Nedostaju nam ljudi



Vatrogasna četa Odeljenja za vanredne situacije u Vranju radi neprekidno 24 sata, sa po sedam do osam ljudi u četiri smene. Sa još šest područno vatrogasno-spasilačkih jedinica u Preševu, Bujanovcu, Trgovištu, Bosilegradu, Surdulici i Vladičinom Hanu, pokrivaju ceo Pčinjski region sa 250.000 stanovnika. Imaju samo 94, umesto potrebnih 137 vatrogasaca, što je opet daleko ispod standarda EU, koji na hiljadu stanovnika predviđa jednog vatrogasca.



Koliko je bilo intervencija ovoga leta?

– Najveći problemi u periodu jul – avgust su šumski požari. Vranje zauzima površinu od 3.520 kvadratnih kilometara od čega je pod šumom nešto više od 76 hektara. U celom regionu, od januara do sada imali smo 835 intervencija, a samo u julu 173. U Vranju su se dogodila 53 požara: devet na građevinskim objektima, pet saobraćajnih i 39 požara na otvorenom prostoru. Pored toga, vatrogasci obavljaju i tehničke intervencije: spašavamo ljude iz bunara, iz zaključanih i nedostupnih objekta, od zmija i sl. Dodao bih da imamo izuzetnu sardnju sa PU i garnizonom Vranje, što nam u mnogome olakšava posao.



Kako stojite sa opremom?

– Vranjska četa ima dva nova navalna vozila, auto-cisternu, tehničko vozilo, šumsko vozilo i tri šumska terenca (džipa). Uspeli smo da nabavimno, putem donacija, i novu opremu: kacige, čizme i odela. Za hvatanje zmija, recimo, nemamo adekvatnu opremu, pa smo sami napravili potrebne alatke. Ali, situacija u Preševu, Trgovištu, Bosilegradu i Hanu je alarmantna! Tamo je starost voznog parka 25 godina, nema garaža pa se zima ispušta voda iz vozila što komplikuje situaciju kada dođe do intervencije, nema hidranata u vatrogasnim stanicama, vatrogasci su smešteni u limenim kontejnerima…

Za koje vreme vatrogasac po pozivu stupa u akciju?

– Iako imamo manjak ljudstva, sa standardima koje smo nametnuli (vatrogasac kod nas mora za sedam, a uobičajeno je deset minuta, nakon poziva da bude u stanici), uspevamo uspešno da radimo. Vatrogasna vozila nemaju nikakvih privilegija u saobraćaju i poštuju sve propise, pa u toku leta u roku od minut krećemo iz stanice, a zimi nam je za to potrebno minut i po.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar