Profesionalac na ulici



Božilović je najbolji: Dragan Stefanović, Izvinjavam se: Radoslav Mojsilović

Demokrate tvrde da nisu uticali na neizbor Božilovića – Ljudi iz pravosuđa, do juče njegovi neposredni saradnici imaju samo reči hvale za Božilovića a za zlu sudbinu koja ga je snašla krive političare



 



„Rušile su me demokrate“, „važno je samo da ja ne budem tužilac, nije bilo važno ko će biti“, „nikada nisam držao predmete u fioci“, „Radoslav Mojsilović je dolazio kod mene u vezi sa pritvaranjem Gokčeta“, „nijedan navod Državnog veća tužilaca o meni nije tačan“, „bili smo jedno od najboljih tužilaštava u Srbiji“… Ovo su samo neki od navoda bivšeg okružnog tužioca u Vranju Milana Božilovića iz intervjua u prošlom broju „Vranjskih“ koji je izazvao određene rakcije javnosti posebno zbog toga što se Božilović prvi put javno oglasio u lokalnim medijima nakon što je ostao bez posla početkom 2010. godine.

REŠENjA U PRAVOSUDjU

Božilović je najbolji: Dragan StefanovićBožilović je tu, iako ne direktno, sasvim sugestivno upro prstom u demokrate kao glavne krivce za sve što mu se tokom reforme pravosuđa desilo. U odsustvu Gorana Stefanovića, čoveka koga su smenjeni vranjski pravosudni kadrovi u više navrata prozivali kao glavnog i odgovornog za kreiranje spiska nepodobnih uoči reizbora (što je ovaj više puta demantovao), insinuacije koje se spočitavaju demokratama odlučno demantuje Igor ANDONOV, potpredsednik gradskog DS i zamenik gradonačelnika.

– Odgovorno tvrdim – kaže Andonov – da se DS uopšte nije bavio Božilovićem, niti je ikada na našim stranačkim sastancima ili predsedništvu stranke, pa ni u privatnim razgovorima, bilo reči o rešenjima u pravosuđu u tom momentu. A ja sam prisustvovao svakom stranačkom sastanku i znao bih da je tako nešto bilo na dnevnom redu.

Izvinjavam se: Radoslav MojsilovićBožilović je u intervjuu pomenuo da su ga neke demokrate „smenjivale po kafanama“, govoreći da je važno „samo da on ode“, a da im nije nimalo bitno ko će posle Božilovića doći.

– Neka on imenuje ljude koji su po kafanama to izjavljivali, pa da onda pričamo. Ovako, mislim da priče rekla-kazala nisu fer. Takođe mi je potpuno nepoznato, meni kao potpredsedniku gradskog odbora, da je neko iz naših redova sastavljao spiskove nepodobnih o kojima se toliko govori – kaže Andonov.

Vranjski advokat i predsednik Okružnog odbora SNS Dragan NIKOLIĆ iznosi stav da je Božilović samo jedan od onih koji su „nastradali u političkoj čistki“ prilikom reforme.

– Lično, kao advokat koji je više od dvadeset godina imao kontakte sa njim ne mogu ništa da zamerim Božilovićevom angažmanu. Radio je vrlo profesionalno, nikada nije učestvovao u bilo kakvim kriminalnim radnjama – kaže ovaj vranjski advokat.

GORAN DESPOTOVIĆ, NEIZABRANI SUDIJA

BOŽILOVIĆ NIJE PROTEŽIRAO SESTRIČINU

Goran DESPOTOVIĆ bio je do poslednje reforme pravosuđa sudija Okružnog suda u Vranju.
– Kritike DVT su upućene na Božilovićeve organizatorske i sposobnosti rukovođenja tužilaštvom. Međutim, Božilović uopšte tada nije konkurisao za rukovodioca u tužilaštvu, već za zameničko mesto. Tako da objašnjenje DVT, čak i kada bi bilo tačno, svakako nije dobar razlog da on posle toliko godina ostane na ulici. Odnosno, u njegovom slučaju trebala je da bude cenjena stručnost, a ne organizatorske sposobnosti.
Božiloviću su često zamerali da je navodno, uz pomoć vlastitih veza u pravosudnim krugovima, svojevremeno protežirao sudiju Marinu Anđelković, svoju sestričinu, koja je 2008. godine prešla iz vranjskog u beogradski Okružni sud iz koga su sudije u to vreme bežale zbog opasnih i komplikovanih predmeta. Despotović demantuje da se na taj način odlazilo u Beograd, tj. da je bila potrebna veza.
– Mogao je u to vreme da ode bilo ko od nas iz Vranja, jer su Okružnom sudu u Beogradu bile potrebne sudije. Marina je podnela zahtev za raspoređivanje, prešla tamo na upražnjeno sudijsko mesto potpuno regularno.

Nikolić smatra da se neko ozbiljno poigrao Božilovićevom sudbinom, kao i da je sve urađeno na vrlo ružan način.

– Pala je ljaga na njega i neke druge ljude koji su bili nosioci kvaliteta u lokalnom pravosuđu i to na osnovu običnih nagađanja, bez dokaza, uglavnom na osnovu čaršijskih priča. Te su priče došle od onih koji su kao druga strana u nekim postupcima, logično, bili nezadovoljni odlukama tužilaštva. Pa su počeli da pričaju da je Božilović potkupljen, povezan sa ovima, onima, a u stvari je reč o najobičnijim izmišljotinama – tvrdi Nikolić.

Poslanik Nove Srbije iz Vranja, Radoslav MOJSILOVIĆ, ponavlja ranije izvinjenje Božiloviću što ga je svojevremeno posećivao u vezi pritvaranja osumnjičenog za ubistvo Gorana Tasića Gokčeta.

– Tome sada nemam šta da dodam, osim što mogu da naglasim da su navodi Božilovića iz prošlog broja „Vranjskih“ do detalja tačni – potvrđuje Mojsilović.

Božilovićevom neposredniom saradniku, u to vreme jednom od njegovih zamenika Miroslavu MANASIJEVIĆU, potpuno je nelogično obrazloženje DVT da je njegov bivši rukovodilac smenjen zbog nesposobnosti da rukovodi i organizuje rad u tužilaštvu. Manasijević, takođe, nije prošao poslednji reizbor i sada je advokat.

– O Božilovićevom radu i rezultatima mogu da kažem sve najbolje. Nikada on nije vršio bilo kakav pritisak kada je reč o mojim predmetima, posebno ne u pogledu načina njihovog rešavanja. Uostalom, zamenik tužioca je ovlašćen po zakonu da rešava predmete koji su mu dodeljeni samostalno i u skladu sa zakonskim normama, a ne po bilo čijoj želji – kaže Manasijević.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar