Magične stvari u prljavom gradu



Grafiti: mladi su zakon, Aleksandra Petković, Saša Lortek

Pažnja je fokusirana prvenstveno na mlade, pa bi festival trebalo da nastavi da raste i da se razvija



 



Grafiti: mladi su zakonFestival dečjeg animiranog filma „Zlatni puž“ u organizaciji Škole animiranog filma (ŠAF), a pod pokroviteljstvom Grada Vranja i Ministarstva za kulturu Republike Srbije počeo je 19. i trajaće do 25. avgusta. U okviru festivala održava se i Internacionalna dečija radionica animiranog filma (IDRAF), osma po redu i Svetski festival dečijeg animiranog filma (SVEDFAF), drugi po redu.

PEDESET FILMOVA

– Ove godine, po prvi put, spojene su dve manifestacije – Festival animiranog filma i Internacionalna dečja radionica, koje su ranije održavane odvojeno, svake druge godine, u festival „Zlatni puž“ – ističe Snežana TRAJKOVIĆ, direktorka ŠAF.

Ona je dodala i da je zadovoljna kako se festival odvija i da je atmosfera pozitivna.

Aleksandra PetkovićSaša Lortek– Radi se različitim tehnikama i nadam se zanimljivim radovima na kraju. Imamo izuzetne predavače koji su vrhunski u svom poslu i mogu mnogo da prenesu deci i mladima. Što se tiče takmičarskog dela, biće 50 filmova u zvaničnoj konkurenciji, podeljenih u dve kategorije: do 15 godina i od 15 do 19 godina. Nagrade će biti dodeljene na kraju festivala za tri prva mesta u obe kategorije, a Grand pri dobija najbolji film na festivalu. Često se desi i da žiri podeli diplome za neki segment filma, ako utvrde da određeni filmovi zavređuju pažnju – kaže Trajkovićeva.

Za Internacionalnu radionicu dečjeg animiranog filma, prijavilo se 80 učesnika, među kojima su deca iz Indije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Bugarske, kao i iz nekoliko gradova Srbije (Čačak, Jagodina, Lozovik, Beograd, Obrenovac, Kruševac, Omoljica, Dimitrovgrad). Predviđeno je da se sa njima i njihovim mentorima urade tri animirana filma.

Rad na radionici odvija se po grupama: za plastelin – vode Rastko ĆIRIĆ, animator iz Beograda i Nitin DONDE, animator iz Nju Delhija, iz Indije, a za grafite – Saša LORTEK i Aleksandra PETKOVIĆ iz Beograda.

TEHNIKA
Žiri festivala: Penčo Kunčev, predsednik, animator i reditelj, predsednik ASIFA Bugarske, Stevica Živkov, animator iz Beograda i Milan Bukovac, animator iz Hrvatske, imaju vrlo slične utiske, ali i neke predloge.
– U Vranju uvek naiđem na neverovatnu količinu pozitivne energije i sretnem talentovanu decu koja rade sa velikim entuzijazmom. Dobro je što su deca prilagodila crtež, naučila da to praktičnije rade. Mnogi će nastaviti školovanje u ovoj sferi i zbog toga je potrebno da se artistički nivo dece poboljša – savetuje ŽIVKOV.
A gost iz Hrvatske, BUKOVAC, izdvaja, pre svega, veliki trud organizatora, ali i nedostatak tehničkih uređaja u ŠAF.
– Zapanjujuće je to koliko je ŠAF uspešan sa ovako slabom opremom koju imaju. Šira zajednica bi morala da poradi na tome – smatra on.

– Bio sam animator na mnogim festivalima širom planete i mogu reči da „Zlatni puž“, iako nije glamurozan festival, ima izuzetno prijatnu i neobaveznu atmosferu, bez napetosti. Bilo bi dobro da sledeće godine bude više ljudi, pre svega iz ovog magičnog malog grada – prenosi nam svoje utiske DONDE.

A da u Vranju na festivalu vlada kreativna atmosfera potvrdili su nam i Aleksandra Petković i Saša LORTEK, grafit majstori iz Beograda,

– „Zlatni puž“ je sjajan zato što je pažnja fokusirana prvenstveno na mlade koji dobijaju inače vrlo malo prave pažnje u našem društvu. Festival bi trebalo da radi u pravcu da nastavi da raste i razvija se – zaključuje Petkovićeva.

DjUBRE I KONTEJNERI

Njen kolega Lortek naglašava da bi Grad mogao malo više da izađe u susret ŠAF u samoj organizaciju, u tehničkom smislu.

– Mogli su, recimo, da nam obezbede neki veći zid da na njemu radimo, a ne da se ovde gura toliko mnogo onih koji bi da nauče nešto o grafitima. Postoji mnogo slobodnih zidova koji na ništa ne liče i znam da bi oni mnogo lepše izgledali sa nekim grafitom, a i boja bi štitila zid mnogo duže od propadanja – komentariše on.

OSKAR
Da je stvar sa animacijom postala poprilično ozbiljna u celom svetu, dokaz je i da se godišnje proizvede po nekoliko hiljada animiranih filmova, a da se od 2001. godine dodeljuje i Oskar za animaciju. Pored takozvanog umetničkog animiranog filma, koji se prikazuje po festivalima, svetska animacija je zakoračila u visoko budžetne filmove. Oni su već prerasli i 2D i uveliko zakoračili u 3D animaciju, a dugometražni animirani filmovi koštaju po nekoliko miliona evra.
Međutim, ŠAF i njoj slične škole u Čačku, Jagodini, Lozoviku… neguju takozvanu „ručnu“ animaciju koja animaciji još uvek daje onu neodoljivost bajke. Tu se od dece ne očekuje da postanu velikani, već im je cilj da ih „zaraze“ animacijom, da se igraju i druže, pa možda i neko od njih u životu i postane, kako se to kaže, „ime u svetu animacije“.

Rastko ĆIRIĆ, animator iz Beograda, takođe zamera Gradu jednu „sitnicu“, a to je đubre po ulicama.

– Nemam šta da zamerim što se tiče organizacije, ali Vranju mnogo zameram što je dozvolilo da u vreme trajanja ovog međunarodnog festivala, na ulici bude toliko đubreta i da kontejneri na svakom koraku budu prepuni – kritikuje Ćirić.

Dodao je da mu je veoma drago, s druge strane, što je bilo puno dece, i da se nada da će neka od njih odlučiti da se profesionalno bave animacijom.

– U tom kontekstu ove radionice će im biti od velike koristi. Ja sam profesor na fakultetu i morao sam malo da prilagodim svoj pristup animaciji ovom uzrastu. Prvi put pokušavamo da snimamo sa osam kamera odjednom i to privatnim foto aparatima, pa ćemo videti šta će ispasti.

Ove godine na festivalu su bila i neka već dobro poznata lica – Nikola Majdak i Božidar Zečević, predsednik Svetskog udruženja animatora (ASIFA), ogranak Srbija, kao i nekoliko onih koji su došli prvi put – Miodrag Novaković, dramaturg iz Beograda i Mirela Srebrić, sekretarka ASIFA Srbije.

 

STARI DANI
25. avgust: parking kod GNM: Kemal Monteno (21 h), „Sevdah bejbi“ (23 h)
26. avgust: pešačka zona: Sajam meda (19 h), parking kod GNM: „Izvor“ (20 h); Biljana Krstić i „Bistrik“ (21 h); Vlatko Stefanovski Trio (23 h)
27. avgust: pešača zona: degustacija vranjskih specijaliteta; parking GNM: Bolero (20 h), Masimo (21 h), Vlada Divljan (22 h) i Nežni Dalibor (01 h).
28. avgust: od 20 h: orkestri Nenada Mladenovića, Ekrema Mamutovića i Vlade Panovića i Branimir Stošić Kace, Ivana Tasić, Čeda Marković i Merima Njegomir i DJ Marko Nastić (00h)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar