Pekar, lekar, apotekar



Anka Vučković, Nebojša Trajković, Vesna Stefanović

Onih koji su sumnjivi na sukob interesa, odnosno na kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ovde ima k’o pleve, ali većina tvrdi da nema saznanja o tome



 



– Evo, odmah sam podneo ostavku na mesto člana Upravnog odbora „Dinama“, neću da me neko zbog toga proziva. Ionako nisam bio ni na jednoj sednici – kazao je zamenik gradonačelnika Igor Anonov, posle razgovora sa dolepotpisanim i sugestije da se zbog istovremenog obavaljanja pomenute dve funkcije verovatno nalazi u sukobu interesa.

Anka VučkovićOvakav primer, međutim, spada u raritete na lokalnoj političkoj sceni. Broj onih koji su u Vranju sumnjivi na sukob interesa, odnosno na kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, ima k’o pleve, ali većina tvrdi da nema saznanja o tome. Kad ih priterate uza zid, kažu da će podneti ostavku ukoliko dobiju zvanično obrazloženje. No, krenimo redom.

KOŠTUNIĆI

Neobavešteni o kršenju Zakona mogu se svrstati u više grupa, a na prvom mestu su oni koji sve postizavaju, tj. mogu da sede na nekoliko funkcionerskih stolica u isto vreme. Prema dostupnim podacima (gde spadaju i oni koje smo zvanično dobili iz Gradske uprave), Nebojša Trajković (DS), direktor Filijale Fonda PIO, recimo, ujedno je i predsednik Nadzornog odbora „Zdravstvenog centra“ i član UO „Predškolske ustanove“ (osnivač Grad Vranje). Slede Dragan Popović (SPS), direktor Hotela Vranje (100 odsto u vlasništvu države, u procesu privatizacije), koji je član UO „Apotekarske ustanove“ i UO „Turističke organizacije“, pa Stojan Dimčić (SPS), direktor „Vodovoda“, koji je član UO „Jumka“ (63 odsto državno vlasništvo), i tako redom. Primera ima još, iako propis kaže da „funkcioner može da vrši samo jednu funkciju, osim ako je zakonom ili drugim propisom obavezan da vrši više javnih funkcija“. Kako pobrojani nisu obavezni da sede na više stolica, pitanje je da li su sukoba interesa ili rade nešto mimo Zakona.

Vesna StefanovićTim povodom, iz Agencije za borbu protiv korupcije dobili smo tumačenje prema kojem „funkcioneri koju obavljaju javnu funkciju koja zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad ne mogu da obavljaju drugi posao ili delatnost“.

O konkretnim primerima, međutim, ništa.

– Šta je drugi posao ili delatnost razmatra se u svakom konkretnom primeru, tako da ćete naknadno dobiti mišljenje o ljudima koje ste naveli – kazala je PR Agencije Aleksandra Kostić.

Ipak, tu se radi o relativno benignim stvarima. „Beton“ varijanta, tj. siguran sukob interesa je kod onih koji sede u klupama Gradske skupštine i ujedno su članovi upravnih i nadzornih odbora preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad, što je „Vranjskim“ potvrđeno i iz Agencije. Čak i prosta logika kaže da je sumanuto da neko ko je član upravnog ili nadzornog odbora i odlučuje o planu i programu rada preduzeća, može potom o tome da glasa na sednici Skupštine. Ali, ovde, izgleda, sve prolazi.

Nebojša TrajkovićA, odbornika sa takvom funkcijom ovde ima podosta. Na prvom mestu je Uroš Trajković (URS) koji je i član UO „Vodovoda“, pa još i direktor Zdravstvenog centra, a tu je i njegova stranačka koleginica iz skupštinske klupe Anka Vučković, koja je član UO „Sportske hale“. Zatim sledi odbornica SPS Jelena Trajković, koja je u isto vreme i član NO “Istorijskog arhiva”, pa odbornici NS Časlav Ilić i Jasminka Stevanović, inače na položaju članova UO „Istorijskog arhiva“, odnosno UO „Centra za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite“…

– Odbornici skupština jedinica lokalne samouprave ne mogu obavljati javne funkcija na koje ih imenuje, odnosno postavljaju skupštine opštine (grada), niti mogu biti zaposleni u opštinskoj upravi jer je to u suprotnosti sa članom 30. Zakona o lokalnoj samoupravi. Odbornici jedinice lokalne samouprave, međutim, mogu biti funkcioneri u institucijama, ustanovama ili privrednim društvima čiji je osnivač Republika Srbija jer su navedene funkcija na različitim nivoima vlasti između kojih ne postoji odnos nadređenosti, nadzora ili kontrole – pojašnjava Aleksandra Kostić.

Ima li nekih problema sa odbornikom SPS Ljubišom Ordićem, koji je pomoćnik (zamenik) direktora „Komrada“, tek ćemo da vidimo.

NISAM JA

Predsednik Gradske skupštine Slobodan Stamenković navodi da je u svemu nemoćan, odnosno da ne može da preinačuje kadrovske predloge koji se pojavljuju na sednicama lokalnog parlamenta. Valjda zarad koalicionog mira.

Šta, pak, kažu odbornici koji su ujedno i funkcioneri u lokalnim preduzećima i ustanovama?

Predstavnica URS u Gradskom parlamentu Anka Vučković, navodi da njen stranački šef Uroš Trajković nije više član UO „Vodovoda“ (iako podaci Gradske uprave govore da još uvek jeste), te da nije sigurna u to da li se lično nalazi u sukobu interesa. Formular je, kaže, popunila čim se prihvatila obaveze, ali povratne informacije o eventualnim problemima sa njenim imenovanjem nije bilo.

SUMNjIVI ILI U SUKOBU INTERESA
– Nebojša Trajković, direktor Filijale Fonda PIO ujedno je i predsednik Nadzornog odbora Zdravstvenog centra Vranje i član UO Predškolske ustanove (osnivač Grad Vranje)
– Branko Trajković, direktor Ekonomsko-trgovinske škole ujedno je i član UO Zdravstvenog centra Vranje
– Predrag Marić, direktor Telekoma Vranje ujedno je i zamenik predsednika UO Direkcije za razvoj i izgradnju Vranja (osnivač Grad Vranje)
– Anka Vučković, odbornik je i član UO Sporstka hala
– Jelena Trajković, odbornik je i član NO Istorijskog arhiva
– Uroš Trajković je odbornik, direktor Zdravstveog centra Vranje i član UO Vodovoda
– Vesna Stefanović je zamenik direktora Komrada i u isto vreme član Upravnog odbora Komrada
– Dragana Ninković Veselinović je zamenik direktora Vodovoda i član Nadzornog odbora Vodovoda
– Stojan Dimčić, direktor Vodovoda je i član UO Jumka (63 odsto državno vlasništvo)
– Dragan Popović je direktor Hotela Vranje (100 odsto u vlasništvu države, u procesu privatizacije), član UO Apoteke (osnivač Grad) i član UO Turističke organizacioje (osnivač Grad)
– Igor Andonov, zamenik gradonačelnika je i član UO FK Dinamo
– Zoran Antić, zamenik pred. Gradske skupštine je i predsednik Sportskog saveza
– Miroslav Nešić, odbornik je i član UO Zdravstvenog centra Vranje
– Rade Ristić, odbornik je i zamenik direktora Zdravstvenog centra
– Miroslava Mladenović, zamenik načelnika Gradske uprave je i član Upravnog odbora Zdravstvenog centra
– Zoran Mihajlović, načelnik gradskog Sekretarijata za inspekcije je i predsednik nadzornog odbora JU Sportska hala (osnivač Grad Vranje)
Dejan Ivanović, član Gradskog veća, član UO Dinama…

– Ukoliko Agencija kaže da ne mogu da obavljam pomenute dve funkcije, podneću ostavku na jednu od njih – kaže odbornica URS.

U sukobu interesa su definitivno i gradski funkcioneri koji su u upravama lokalnih klubova, Sportskog saveza, a i takvih ima koliko hoćeš. Pored Andonova (u ostavci), tu spada još jedan kadar DS, Dejan Ivanović, koji je član Gradskog veća, a nalazi se u upravi „Dinama“, da ne govorimo o mnogobrojnim funkcijama u Fudbalskom savezu Srbije. „Dragulj“ SPS je Zoran Antić, koji je zamenik predsednika Skupštine, pa član UO „Dinama“, pa predsednik Sportskog saveza…

– Funkcioneri jedinica lokalne samouprave ne mogu biti i funkcioneri sportskih klubova ili sportskog saveza ukoliko se klubovi ili savez finansira iz budžeta opštine, odnosno grada – navodi Aleksandra Kostić.

Antić, iz suncem okupane Grčke, kaže da svi iz SPS popunjavaju formulare kada stupaju na funkciju, da se o tome uredno obaveštava Agencija i da verovatno niko iz te partije nije u sukobu interesa. A, on sam?

– Naravno, biće ostavki, ali niko nije namerno kršio Zakon. Niko nas nije upozoravao, a u međuvremenu su izmenjene neke odredbe, tako da će otići svi oni koji su u sukobu interesa ili ne ispunjavaju standarde. SPS ima dovoljno kadrova – kaže Antić.

Zbog toga će verovatno svima biti lakše, mada bizarnostima nikad kraja. Naime, u nekim javnim preduzećima zamenici (pomoćnici) direktora su ujedno i članovi upravnog odnosno nadzornog odbora. To, drugim rečima, znači da sami sebe kontrolišu. Primeri su Vesna Stefanović, pomoćnica direktora „Komrada“, koja je tamo i član UO, te Dragana Ninković Veselinović, zamenica direktora „Vodovoda“, u isto vreme i član NO tog javnog preduzeća.

– Nekoliko godina sam na ovim funkcijama i mislim da je to u skladu sa Statutom preduzeća – tvrdi Vesna Stefanović.

ŠTA KAŽE AGENCIJA

Iz Agencije, međutim, tvrde suprotno.

– Lica koja obavljaju funkciju (posao) direktora, odnosno zamenika direktora javnih preduzeća ili privrednih društava čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave ne mogu biti članovi upravnih ili nadzornih odbora – stav je Agencije.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar