Od Vranja do Vranja, preko Šilova



Skretanje pažnje javnosti: prelaz Končulj, Zoran Krstić

Navodni šverc citostatika o kome je prošle sedmice pisao dopisnik dnevnog lista „Danas“ iz Vranja trebao je valjda da pokaže kako su po istom receptu na KiM završili i citostatici nestali iz javne ustanove Apoteka Vranje 2008. godine – Policija ne govori o švercu, niti joj pada na pamet da ga povezuje sa pomenutim nestankom državnih lekova, već dokazima potkrepljuje tezu o zloupotrebama sa regularno nabavljenim lekovima za koje su optuženi direktorka i neki službenici ZC Gnjilane



 



Skretanje pažnje javnosti: prelaz KončuljCitostatici, skupoceni lekovi koji se koriste u hemoterapiji za suzbijanje kancerogenih ćelija, ne švercuju se iz Vranja na Kosovo i Metohiju – najkraća je reakcija načelnika Odeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Vranje Zorana KRSTIĆA na prošlonedeljnu vest koju je pod oznakom „ekskluzivno“ objavio dnevni list „Danas“. Podsećanja radi, u tekstu pod nazivom „Citostatici iz Vranja na crnom tržištu Prištine“ ovdašnji dopisnik beogradske redakcije javlja, najpre, o podizanju optužnice Osnovnog tužilaštva u Vranju protiv Jelice Krčmarević, direktorke Zdravstvenog centra u Gnjilanu (sada sa sedištem u Šilovu, najvećem srpskom selu na području Kosovskog pomoravlja) za krivično delo zloupotreba službenog položaja, te još dvojice radnika tog ZC koji se, takođe, terete za učešće u švercu lekova – medicinskog tehničara Sretena Trajkovića i vozača ambulantnih kola hitne pomoći Gorana Denića.

U „Danasovom“ tekstu, još na samom početku, postavlja se, naizgled, sudbonosno pitanje – postoji li organizovani šverc citostatika iz Vranja na Kosovo i Metohiju?  Na to načelnik OKP PU Vranje Krstić, bez sekunde razmišljanja i bilo kakve dileme, odgovara:

– Ne postoji. Nikada nije registrovana bilo kakva grupa koja se bavi švercom lekova u svakodnevnoj upotrebi, a kamoli citostatika. Kod retkih primera šverca, reč je o pojedinačnim  slučajevima u kojima obično učestvuje jedna osoba – samouvereno će Krstić.

IMA NEKA TAJNA VEZA

Odakle, potom, novinaru „Danasa“ ideja da su u švercerskom kanalu citostatici koji potiču iz vranjske državne apoteke? „Postoje sumnje da se iz Vranja ka Kosovu najviše švercuju skupi lekovi, u prvom redu citostatici, koji se onda po višestruko većoj ceni prodaju pacijenima na Kosovu“, citat je iz „Danasa“ od 25. jula ove godine. Ovo, kao, potvrđuje anonimni policijski izvor „Danasa“ sa juga Srbije.

APOTEKA VRANjE

UKRADENA NEZNATNA KOLIČINA CITOSTATIKA

Iako se proteklih godina govorilo da su prilikom krađe lekova sa robnog lagera Apoteke Vranje iz 2008. godine nestali pretežno citostatici, ispostavlja se da ova informacija nije tačna.
– Prodajna vrednost manjka citostatika na popisima krajem 2008. godine iznosila je oko 460.000 dinara, odnosno oko pet odsto od ukupnog manjka. U ovom momentu prodajna vrednost te količine citostatika, po važećem cenovniku, iznosi oko 176.000 dinara, a nabavna oko 150.000 – kaže se u odgovorima iz Apoteke Vranje na pitanja redakcije “Vranjskih” i dodaje da Apoteka Vranje “nema nikakva saznanja o sudbini nestalih lekova, pa ni citostatika iz 2008”.

„Najgenijalnija“ je, ipak, tvrdnja „Danasa“ da na šverc lekova iz Vranja ka Kosovu, citiramo „ukazuje i slučaj iz 2008. godine kada je iz jednog objekta Zdravstvene ustanove Apoteka Vranje nestala velika količina citostatika čija je vrednost u tom trenutku iznosila više od devet miliona dinara“.

„Slučaj  je prijavljen policiji, ali do danas nema nikakvih rezultata istrage, pa se sumnja da su lekovi ilegalno završili na Kosovu“ – kaže se u tekstu.

– Taj slučaj iz februara nema nikakve dodirne tačke sa Apotekom Vranje, niti sa lekovima kojima ona raspolaže, pa ni sa onima koji su ukradeni 2008. godine – tvrdi Krstić iz PU Vranje.

Da je dopisnik „Danasa“ iz Vranja (kome, slučajno ili ne, supruga radi upravo u Apoteci Vranje a zaposlila ju je, slučajno ili ne, Jasmina Arsić, direktorka te ustanove iz vremena kada su napred pomenuti lekovi nestali, a koja je u međuvremenu podnela ostavku na tu funkciju) hteo da bude dobronameran i do kraja profesionalan, najpre bi se vratio na sam događaj iz februara na Končulju.

Da je proverio na internetu, u vesti koju su sredinom februara objavile agencije Fonet i Jugpres saznao bi da zaplenjeni lekovi tog dana nisu putovali iz Vranja prema KiM, nego obrnutim smerom. Informacija je doslovce glasila ovako:

– Istražni sudija Osnovnog suda u Vranju odredio je pritvor do trideset dana sekretaru ZC Gnjilane, izmeštenog u Šilovu, zbog šverca lekova. Sekretar ovog ZC je zajedno sa vozačem i magacionerom uhapšen na graničnom prelazu Končulj. Oni su se nalazili u ambulantnim  kolima kojima su, sa upaljenim rotacionim svetlima, putovali prema Vranju. Na administrativnom prelazu ih je zaustavio policajac koji je zatražio da otvore vrata i video da se u kolima ne nalazi bolesnik već lekovi. Kako Jugpres saznaje ovo nije prvi slučaj da se lekovi iz ZC u Šilovu prebacuju na ovaj način u Vranje.

Izvor iz Šilova je u istoj agencijskoj vesti izneo kontrastav da se zapravo radi o lekovima iz registrovanog magacina u Vranju koji su trebali da budu preveženi na Kosovo i čiji je prolazak sprečila policija i carina sa kosovske strane, te da se ne radi ni o kakvom švercu.

U prevodu, možda je šverc. Ako jeste, moglo se naslutiti kako, zapravo, nije reč o tome da Srbi na srpskoj muci zarađuju od Albanaca dok srpski bolesnici pate, već da, izgleda, Srbi na muci sopstvenog naroda zarađuju od Srba u Srbiji, dok bez lekova ostaju srpski pacijenti na KiM.

S celokupnim predmetom u rukama, potkrepljujući priču zvaničnom papirologijom o zapleni, stvar nam do detalja u zgradi PU Vranje predočava načelnik OKP Zoran Krstić.

– Kod ove zaplene – započinje ilustracijom svoju priču Krstić – reč je o lekovima ukupne vrednosti 851.680 dinara. Mi ovde u zaplenjenim papirima imamo spisak lekova. To su uglavnom jugocilin, gentamicin i longacef (antibiotici) i slično. Nema citostatika.

Zoran KrstićKrstić dalje pojašnjava da je celokupna količina lekova iz februarske zaplene utovarena u vozilo za transport na potpuno regularan način i to u centralnom magacinu ZC Gnjilane koji se nalazi u Vranju. Trebalo ih je otpremiti u Šilovo.

– Urađena je – otkriva Krstić – kompletna papirologija. Postojao je račun od farmaceutske kuće Farmalogist d.o.o. Beograd koja je prodala lekove ZC Gnjilane sa sedištem u Šilovu. Ti su lekovi bili uskladišteni u Vranju. Posebno odeljenje Poreske uprave u Vranju sačinilo je evidencioni list, što znači da je transport za Šilovo prijavljen poreskoj administraciji. Bez toga oni i ne mogu ni da prođu ka KiM preko administrativnog prelaza Končulj.

Krstić ukazuje da bi bilo mnogo naivno da neko ukradenu robu skladišti u svom registrovanom magacinu, pa da potom tu istu robu, koja je već negde zavedena pod evidencionim brojevima lekova, vozi preko zvaničnog administrativnog punkta i prodaje je na KiM.

– Sve u svemu, roba je regularno izašla preko našeg prelaza u međuprostor, a neregularno se ta ista roba vratila nazad istog dana – kaže ovaj policijski načelnik.

Kako? Krstić navodi da se kritičnog dana u februaru, u međuprostoru između dva administrativna prelaza, srpskog i albanskog, dešavao čudan pretovar robe. Iz vozila kojim su lekovi krenuli iz Vranja, reč je o automobilu marke „reno klio“, u međuzoni je određena količina pošiljke pretovarena u sanitetsko vozilo koje je došlo iz Šilova. Sve u svemu, u sanitetskom automobilu našli su se lekovi u vrednosti 554.208 dinara. To je vozilo, nakon pretovara, pod rotacijom krenulo u pravcu Končulja, odnosno Vranja. Prešli su administrativni punkt bez kontrole, jer se mislilo da se radi o pitanju života ili smrti za nekog pacijenta.  

– Najpre – prepričava Krstić – nazad kreće „reno klio“ kojim je celokupna količina lekova otišla iz Vranja ka Šilovu. Policija ga zaustavlja u povratku na našem kontrolnom punktu. U vozilu pronalaze lekove u vrednosti 255.548 dinara. Lekovi se pod sumnjom na šverc oduzimaju, a osoba koja je bila za volanom hapsi. Reč je o sekretaru ZC Gnjilane Slavoljubu Mitiću.

Policija u međuvremenu dobija operativni podatak da je sanitetsko vozilo iz Šilova koje je u međuvremenu bez kontrole prošlo administrativni prelaz Končulj prema Vranju, zapravo nazad transportovalo oko 600.000 vredne lekove koji su trebali završiti u pomenutom srpskom selu. Podiže se uzbuna, i policija u munjevitoj akciji u magacinu ZC Gnjilane u Vranju, po brojevima faktura sa administrativnog prelaza, pronalazi najveći deo lekova (u vrenosti 554.408 dinara) koji su se prevarom vratili u Vranje.

– Zatekli smo ih na licu mesta kao istovaraju istu robu koju su tog dana vozili ka KiM – kaže Krstić.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar