Budućnost je počela (4)



, , ,

Miloš Miladinov



Rad, red i disciplina

Iste godine kada je Miloš birao koju će srednju školu da upiše, u Hemijsko-tehnološkoj u Vranju otvoren je novi smer – tehničar za zaštitu životne sredine. To mu je delovalo kao perspektivno zanimanje, a ekologiju je oduvek voleo, možda i zbog loše situacije na tom polju. Bez mnogo razmišljanja se opredelio za ovaj smer i iz srednje škole je izašao kao nosilac Vukove diplome. Osim toga, poneo je pristojno stečeno znanje i nezaboravne prijatelje.



Pored školskih obaveza, učestvovao je u mnogim ekološkim akcijama. Neke od njih su SekoPak i „Očistimo Srbiju“. Ostatak slobodnog vremena popunio je radeći u dve lokalne televizijske stanice, odakle je poneo razna iskustva u radu sa drugim ljudima. Sada je redovni student na Vojnoj akademiji, a srednjoškolske dane će pamtiti do kraja života.

-Upisao sam smer Vojno hemijsko inženjerstvo na Vojnoj akademiji. Svideli su mi se uslovi koje pruža Akademija, volim disciplinu, grupni rad, pedantnost i tačnost. Sve što me ne ubije, čini me jačim – kaže Miloš.

Konkretne planove za budućnost nije hteo da podeli sa nama osim onog primarnog – uspešno završavanje Akademije. Svima poručuje da je izgubljeno samo ono čega se odreknemo.

 

Jovan Ilić

Slikarstvo na prvom mestu

Za ovog talentovanog osamnaestogodišnjaka mnogi bi rekli da je promašio srednju školu. Iako smer hemijski tehničar pre četiri godine nije bila njegova prva želja, nakon 1. septembra se zaljubio u sve one ekperimente koje su radili u laboratoriji po ceo dan, podsećali su ga na detinjstvo kada je, mešajući hemijske preparate za domaćinstvo, upropašćavao nameštaj po kući. Na kraju se, uz pomoć profesora koji su hranili njegovu radoznalost, uklopio.

Najvećim uspehom tokom školovanja smatra stečeno znanje iz školskih predmeta, kao i sticanje zanimljivih i duhovitih prijatelja za čitav život, od kojih je imao čast da nauči neke stvari o životu.

Kada završi sa školskim obavezama vraća se svojoj pravoj ljubavi – slikarstvu. Već sedam godina je aktivni član Likovne radionice gde je imao priliku da upozna uspešne slikare i da radi u okruženju kreativnih ljudi. Najviše je ponosan na grupne izložbe.

– Savršenstvo postoji, i svakome je dostupno, postiže se kad od sebe napraviš najbolje od svih mogućnosti. A moje najveće mogućnosti su upravo u slikarstvu!

Nakon srednje škole namerava da upiše likovnu akademiju, ne samo jer u slikanju može da se izrazi, već i zato što je likovna akademija pruža širok spektar obrazovanja, pa je izazov upustiti se u to i postati duhovno uzvišeniji.

 

Lazar Stanković

ŠPANIJA, ZEMLjA SNOVA

Svestranog Lazara je ekologija oduvek privlačila, pa se zato nakon osnovne škole opredelio za smer tehničara za zaštitu životne sredine u Srednjoj hemijsko-tehnološkoj. Nije se pokajao, jer smatra da mu je ova škola omogućila dobro predznanje za dalji napredak.

Svih godina tokom školovanja je uspeo da sačuva dobre ocene, naučio je dosta o ekologiji i o radu u laboratoriji a pored naučnog, bavi se i društvenim radom. Trenutno je predsednik Učeničkog parlamenta ove škole. Srednjoškolske dane će  pamtiti kao duhovite, interesantne, ispunjene smehom i zabavnim doživljajima.

Pored obaveza u školi i u Učeničkom parlamentu, aktivan je volonter u lokalnoj nevladinoj organizaciji.

-Obožavam volontersi rad jer volim da pomažem ljudima, jednostavno, osećam se prelepo kad mi je dan ispunjen nečim korisnim. Tako sam upoznao mnoge ljude iz raznih zemalja, uspeo da spoznam razliku između naše i neke druge države, kao i da dosta putujem širom Evrope!

Nakon završene srednje škole planira da upiše Filološki fakultet u Beogradu. U skladu sa temperamentom, želja mu je da upiše Španski jezik i književnost. Obožava špansku kulturu i način života:

-To je zemlja mojih snova – priznaje.

 Primarni ciljevi ovog srednjoškolca slobodnog duha su završavanje fakulteta, i borba da bude ono što želi i živi život na svoj način.

Životni moto: „Sve što me ne ubije, ojača me, zato nema potrebe za nerviranjem. Život je kratak, isprobaj sve, okreni se ka pozitivnoj strani života“!

 

Jelena Mitić

Biolog sa srcem deteta

Prateći svoje snove, pre četiri godine je nakon kratkog premišljanja upisala Srednju hemijsko-tehnološku školu u Vranju. Prirodne nauke su je oduvek privlačile, biologija i hemija posebno. Imala je sreću, pa je dobila dobre profesore, prvenstveno razrednu, koja je, kako kaže, izvela na pravi put i bila čitavom odeljenju kao druga majka. Pored potrebnog znanja iz oblasti hemije i biologije, naučila je od profesora dosta o životu.

Sve četiri godine tokom školovanja je, pored raznih vanškolskih aktivnosti, imala dobre ocene. Bila je učesnik više ekoloških akcija čišćenja našeg grada. Ipak, pored svega, najviše je ponosna na prijatelje koje je stekla za vreme ovog, kako kaže, najlepšeg perioda njenog života.

-Upisala sam smer Biologija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Biologija je oduvek moja omiljena nauka. Pratiću svoje snove, biću uporna, i nadam se da ću jednog dana biti profesor možda baš u mojoj školi! “

Životno načelo: Cilj je biti čovek, a sreća je biti i ostati dete!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar