Vratite nam naše pare



Dolaze investitori: Loznica

Primenom novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, Loznica će dobiti natrag svojih 332 miliona dinara, što je trećina njenog sadašnjeg budžeta. Grad nema zaduženja, pa  dodatna sredstva otvaraju niz novih mogućnosti



 



Kada je pre  desetak godina Nenad Čanak, lider LSV pitao: “Čije su naše pare?”, većinska Srbija  u tome je videla krunski dokaz autonomaštva. Danas, kada osiromašene opštine i gradovi u celoj Srbiji isto to pitaju, Čanak se nervira, jer mu niko ne priznaje autorsko pravo.

– U poslednje vreme došlo je do poplave decentralista i regionalista u Srbiji zato što stranke prate istraživanja javnog mnjenja koja govore da decentralizacija danas ima podršku među građanima – kaže Čanak.

Dolaze investitori: LoznicaPitanje decentralizacije dobilo je ubrzani tempo kada je početkom aprila URS pokrenuo kampanju za potpisivanje narodne peticije kojom se tražila izmena zakona koji su prepreka decentralizaciji i ravnomernom razvoju Srbije. Pretpremijera je bila u Kragujevcu, a premijera dan kasnije u Loznici kada je URS  u najjačem sastavu poručio da neće odustati od te namere. Više od 10.000 Lozničana stavilo je potpis na peticiju, a mesec dana kasnije gradonačelnik i visoki funkcioner URS-a Vidoje Petrović tražio je i dobio podršku  odbornika Skupštine Grada za promenu Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o lokalnim izborima kako bi se direktno birali gradonačelnici i predsednici opština i Zakona o svojini. Koalicioni partneri DS I DSS ostali su uzdržani. DSS – jer nisu imali stav centrale stranke, a DS jer je “inicijativa klasično političko pitanje”. Kasnije, u republičkom parlamentu narodni poslanik Mihailo Purić (DS), glasao je za izmenu Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

– Odbornička grupa DS bila je uzdržana jer to nije tema kojom treba da se bavi Gradska skupština. Ovo je u startu postavljeno kao političko, a ne kao suštinsko pitanje. Istina, za izmenu zakona o finansiranju lokalnih samouprava nisu glasali svi poslanici  DS, ja jesam jer znam da je Loznici svaki dinar dobrodošao. Ipak, pitanje finansiranja lokalne samouprave je veoma kompleksno i nije vezano samo za izdvajanje iz poreza na zarade. Neravnomernu nerazvijenost Srbije ne možemo popraviti na ovakav način. Ako ovim dopunskim sredstvima Loznica dobije 332 miliona, a Beograd 17 milijardi, iz kojih sredstava će država moći da pomogne da Loznica sustigne razvoj susednih Šapca i Valjeva – kaže Purić.

Vidoje Petrović, gradonačelnik i član Predsedništva URS, kaže da nema ni govora o politizaciji jer  je danas svima jasno da Srbija ne tretira sve svoje opštine i gradove na jednak način i da je upravo zbog toga njihova inicijativa dobila široku podršku.

– Za brži razvoj Srbije neophodna su nova sistemska rešenja koja će omogućiti da svi njeni regioni, odnosno gradovi i opštine, imaju jednake šanse. To podrazumeva  dekoncentraciju izvršne vlasti, uspostavljanje srednjeg nivoa vlasti, odnosno regionalizaciju i direktan izbor gradonačelnika i predsednika opština – kaže Petrović ističući čvrsto uverenje da se pokrenuti točak decentralizacije više ne može zaustaviti.

Petrović je na čelu Loznice od 2004. godine, najpre kao neposredno birani predsednik opštine, a zatim i kao gradonačelnik. Iako bi mu mnoge kolege iz Srbije mogle pozavideti upravo na investicijama koje su došle iz državne kase, on kaže da Loznica deli sudbinu svih drugih gradova koji su daleko od centralne vlasti.

– Mi smo još pre sedam godina rešili da “uzmemo stvar u svoje ruke”, a ne samo da sedimo, kukamo i čekamo da li će nam centralne vlasti “udeliti” koji dinar za projekte koji su od vitalne važnosti za grad. Reformisali smo gradsku upravu u servis građana, profesionalizovali kadar, dali šansu mladim i obrazovanim ljudima. Danas imamo sve potrebne strateške planove razvoja i izgrađene partnerske odnose sa svima koji mogu da nam pomognu jer su  prepoznali naš trud. Došli su i strani investitori, završili smo ili smo na putu da završimo sve kapitalne infrastukturne projekte, ne spadamo više u devastirane nego u srednjerazvijene gradove, a mogli smo i mnogo više da nas nisu usporavali  apsurdnim zakonima kao što je Zakon o svojini iz 1995. i nepotrebim birokratskim procedurama – kaže.

Milojka Smiljanić, načelnica gradske uprave, pokazuje pismo koje je uputila Koštuničinoj vladi, a koje bi  danas sa malim izmenama mogla da adresira i na kabinet Mirka Cvetkovića.

– Lokalna samouprava često ima vezane ruke pred brojnim problemima sa kojima se svakodnevno susreće jer nisu u njenoj nadležnosti, naročito kada je u pitanju rad inspekcijskih službi. Još polovinom 2005. godine Loznica je ostala bez vodoprivrednog inspektora, sada nadzor u celom okrugu sprovodi samo jedan inspektor čije je sedište u Šapcu. Uz to, svi smo svedoci raznih zloupotreba rečnog bogatstva Drine, a jedan čovek ne može da sam sve drži pod kontrolom. Uskraćeno nam je i sedište sanitarnog inspektora pa moramo da čekamo kada će da doći inspektor iz Šapca, tako je, da ne nabrajam, i sa svim drugim, ili ih ovde nema ili ih nema dovoljno – kaže.

Naši sagovornici se, pak, potpuno slažu o pitanju svojine, odnosno prava lokalnih samouprava da odlučuju i raspolažu imovinom koja sada i jeste i nije njihova.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar