Sa malo saplitanja

Eko Taxi Vranje

Uz učešće dvanaest multimedijalnih umetnika sa tri kontinenta, u Vladičinom Hanu je održana manifestacija „Tranzicija ulice“. U želji da ovaj projekat zaživi kao regionalni, iza svega je stala hanska opština.„Tranzicija ulice“ je vaš idejni projekat. Šta je suština ove ideje?

– Bitna je vizija, drugačije gledanje na svet, njegov ritam i naše poimanje sveta ili bolje rečeno automatizam svakodnevice. Iskoristili smo javno mesto, glavnu ulicu, kao galerijski odnosno izložbeni prostor. Ovaj događaj se može posmatrati i kao trenutak u kome sagledavamo gde smo, da bi mogli da shvatimo našu nameru gde želimo da stignemo.

Kako ste pronašli sve ove umetnike, sakupili na jedno mesto i uspeli da ih ovde dovedete?

– Projekat je u osnovi zamišljen kao regionalni, pa smo i planirali da učešće uzmu sve opštine na „južnoj pruzi“. Jednostavno, projekat je preveden na engleski, a moj prijatelj Dragan ga je prosledio svojim kolegama umetnicima po Londonu, a ovi dalje još nekim drugim umetnicima širom sveta i tako smo u Han doveli stvaraoce sa tri kontinenta!

Kakav program ste pripremili u okviru manifestacije?

– Svaki od učesnika ima svoju lokaciju, svoj termin i svoj performans. Da biste to uradili na pravi način u ovoj maloj sredini, morate da  koristite sve potencijale, i one zvanične, i one druge, i
medije i radne organizacije… Međutim, treba vremena da se to i oseti i razume. Nemoguće je sve, što kažu, „iz prve“. S obzirom na to da je sve prošlo manje-više kao što treba, zahvalan sam svima i onima što su radili i uradili puno, kao i onima što nisu. Ipak, bilo bi veoma čudno da nema nikog ko će barem malo da vas sapliće.  • Ostavi komentar