Prvo kafa, pa sve ostalo



, , ,



U toku jednog dana naša domaćica stigla je da se vidi sa prijateljima, posvršava sve poslove u kancelariji, ode na ručak, poseti majku i da se spakuje za sutašnji put



 

Nadica Stošić je predsednica NVO Inicijativa za integracije. Završila je Ekonomski fakultet i ostalo joj je još nekoliko ispita na Fakultetu političkih nauka. Aktivno se bavila politikom 12 godina. Pošto je njeno interesovanje spoljna politika, kaže da voli posao koji trenutno radi. Svoj privatni život voli da „drži za sebe“ a ono što znamo je da ima dugu vezu sa Nebojšom i dve najbolje drugarice Tanju i Nanaju sa kojima, kada je u Vranju, provodi svaki dan. Nadica je bila jedan od vođa Otpora, zatim funkcionerka DS i kasnije LDP. Danas nije direktno uključena u stranački život.

10:00 KANCELARIJA INICIJATIVE
ZA INTEGRACIJE

Nadicu smo pronašli u kancelariji u zgradi „Brod“ kod gradskog parka. Kada smo se, uz uske drvene stepenice, popeli do njene kancelarije zatekli smo je kako razgovara sa predstavnicom PBILD-a u vezi sa nekim projektom.

Nadičin radni dan počinje u devet  kada se budi i proverava elektronsku poštu. Za dobro jutro obavezna je velika jutarnja kafa.

-Budim se, u principu, oko devet sati, ne ranije. Kancelarija radi od deset. Prvo popijem nes kafu, veliku, sa puno mleka i šećera. Znači, dok ne popijem kafu, ne izlazim iz kuće. Obično uz kafu proveravam mejlove i odgovorim na one poruke gde dublja analiza nije potrebna. Posle toga se spremam i krećem u kancelariju-kaže Nadica.

Poslovne aktivnosti se završavaju u toku celog dana, sve zavisi od obima i vrste poslova koje treba obaviti.

14:00 VULKANIZERSKA RADNjA
Ulica Bore Stankovića. Neško iz vulkanizerske radnje, koja postoji već 35 godina, uvek je na usluzi.
-Ja sam sama, imam samo jednu torbu…-kaže Nadica nakon što je zatražila da se gume napune azotom kako bi, na ovoj temperaturi, bile bezbedne za put.
-Ljudi su skoro počeli, otkako imaju novije automobile da vode računa o azotu u gumama, ranije nisu dolazili zbog usluge takvog tipa – kaže Neško.
-Ja uvek kada treba da krenem na put proverim ulje, dopunim gorivo, azot u gumama…ipak putujem sama, moram biti spremna – priča Nadica.
Nakon posete vulkanizeru opet odlazimo do kancelarije kako bi se Nadica oko još nekih detalja dogovorila sa Nenadom.

-Kad uđem u kancelariju, obično se dogovorim sa Nenadom i Nemanjom šta je ono što treba da radimo u toku dana. Kod nas ima dosta obaveza svakog dana, pa se zato dogovaramo da li treba organizovati sastanke, da li se pišu projekti, izveštaji ili se pripremaju neke aktivnosti. To se završava u toku dana. A onda se ide na kafu sa prijateljima.

Od projekata koje treba uskoro realizovati, Nadica ističe projekat otvaranja Kluba mladih invalida.

-Danas imamo sastanak u vezi zajedničkog projekta koji ćemo imati od septembra, a odnosi se na otvaranje Kluba mladih invalida. Prostor se nalazi u zgradi Fonda PIO. Radimo u saradnji sa Udruženjem paraplegičara iz Vranja – priča Nadica.

12:00 KAFIĆ ALESANDRO

Kafa sa prijateljima i poseta drugarici Jeleni u frizerskom salonu su svakodnevne aktivnosti. Dok ispija kraći epsreso i cedevitu, Nadica razgovara sa prijateljima, pozdravlja poznanike, javlja se na telefon.

-Dođi kod mene…-govori Nadica dok pruža ruke ka plavokosoj devojčici, ćerkici njene poznanice

-Popijem kafu sa prijateljima a onda se ide dalje. Tu su banka, plaćanje računa, odlazak kod knjigovođe. I NVO ima obaveze prema državi koje mora da ispuni – kaže Nadica.

13:00 FRIZERSKI SALON MM

Smeštamo se u „bubu“, i krećemo ka frizerskom salonu kako bi Nadica sredila frizuru. Usput stajemo kod banke. U kolima klima, za bolju atmosferu Balašević na radiju „S“ koji Nadica redovno sluša kad vozi, a temperatura napolju 38,5 stepeni.

-Dobar dan…niste na godišnjem -pozdravlja Nadica sestre koje rade u frizerskom salonu.

Nastavlja se ženski razgovor. Može se čuti mnoštvo saveta o tome kako negovati kosu.

-Marokansko ulje je zaista dobro za kosu, probala sam ga i oduševljena sam…-kaže frizerka.

13:40 POSETA MAJCI

Nadica svakog dana, jednom ili više puta dođe da vidi svoju majku Branislavu. Tako je bilo i ovog puta. Ulazimo u kuću, Nadica ljubi i grli svoju majku. Razgovara sa njom.

-Moramo da se dogovorimo oko nekih stvari, bićeš mi potrebna…-kaže majka…

Branislava je,kako kaže, ponosna na svoju ćerku.

-Nekad dolazi i dva puta dnevno. Kritikujem je kad to zasluži. Ne zato što sam joj majka, ali Nadica je ćerka kakvu možete samo poželeti. Ja sam ponosna na nju – kaže mama Brana.

Nakon kraćeg odmora u majčinoj kući, Nadica odlazi do vulkanizerske radnje kako bi proverila auto za putovanje u Beograd.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar