Bilo je lepo, sada je lepše

Eko Taxi Vranje

Zajdeničko im je to što ne vole mleko: Kristina i Marija,

Sanju je kod Mikija privuklo to što je pažljiv i brižljiv suprug, a dogovaranje o svemu temelj je njihovog skladnog braka 

Strpljenje, tolerancija i posvećenost oba partnera, karakteristike su koje Sanja Mihajlović ističe kao bitne za funkcionisanje braka. Sanja i njen suprug Miki su se, pre nego da odluče da stanu na „ludi kamen“, zabavljali tri godine. U braku su sedam godina i imaju dve prelepe devojčice – Kristinu (6) i Mariju (3). Sanja ima 26godina i posvećena je majka i supruga. Trenutno nije zaposlena, dok Miki (34) radi kao vojno lice. To svakako znači njegovo stalno odsustvo, i obavezu mame Sanje da brine o svakodnevnim stvarima.

ZAJEDNIČKI PRIJATELjI

Kada smo razgovarali sa Sanjom, Miki nije bio kod kuće. Devojčice su veselo šetale po porodičnom stanu, menjajući garderobu na desetak minuta, jer, kaže Sanja, vole da budu doterane i lepe.

Sanja nas je ljubazno primila, a razgovor smo vodili uz domaću kaficu. Devojčice su bile spremne da svakog trenutka poslušaju svoju majku.

-Miki i ja smo se upoznali preko zajedničkih prijatelja. On je sa Kosova, i došao je da živi u mom komšiluku. Tu je sve počelo – kaže Sanja.

Osim fizičkog izgleda, Sanja kod svog supruga ističe posvećenost njoj i porodici.

-Ono što mi se kod Mikija dopalo dok smo bili u vezi je to što je bio pažljiv. Znao je da raznim poklonima i događajima upriliči moj rođendan, ili neki nama značajan datum. Sa njim mi je tad bilo zaista lepo. Sada je, međutim, lepše. Miki je i dalje vrlo pažljiv, ne samo prema meni, već i prema našim ćerkicama – govori Sanja.

Porodicu su planirali. Prema Sanjinim rečima, temelj svega je dogovor.

-Miki i ja smo planirali porodicu. Čekali smo tri godine pre nego što smo se opredelili za drugu bebu.  Dogovarali smo se tada, dogovaramo se i dan danas oko svih pitanja – nasmejana je Sanja, dok umiljatim glasom govori ćerkama da otvore vrata od terase.

I prva i druga trudnoća su prošle u najboljem redu. Međutim, drugi porođaj je bio lakši.

-Prva trudnoća je prošla super. Osim malih mučnina na početku, što je sasvim normalno, nikakvih drugih problema nisam imala. Druga trudnoća je isto tako prošla u najboljem redu. Jedino što sam tokom trudnoće uzimala bili su vitamini. Trudnoća je nešto zaista najlepše što se jednoj ženi može dogoditi. – kaže Sanja.

Prvo dete Sanja je rodila u 21 godini, a drugo u 24. Kada priča o porođaju, Sanja priznaje da se kod prvog porođaja bojala.

Zajdeničko im je to što ne vole mleko: Kristina i Marija-Plašila sam se prvog porođaja. To je sve novo, ne znaš kako je. Čuješ razne priče i nije ti svejedno. Ipak sve je prošlo u najboljem redu. Oba porođaja su bila prirodnim putem. Razlika je samo ta što je drugi, bar za mene, bio lakši.

Najveću podršku Sanja  i tokom trudnoće i danas ima od supruga i svekrve.

-Kada smo doneli bebu kući bilo je malo problema. Bilo je straha prilikom prvog kupanja, ali tu je bila svekrva koja je iskusno okupala bebu. Ja sam sa kupanjem nastavila. Sa drugim detetom je bilo lakše-seća se Sanja.

POSLUŠNE DEVOJČICE

Kristina i Marija se dosta razlikuju, ali je neizostavno to da su obe zaista poslušne devojčice.

-Kika je kao beba bila nemirna. Budila se noću na dva sata, mada je umela da se probudi i na petnaestak minuta i onda cele noći nismo imali mira.  Kiku sam dojila 19 meseci i pridržavala sam se, u oba slučaja, saveta lekara ali i saveta drugih majki u mom okruženju. Marija je kao beba bila mirnija. Nju sam dojila 15 meseci – priča Sanja.

Dok sedimo u prijatnoj atmosferi porodičnog stana Mihajlovića, Kristina i Marija počinju da sređuju svoje stvari, da iznova i iznova pronalaze nove odevne kombinacije. Zaista vole da budu uredne i lepe.

– Kada se govori o problemima sa kojima se mlade majke sreću, a vezano za bebe Sanja ističe kao jedini problem to što i Kristina i Marija ne vole da piju mleko.

-Obe bebe su imale problema sa grčevima. Zatim je bilo malih problema dok su zubići izrasli. Smatram da to i nisu neki problemi. Svaka beba mora da prođe kroz to, a samim tim i roditelji. Obe devojčice, međutim, ne vole mleko danas. Ne znam zašto. Možda je razlog taj što sam ih dugo dojila, a nisam ih u međuvremenu navikavala na kravlje mleko.- priča Sanja.

Danas je Kristina, kako kaže Sanja, poslušnija, a Marija nestašna.

-Nemaju omiljene igračke. Igraju se i lutkama i drugim igračkama i vole da se igraju sa drugom decom iz zgrade. Mada, mislim, da  im je najprimamljivija moja šminka. Vole da se šminkaju. I jedna i druga su izgovorile „tata“ kao prvu reč. – ponosna je Sanja.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar