Iz Banje, a neobanjani



Kao sahara: česma u Banji,

U podnožju akumulacije Prvonek, gomila se tiska oko mineralnog izvora jer su im u kućama slavine suve. Neki Banjčani smatraju da je na delu politička diverzija, dok prva dama nove opštine demantuje takve glasine



 



Kao sahara: česma u BanjiVreli, sunčani dani tokom druge nedelje avgusta građani  dela Vranjske Banje dočekali su suvih slavina. Leto je još uvek u jeku, žega velika, a Sunce se svojski potrudilo da to i pokaže. A na česmama ni kapi vode, makar da se ovlaže usta. Po paklenom danu ljudi, na jednom od mineralnih izvorišta, pune posude vodom koja dostiže 100 stepeni Celzusja, zatim čekaju da se ohladi kako bi mogli da je ponesu. Da paradoks bude veći, sve ovo dešava se u podnožju brane Prvonek, akumulacije koja bi namirila potrebe za vodom „pola Srbije“.  Ali i pored toga, meštani ove novoformirane opštine  često su izloženi restrikcijama, koje olako prerastaju u nestašicu, baš kao i protekle nedelje kada je i viđena ovakva slika.

TRN U OKU

Dok se po gradskim kuloarima „ valjaju“ priče kako je cela stvar zapravo politička opstrukcija uperena protiv predsednice opštine Vranjska Banja, Slavice Sotirović (DS), od strane socijalista čija se predizborna aktivnost svakim danom sve više zahuktava, nadležni to izričito demantuju ( vidi okvir). Naš sagovornik, poznavalac prilika u ovoj opštini ( ime poznato redakciji), smatra da su na delu prljave političke igre.

STOJAN DIMČIĆ,
DIREKTOR VODOVODA

SNABDEVANjE JE UREDNO

-Vranjska Banja je specifično područje gde je snabdevanje vrlo uredno osim u naselju Savinci, u najvišim delovima Banje, gde je problem sa oko dvadesetak kuća. Problem je izražen zbog neracionalnog korišćenja usled polivanja poljoprivredng zemljišta direktno sa gradske mreže, a mi gradu isporučujemo oko 320 litara vode po sekundi, više od toga ne može. Ljudima je to isplativije nego  da pale pumpe za navodnjavanje, budući da cena vode za sela iznosi oko 30 dinara za hiljadu litara.  

– Njima ( socijalistima) je Slavica trn u oku, jer ništa ne radi „ ispod žita“ i svaki potez koji napravi kao predsednica je transparentan. Ova situacija nije nimalo za potcenjivanje. Budući da su demokrate osvojile vlast u banji, SPS je nevoljno morao da se odrekne tamošnjeg uticaja. Nestašica je samo vid taktike i velika je mogućnost da se ona stvara veštački kako bi se narod okrenuo protiv sadašnje vlasti u Banji, gde većinu čini DS. Lako će kasnije to oblikovati u predizborni adut, tipa dali smo vlast demokratama i eto šta ste dobili – zaključuje on.

Elem, situacija se tokom ove nedelje stabilizovala. Vode ima i za piće i za kupanje. Centar grada je u ponedeljak 15. avgusta, tokom podnevnih sati bio skoro prazan za razliku od prethodne nedelje, kada su nestašicu vode mnogi meštani gasili hladnim pivom u nekom od lokala. Nezadovoljstvo zbog suvih slavina prisutno je na licima sagvornika sa kojima smo razgovarali u Banji.

Vlasnik jednog od lokala nije želeo da mu beležimo ime ali je bio raspoložen za razgovor.

– Skoro je bilo problema u centru grada, pet dana vode nije bilo danonoćno. To je višegodišnji problem Vranjske Banje koji nikako da se reši. Iz „ Vodovoda“ kažu da je to zbog starih cevi. Ipak, problem u centru je rešen, pritisak je dobar i to je činjenica – upznaje nas sa trenutnom situacijom i nastavlja.

Slavica Sotirović,
predsednica opštine Vranjska Banja

Bez političke konotacije

– Nestašica vode nema veze sada sa politikom, ja nisam iz te priče i smatram da nema nikakve opstrukcije. Nemam utisak da me neko minira zato što sam iz DS. Građani iz naselja Savinci, nekoliko dana nisu imali vodu i ja sam zvala direktora Dimčića koji je poslao ekipu kako bi sredili kvar, što je i učinjeno.

– „Vodovod“ je odgovoran za nestašicu vode, iako oni tvrde da zbog neracionalnog korišćenja moraju da pribegavaju restrikcijama. Pa, i da svako od nas navodnjava baštu ili njivu, ne možemo da potrošimo veću količinu vode od Vranja, a tamo nema restrikcija. Neka je i problem u cevima, to nas ne interesuje, mi plaćamo i za te pare želimo vodu.– jasan je on.

Davor Stanisavljević, penzioner, kako kaže, deli problem sa barem trećinom meštana Banje.

– Zbog velikog pritiska nama često pucaju cevi. Upropaštavaju se bojleri, mašine za veš, a niko nema para da kupuje nove.

Stanisavljević kaže da je ljudima koji nadgledaju rad pumpe, ukazivao na ovaj problem i govorio im da smanje pritisak jer domaćistva imaju problem. Odgovor je uvek glasio da se „radi po standardu i da je tako propisano“.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar