Kako nas je video stranac



U okviru manifestacije „Stari dani“ u Galeriji Narodnog muzeja, gostuje izložba „Slike sa Balkana Feliksa Kanica“.



Vranje je jedan od sedam gradova koji su bili premet interesovanja ovog austrijskog etnografa, koji je u 19. veku pisao o Srbiji i Balkanu, a na izložbi je  predstavljen samo jedan deo njegovog bogatog opusa, narativnog i vizuelnog. Ovo je, zapravo, izložba koja pokazuje kako nas je jedan stranac video. Na mnogim od izloženih crteža nalaze se predeli, gradovi, građevine kojih više nema u Srbiji. Tekstovi koji prate ilustracije na izložbi potiču iz Kanicovih knjiga o Srbiji, objavljenih u Lajpcigu 1868. i 1904. godine.

Kroz 34 geografske i kulturološe zabeleške sa Kanicovih putovanja po Srbiji, posetoci izložbe biće u mogućnosti da se kroz vizuru radoznalog istraživača, zaljubljenika u antičko nasleđe, kartografa ili umetnika koji je načinio stotine crteža predela i građevina koje je video, upoznaju sa često zaboravljenim nasleđem svoga kraja. Tekstovi za ovu izložbu preuzeti su iz njegove knjige „Srbija, zemlja i stanovništvo od rimskog doba do kraja 19. veka“, a kompletan vizuelni materijal predstaljaju njegovi publikovani likovni radovi kao i ostavština koja se čuva u Narodnom muzeju i Arhivu SANU u Beogradu.



Ovim projektom, kroz delatnost, rezultate i odnos prema Feliksu Kanicu u našim muzejima biće predstavljena Srbija sa svim specifičnostima i izuzetnostima lokalnog nasleđa. Interpretirajući naše nasleđe, odnosno upoznajući javnost sa značajem baštine u njihovom regionu ili gradu, razvijaće se svest o njenom mestu u ukupnom balkanskom i evropskom nasleđu kao i važnosti njegovog očuvanju.

Izložba „Sa Kanicom po Srbiji“ realizovana je prvi put u novembru 2010. godine u Narodnom muzeju u Beogradu. Nakon beogradske publike sa Srbijom sa kraja pretprošlog veka su mogli da se upoznaju posetioci Sajma knjiga u Beču, a potom i publika na Sajmu knjiga u Lajpcigu. Upotpunjena novim materijalom koji pripoveda o gradovima u kojima će, tokom naredna četiri meseca, gostovati, izložba će biti izuzena prilika da se upoznamo sa svedočanstvima o pojedinim starim građevinama, narodnim običajima ali i danas nepoznatim ljudima koje je Feliks Kanic sretao na svojim putovanjima po Srbiji.

Izložbu koju je priredio Djorđe S. Kostić, istoričar sa Balkanološkog instituta Beograd, Vranjanci će moći da pogledaju do 5. septembra.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar