Međudržavna saradnja



, ,

IZJAVA NEDELjE



Staniša Mikić, penzioner koji je pokušao samospaljivanje u sudu:

„Otišao sam do banke da podignem penziju, koja iznosi 22.000 dinara, ali su mi rekli da zbog sudske zabrane mogu da podignem svega 7.000. Pao mi je mrak na oči. Od tog novca živi moja četvoročlana porodica, ja sam invalid i za mene nije bilo drugog rešenja nego da okončam sa sobom“.



                                                                                                                                         (Pres)

 

 

Predsednici opštine Surdulica Novica Tončev i opštine Trn u Bugarskoj Stanislav Nikolov u Sofiji su potpisali ugovor o prekograničnoj saradnji kojim je predviđena potpuna rekonstrukcija regionalnog putnog pravca Kostreševce – Palja uz sam granični prelaz između dve države. Ukupna vrednost projekta je 545.107 evra, a sredstva su odobrena iz IPA predpristupnog fonda EU nosiocu realizacije projekta opštini Surdulica.

– Naša opština je nosilac projekta i mi već naredne nedelje raspisujemo tender za izvođača radova. Posebno smo ponosni na činjenicu da nastavljamo prekograničnu saradnju sa našim prvim komšijama koji su već članovi EU – navodi za Danas Novica Tončev, predsednik Opštine Surdulica. Tončev precizira da je komisija EU koja odobrava projekte prekogranične saradnje navela da je ovo „jedan od najbolje napisanih projekata u ovom sektoru čija realizacija ima veliku korist po opštinu Surdulica i Trn“.

I Stanislav Nikolov, predsednik Opštine Trn, ukazuje na činjenicu da iako je Bugarska članica EU, a Srbija za to ima podršku njegove zemlje, postoje opštine i kod njih koje su nedovoljno razvijene.

POMOĆ
Članovi Gradskog veća u Vranju odlučili su na vanrednoj sednici da sa 200.000 dinara pomognu porodicu Vlade Jovanovića, čija je kuća izgorela 1. avgusta ove godine.
– Grad Vranje je ova sredstva namenio porodici Jovanović za nabavku građevinskog materijala, kako bi se što pre stvorili uslovi da ova porodica bar delimično nadoknadi ono što je vatra progutala za manje od pola sata – rekao je zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov. Porodici Vlade Jovanovića iz Zelengorske ulice vatra je uništila sve na spratu i potkrovlju, a njih je, dok su spavali sa dvoje dece, tragičnih posledica spasao komšija Saša Nastić koji ih je probudio videvši da je vatra zahvatila krov njihove kuće.
(Tanjug)

SIMPO
Kompanija „Simpo“ iz Vranja planira da u narednom periodu uvede nove standarde ISO 14.001 za zaštitu životne sredine, OHSAS 18.001 za upravljanje bezbednošću i zaštitom radnika na radu i ISO 22.000 za upravljanje bezbednošću hrane. Direktor Sektora kvaliteta u „Simpu“ Srđan Trajković kaže da će za uvođenje novih standarda i njihovu sertifikaciju biti potrebno 1,5 do dve godine. Zakonska obaveza je da svi proizvođači hrane imaju HAČP sistem, ili ISO 22.000 standard, a „Simpova“ fabrika „Simpen“ ima integrisani sistem sva tri standarda ISO 9001, ISO 14.001 i OHSAS 18.001, dok „Kondiva“ poseduje ISO 9001 i HAČP.
(Tanjug)

DNEVNA BONICA
Početkom septembra počeće rekonstrukcija odeljenja Psihijatrije vranjske Bolnice, najavili su nadležni u vranjskom Zdravstvenom Centru. Uroš Trajković, direktor Centra kaže da će Vranje tako dobiti treću dnevnu bolnicu za čije opremanje je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 9 miliona dinara. Trajković objašnjava da će psihijatrijska Bolnica omogućiti adekvatan tretman pacijentima koji nisu za stacionarno lečenje.
(OK Radio)

POZIV ZA POPISIVAČE
Republički zavod za statistiku objavio je javni poziv građanima, koji su zainteresovani da učestvuju u predstojećem popisu stanovništva kao popisivači, da se prijave u zgradi Gradske uprave od 15. do 19. avgusta. Miroslava Mladenović, zamenica načelnika GU kaže da će na teritoriji grada na punktovima biti raspoređeno oko 500 popisivača. Kandidati moraju da budu državljani Srbije, da su stari najmanje 18 godina i da poseduju najmanje srednje obrazovanje i čitak rukopis.
(OK Radio)

TRGOVIŠTE
Drugi put za redom u Trgovištu će biti održana manifestacija „Dani preobraženja“, koja će trajati od 18. do 20. avgusta u okviru programa „Pčinjsko kulturno leto“.- I pored izuzetno teške ekonomske situacije koja vlada u našoj opštini, smogli smo snage, zahvaljujući ljudima dobre volje da i ove godine organizujemo manifestaciju sa željom da postane tradicionalna, međunarodnog karaktera i jedan od simbola naše opštine – kaže Darko Tomić predsednik opštine Trgovište. Cilj manifestacije je promovisanje tradicionalnih vrednosti naroda ovoga kraja i promovisanje kulturnih, prirodnih i privrednih resursa i potencijala  opštine Trgovište.
(Južne vesti)

– Dragoceno je što je osmišljen koncept prekogranične saradnje i mi tu imamo odličnog partnera u opštini Surdulica sa kojom odavno sarađujemo, ali sada imamo priliku da naši građani imaju i konkretne efekte te saradnje uz pomoć sredstava Unije – navodi za Danas Nikolov. On kaže da je opština Trn spremna na saradnju na ovakvim projektima i sa drugim opštinama juga centralne Srbije, pre svega iz Pčinjskog okruga i da tu postoji „veliki prostor za zajedničke projekte“.

Na osnovu ugovora, Surduličanima od ukupne vrednosti celog projekta pripada 396.643 evra i tim novcem biće potpuno rekonstruisan regionalni putni pravac Kostreševce – Palja u dužini od preko tri kilometara. Partnerska opština Trn dobila je sredstva u iznosu od 148.463 evra uz obavezu da nabavi vozilo kojim će se održavati ovaj putni pravac naročito u zimskom periodu.

– Mislim da na jugu Srbije imamo isuviše problema u svim sferama života, od ekonomije do putne privrede, a u državnoj kasi para nema. Otuda je bitno da ne kukamo jer su fondovi EU otvoreni pogotovu za projekte u oblasti ekologije, svih oblika infrastrukture, privredne i kulturne saradnje, a mi ih još uvek nedovoljno realno prepoznajemo – precizira predsednik surduličke opštine.

(Danas)

 

BOSILEGRAD

Besplatno studiranje u Bugarskoj

Bosilegrad – U svakom od osam univerzitetskih centara u Republici Bugarskoj ove godine upisano je 66 od ukupno 85 mesta koliko je vlada susedne države obezbedila za pripadnike bugarske nacionalne zajednice iz opština Bosilegrad, Dimitrovgrad, Surdulica,Trgovište i Vranje.

– Uslov za studiranje na nekom od fakulteta u bugarskoj je da se radi o svršenom srednjoškolcu bugarske nacionalnosti te da on uspešno položi ispit iz bugarskog jezika i istorije,a to je u prvom krugu uradilo 66 srednjoškolaca iz opština juga Srbije – rekao je u izjavi za Danas Ivan Nikolov iz Kulturno-informativnog centra (KIC) u Bosilegradu.On navodi da je tim kandidatima obezbeđeno besplatno studiranje kao i mesečna državna stipendija od sto evra i smeštaj u studentskim domovima.

– Brucoši sa juga Srbije studiraće različite fakultete.Tako imamo upisane na pedagogiji, medicini, farmaciji, međunarodnim odnosima,informatici,filologiji,defektologiji, glumi i filmskoj režiji – precizirao je Nikolov.

Za 85 mesta, koliko je Vlada Bugarske namenila pripadnicima bugarske nacionalne zajednice iz susedstva, javilo se 106 kandidata.Za preostala mesta kandidati će polagati prijemne ispite u drugom i trećem krugu.Prema podacima KIC iz Bosilegrada, iz godine u godinu raste broj zainteresovanih pripadnika bugarske nacionalne zajednice da nakon završetka srednje škole nastave školovanje u Bugarskoj.

O tome govori i podatak da je samo iz jednog odeljenja srednje škole u Bosilegradu od 45 svršenih srednjoškolaca njih šest odabralo da studira na fakultetima univerziteta u Nišu i Beogradu.

(Danas)

 

VRANjE

Radioaktivnost nije povećana

Iz Instituta „Vinča“ u Vranje je stigla ohrabrujuća poruka da nema razloga za zabrinutost građana od povećanog stepena radijacije. Direktor Laboratorije za zaštitu od zračenja u Institutu „Vinča“ Milojko Kovačević saopštio je, posle izvršenih detaljnih meranja, da stanovnici Vranja nemaju razloga za zabrinutost. „Vranjanci nemaju razloga da brinu. Trenutna povećana radioaktivnost najverovatnije je posledica korišćenja uređaja za kontrolu zavarenih spojeva u blizini mernog mesta kod preduzeća ‘Zavarivac’ u Vranju“, naveo je Kovačević u saopštenju. Stanovnici Vranja i tog dela juga Srbije tražili su da se izvrše merenja, jer smatraju da su kasetne bombe, kojima je 1999. godine NATO gađao TV predajnik „Pljačkovicu“ iznad grada, ostavile trajne posledice opasne po ljude. „Na brdu Pljačkovica urađena je dekontaminacija. Ostaci projektila i kontaminirana zemlja su uskladišteni, a mi smo od tada više puta vršili merenja i nikada nismo registrovali povećanu koncentraciju radionukleida“, objasnio je Kovačević. On je naglasio da je opasnost od osiromašenog uranijuma u samom gradu i okolini predimenzionirana. „Trenutna povišena radioaktivnost ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje ljudi, ali to svakako ne znači da se preko registrovanog povećanja može preći bez analize uzoraka“, kazao je on. U Vranju je 27. jula, u popodnevnim satima, izmerena radijacija od oko 300 nanosilvera po satu (nSv/h), što je tri puta više od uobičajenih vradnosti, zbog čega je kod stanovnika vladala velika zabrinutost.

(Tanjug)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar