nije završen postupak cepanja parcela i njihovog zavođenja u katastar“, kazala je Trajkovićeva.

Prema njenim rečima, za zemljište prve i druge kategorije isplaćivana je naknada od 650 dinara za kvadratni metar, dok je za zemljište niže kategorije isplaćivano od 450 do 480 dinara po kvadratu.

„Oni kojima je zemljište otkupljeno po osnovu idejnog projekta za Koridor 10 su isplaćeni, dok na isplatu još čekaju oni čije je zemljište otkupljeno kasnije, u skladu sa glavnim projektom, jer je tu bilo nekih odstupanja“, kazala je ona.

Trajković je navela da zbog produženja rokova za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju Koridora 10 kasni i eksproprijacija zemljišta za izgradnju gasovoda Jugorosgasa, na čemu će Odeljenje za imovinsko pravne poslove početi da radi čim završi otkup zemljišta za Koridor 10.

(SeeBiz, Beta)

 

KALE-KRŠEVICA

„Cisterna“, jedinstvena u Evropi

Najstarija građevina na centralnom Balkanu „Cisterna“, iz četvrtog veka pre nove ere, koja je deo hidrotehničkog kompleksa antičkog grada na lokalitetu „Kale“ u selu Krševica kod Bujanovca, i nakon 11 godina iskopavanja nalazi se na zemljištu čiji su vlasnici meštani. Savetnik Narodnog muzeja u Beogradu Nenad Radojčić rekao je da država od vlasnika još nije otkupila zemlju na kojoj se antički grad nalazi, pa u teoriji oni mogu svakog časa da zatraže da na svojim njivama zasade poljoprivredne useve.

Prema njegovim rečima, zbog značaja lokaliteta za svetsku kulturnu baštinu iz inostranstva ima zainteresovanih za ulaganje u istraživanje i zaštitu lokaliteta „Kale“, ali to nije moguće zbog nerešenih imovinskih odnosa sa vlasnicima zemljišta.

– Država sa druge strane nema dovoljno sredstava za kvalitetniju konzervaciju nalazišta u zimskim uslovima zbog čega postoji opasnost da se iskopane građevine oštete – kazao je Radojčić.

Radojčić, koji od početka učestvuje u iskopavanju antičkog grada kod Krševice, naveo je da se „Cisterna“ preko zime već petu godinu zbog konzervacije zatrpava zemljom, ali i puni vodom kao i celo nalazište, jer se ispod nje nalazi jak izvor, zbog čega postoji opasnost da se građevine ošteti.

– Lokalitet je od izuzetnog značaja kao najseverniji grad u Evropi koji je bio u sastavu carstva Aleksandra Velikog, a „Cisterna“ je bila deo sistema za vodosnabdevanje koji je mogao da snabdeva vodom grad od 5.000 ljudi, što je za tadašnje uslove bilo reda veličine velegrada u našem vremenu – rekao je Radojčić.

Prema njegovim rečima, „Cisterna“ je za sada jedinstvena u svetu i ne postoji ni jedan sličan arheološki nalaz sa kime bi mogla biti upoređena i predstavlja antičku građevinu od tesanog kamena sa lučnim svodom dužine deset i širine šest metara, u čijoj izgradnji nije korišćen nikakav vezivni materijal.

Pretpostavlja se da je antički grad na čijem se iskopavanju na lokalitetu „Kale“ radi, Damastion koga spominje antički istoričar Strabon kao najseverniji grad u carstvu Aleksandra Velikog, a za koji se smatralo da je izgubljen.

– O kom se tačno gradu radi znaćemo kada bude otkriven neki pisani zapis, što očekujemo da bude pronađeno tokom iskopavanja akropole na brdu iznad Krševičke reke, gde su se nalazile javne ustanove i vojne kule, ili podgrađa gde je živelo stanovništvo – rekao je on.

Do sada je na ovom lokalitetu pronađeno više od 3.000 potpuno očuvanih ili detaljno rekonstruisanih keramičkih predmeta, preko 10.000 fragmenata posuda i veći broj srebrnih novčića sa likom Aleksandra Velikog i Filipa Drugog.

Ovogodišnje radove na lokalitetu „Kale“, koje vrše stručnjaci Arheološkog instituta i Narodnog muzeja u Beogradu, kao i Narodnog muzeja u Vranju, finansiralo je Ministarstvo kulture sa 2.5 miliona dinara.

(Beta)  • Ostavi komentar