Budućnost je počela (3)



, , ,

ALEKSANDRA STANKOVIĆ



Budućnost se ne planira

Ova svestrana devetnaestogodišnjakinja od ove godine redovni je student arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.  Kada je birala srednju školu, odabrala je Srednju ekonomsku, kada je posao u toj struci interesovao. Kasnije su joj se planovi malo izmenili. Tokom školovanja, bila je veoma uspešna, a dokaz za to je titula đaka generacije. Učestvovala je na raznim takmičenjima, a na republičkom iz računovodstva bila je prva. Zbog svog uspeha tokom školovanja, na koji je vrlo ponosna, bila je gošća na prijemu kod prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Kaže da je bilo nezaboravno. Kao i njeni srednjoškolski dani – radni, zabavni, nasmejani. Pored školskih obaveza, imala je vremena da bude aktivista Američkog kutka i da se posveti Likovnoj radionici, čiji je polaznik.



– Sve u životu shvatite kao igru, jedino tako se može pobediti sve. Čak i ako izgubite – to je bila igra, zar ne? – rezonuje.

Određene planove za budućnost nema, jer smatra da se budućnost ne planira, već dolazi sama.

 

MARKO TASIĆ

Bez predaje

Rad sa računarima i poslovi u administraciji su ambicioznog Marka oduvek zanimali, tako da je bilo logično da se nakon osnovne opredeli za Srednju ekonomsku u Vranju. Nakon završene škole, nije se predomislio kao mnogi – želi da nastavi usavršavanje u oblasti ekonomije. Tokom školovanja učestvovao je u  raznim aktivnostima koje su se ticale organizovanja dana škole, i trudio se da održi prosek sa odličnim ocenama. Srednjoškolske dane pamti po dobrom druženju, uživanju, kafenisanju, kašnjenju… Pored školskih obaveza, izdvojio je vremena da se priprema za kasting za fotomodele i statiste modnih agencija iz Srbije. Ponosan je na svoj prolazak kastinga,ali izgleda da se time neće ozbiljno baviti:

-Upisao sam Ekonomki fakultet u Beogradu, želim da steknem nova saznanja iz ekonomije.Prvenstveno, planiram da završim osnovne i akademske studije, a potom da upišem master u inostranstvu, gde bih najradije ostao da živim i da radim – kaže.

Od svojih ciljeva, dodaje, ni po koju cenu neće odustati.

 

JOVANA SMILjKOVIĆ

Pravna plavuša

Odlučila se za Srednju ekonomsku zato što joj je delovala vrlo primamljivo. Posebno njen smer – poslovni administrator. Nije bila u potpunosti sigurna kojim poslom će se u budućnosti baviti, pa je ovaj smer bio idealno rešenje jer pruža mogućnost da nastavi sa bilo kojim fakultetom. Jovana  do sada ima sve petice i planira da nastavi tako. Treću godinu školovanja provela je u Nemačkoj, kao član projekta razmene srednjoškolaca. Ponosna je na stečeno znanje i iskustvo, na učešće u raznim školskim priredbama i na osvojeno drugo mesto na „Debatnom takmičenju“ u Leskovcu.

-Planiram da upišem Pravni fakultet zato što sam oduvek bila isterivač pravde, i deluje mi veoma interesantno i primamljivo. Svesna sam da se neke stvari ne mogu promeniti, ali smatram da, ukoliko se dovoljno fokusiraš i trudiš – uspećeš. Pravda jeste spora, ali dostižna!

Hiperaktivna Jovana je aktivista u tri lokalne nevladine organizacije. Volonterstvo je ispunjava, i stalno traži nove zadatke. A najvećim uspehom van škole smatra sticanje pravih prijatelja.

-Ne sanjajte život, već živite svoj san! I naravno, ljubav iznad svega!

 

STEVAN STOŠIĆ

U svetu poslovnih ljudi

Nakon završene osnovne škole, opredelio se za Srednju ekonomsku, jer je oduvek hteo da se bavi ekonomijom i biznisom. Septembra  polazi u završni razred i do sada je stekao sva moguća predznanja koja će sa sobom poneo na fakultet. Najvećim uspehom smatra praktičan rad i stečeno znanje koje mu je škola omogućila, kao i učešće u međunarodnoj razmeni đaka sa srednjom školom iz Nemačke.

-Planiram da upišem Ekonomski fakultet u Beogradu jer vidim sebe u svetu poslovnih ljudi, samo još nisam siguran da li će to biti neka zatvorenija oblast ekonomije ili sa više mogućnosti za komunikaciju sa drugim ljudima, kao npr menadžment – otkriva.

Uspesi van škole su vezani za sport; u rukometu je sa timom uvek bio najbolji. Između ostalog, izdvaja učešće na rukometnom turniru „Partille cup“ u Švedskoj. Završio je obuku za „Vršnjačkog edukatora“ koju je organizovao leskovački „Resurs centar“, u čijim je projektima bio vrlo produktivan i kreativan. Dokaz za to je osvojeno drugo mesto na debatnom turniru.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar