Opštinari umejatniji od drugih



Favoriti i autsajderi: kandidati za popisivače

Republički zavod za statistiku je, prilikom određivanja uslova za izbor popisnih instruktora, svesno favorizovao zaposlene u lokalnim samoupravama, tako da se na spisku primljenih našlo mnogo poznatih imena



 



Favoriti i autsajderi: kandidati za popisivačeU Srbiji su, kao kod Orvela, svi građani jednaki, ali su neki jednakiji od drugih, a ovih dana ovaj aksiom samo je dobio na aktuelnosti. Uvidom u preliminarni spisak popisnih instruktora, koji će obučavati popisivače za prebrojavanje zakazano za oktobar, jasno se vidi da je vlast odlučila da honorarnim poslom časti zaposlene u lokalnim upravama i, samim tim, svoje članstvo obzirom na pravila igre koje je propisao Republički zavod za statistiku (RZS), glavni za sprovođenje popisa, po kojima se radno mesto u organima lokalne samouprave dodatno boduje.

SVE PO ZAKONU

U Srbiji se proteklih dana digla velika galama oko ovog posla. Opozicija optužuje vladajuće partije da, diktiranjem pravila za izbor instruktora, favorizuju članstvo da u ovoj besparici pečali oko 35.000 dinara za mesec dana posla. Vlast ćuti, a iz RZS stižu uveravanja da će „sve biti po zakonu“, iako priznaju da pravila izbora favorizuju zaposlene u lokalnim upravama. Valjda su oni umejatniji od ostalih građana koji nemaju tu sreću da platu primaju direktno od poreskih obveznika.

U Vranju je, kao i u čitavoj Srbiji, u toku prijava kandidata za popisivače. Posao će dobiti pet stotina ljudi, a Mirjana Mladenović, predsednika Popisne komisije očekuje da se do kraja nedelje (19. Avgust 2011.), kada ističe rok, prijavi i više od 2000 uglavnom Vranjanaca bez stalnog posla. Sve njih će obučavati 52 instruktora (od skoro 400 prijavljenih), čija su imena objavljena na ulazu u zgradu lokalne samouprave. Već na prvo gledanje vidi se da među ima mnogo poznatih „opštinskih radnika“: Dragica Nastić, Marina Stojanović, Maja Jović, Stojče Bogdanović, Nebojša Savić…

Mladenovićeva objašnjava da Komisija nije favorizovala radnike Gradske uprave (GU), već je RZS propisao jasna pravila za izbor instruktora:

– Kriterijume za izbor popisnih instruktora propisao je RZS, čije se opšte odredbe ogledaju u sledećem: da su zaposleni u Gradskoj upravi ili u Službi za katastar nepokretnosti na poslovima geometra,  da imaju najmanje četvorogodišnju srednju stručnu spremu i biraju se u zavisnosti od poslova koji kandidati obavljaju – kaže Mladenovićeva i dodaje da za instruktore još uvek nije zvanično odrećena nadoknada, ali će ta cifra najverovatnije biti oko 33.000 dinara.

RUKOPIS KAO USLOV
Svi kandidati za popisivače moraju da ispunjavaju sledeće opšte uslove, koje je propisao Republički zavod za statistiku
– Da imaju državljanstvo Republike Srbije
– Da su punoletni
– Da imaju najmanje srednju stručnu spremu ( dvogodišnja, trogodišnja ili četvorogodišnja) i da imaju čitak rukopis.

U Srbiji se za posao intruktora prijavilo oko 30.000 ljudi, a izabrano je 5.700 njih. Oni će, osim što će obučavati oko 42.000 popisivača, biti na njihovom čelu kada ovi od 1. do 15.  oktobra krenu da krstare Srbijom. Oni koji nisu izabrani imaju pravo žalbe, ali će to svakako biti mala uteha svim onim obrazovanim ljudima koji ne rade u GU, nisu u nekoj od vladajućih stranaka i nemaju uticajne rođake i prijatelje. U Vranju, ruku na srce, nije bilo zvaničnih primedbi na izbor instruktora. Predstavnici opozicije sa kojima smo razgovarali nemaju konkretne primere zloupotrebe, već ponavljaju kako sumnjaju da je sve bilo u redu.

SLEDIMO UPUTSTVA

Međutim, direktor RZS Dragan Vukmirović u izjavi medijima „priznao“ je da se ova institucija ogrešila o građane koji ne rade u gradskim upravama

– Tačno je da smo prilikom izbora za instruktore, zbog operativnosti, favorizovali opštinske službenike. Oni nisu bili značajno privilegovani, jer je radno mesto u upravi donosilo svega jedan bod – kazao je Vukmirović.

– Mi smo samo sledili uputstva RZS – objašnjava i Mladenovićeva.

Popisna komisija u Vranju sada je na novim iskušenjima jer od očekivanih 2000 kandidata treba izabrati 500 koji će oktobra popisivati stanovništvo za honorar od 22.000 do 25.000 dinara, što je deo mase od 2,7 milijardi dinara, koliko je država odvojila za popis.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar