Ne idemo u Bivolje



Zoran Dimitrijević, Ristić

Očekujemo da se u narednih deset dana, jer su gradski čelnici na odmoru, reši budućnost kluba. Mi samo tražimo da gradska vlast napravi razliku između nas i trećeligaša



 



Zoran DimitrijevićU sredu 26. jula održana je redovna Skupština RK Vranje na kojoj su delegati dali ubedljivu podršku dosadašnjem rukovodstvu na čelu sa predsednikom Zoranom Dimitrijevićem.

-Ta ogromna podrška delegata, pre svih bivših, zaslužnih rukometaša presudila je da nastavimo dalje i pokušamo da klub spasemo od propasti u kojoj se našao zbog teške finansijske situacije – kaže za „Vranjske“, Zoran Dimitrijević.

Šta znači to da „pokušamo da spasemo“?

– Mi smo bili odlučili da klub predamo gradu jer je on njegovo vlasništvo. Više nismo u stanju da ga vodimo finasijskom politikom povuci-potegni, gde nikad niste sigurni da li će biti isplaćena nedeljna sredstva za normalno takmičenje.

Očekujete li promenu u finansijskoj politici Grada prema klubu?

– Očekujemo da u narednih deset dana, jer su čelnici na odmoru, sednemo i urgentno rešimo dalju budućnost kluba.

Znači li to davanje roka u kome ćete odlučiti i o svom statusu u klubu?

– Upravo tako. Deset dana je maksimalan period u kome moramo da znamo šta će biti s klubom i da li vlast želi superligaša ili ne.

Kakav je stav uprave po pitanju stepena takmičenja?

– Naš stav je, generalno, da prvo spasimo klub od nestajanja i gašenja. Ne želimo da budemo upamćeni u sportskoj javnosti kao neko ko je stavio katanac na klub. Ne osećamo nikakvu odgovornost jer smo u prethodnom periodu dali i više od realnih mogućnosti.

UPRAVA
Na Skupštini je potvrđen novi četvorogodišnji mandat upravi u sastavu: Zoran Dimitrijević, predsednik i članovi UO: Budimir Mihajlović, Ljubiša Anđušević, Srboljub Vasiljević, Nenad Stošić, Nebojša Zupančić, Nebojša Tomić, Branislav Tasić i Goran Bogdanović. Ostavljeno je da u narednom periodu budu kooptirana još dva člana.

Poznati ste kao zagovornik igranja RK Vranje u Super ligi?

– Naravno, a ko ne bi bio. To što neko kaže da Vranje nije doraslo za elitu taj se grdno vara ili ne želi dobro klubu. Dovoljno je malo napora od strane rukovodstva grada da postanemo stabilan superligaš.

Ali, to puno košta?

– Ne slažem se. Sezona igranja u Super ligi zahteva 15.000.000 dinara ili 1.500.000 mesečno. Setite se klubova koji su igrali u nižim ligama pa su dobijali godišnje po 24.000.000 dinara ili 19.000.000, pa u vreme najveće krize i po 14.000.000.

RK Vranje je superligaš, sigurno tražite prioritet u finansiranju?

– Naravno, od vrhunskih takmičarskih sportova jedino smo mi u eliti, ostali su u trećim ligama. Pitam sve ljubitelje sporta: Da li je prioritet da RK Vranje igra derbije sa Partizanom, Zvezdom, Vojvodinom, Metaloplsastikom ili da fudbaleri Dinama igraju  derbije sa Radnikom iz Surdulice, Žitorađom ili Borcem iz Bivolja? Da li je prioritet da derbi u odbojci bude između mesnih timova Mladosti i Vranja, umesto da se fuzionišu i smanje troškove? Da li prioritet da košarkaši Juga igraju derbi sa Moravom iz Vladičnog Hana i BSK Juniorom iz Bujanovca? Da li neko hoće da meša „babe i žabe“, drugo pitanje nemamo?

ŠEF PROTIV RISTIĆA
RistićNa Skupštini kluba, koja je trajala više od tri sata, došlo je do žestoke rasprave koju je zapodenuo Zoran Arizanović Šef, tehnički sekretar koji je pokazivao papire o navodnim zloupotrebama Gorana Ristića zvanog Šaprance, sportskog direktora kluba.
– To je dokaz da kod nas nema nikakvih tajni. Ako je Ristić kriv ima ko to da utvrdi. Ono što je bitno, on je na izričit zahtev legendi i bivših rukometaša kluba smenjen sa funkcije sportskog direktora – kaže Dimitrijević.

Znači rešenja ima?

– Ne bi se prihvatili rukovođenja kluba da nema. Za sport se odvaja između 80 i 90 miliona dinara, 15 mora da ide najboljem, reprezentativnom klubu u Vranju.

Mnogi, na početku sezone, navode sponozore kao vrstu dodatnog, neophodnog prihopda?

– Mnogi navode, ali niko osim nas nije uspeo da donese pare u klub jer nemaju kredibilitet. U protekloj sezoni doneli smo oko 5.000.000 dinara od sponzora, a grad nam je uplatio 5.800.000 dinara. Sa tim parama nismo mogli da se takmičimo.

Kako stre uspeli da privedete kraju takmičenje?

– Pozajmicama, od pravnih i fizičkih lica u iznosu od oko 2.000.000 dinara. I to nije bilo dovoljno, jer nepuna 13 miliona, sa 4.000.000 nasleđenog duga bili su kamen oko vrata. Ipak, nekako smo uspeli ne samo da održimo klub nego da izborimo opstanak.

Koja dugovanja najviše opterećuje klub?

– Prvo, imamo neisplaćene obaveze prema igračima u iznosu od oko 3.000.000 dinara. Radi se o obavezama iz prošle i ranijih sezona. Po pravilima RSS, dugovanja se moraju isplatiti u pet mesečnih rata. Ukoliko to ne uradimo slede kazne, oduzimanje bodova i na kraju izbacivanje iz lige. Drugo, imamo dugovanja prema Registracionoj komisiji u Nišu od 1.800.000 dinara i to se mora platiti do početka prvenstva. Treće, imamo dugovanja prema bivšim trenerima Miodragu Nikoliću Robiju, Zoranu Damjanoviću Šaći, kao i rukometašima Žarku Džonovu i Milošu Stevanoviću u iznosu od 690.000 dinara. Oni su tužili, sudski procesi su u toku, a koliko se duguje tu je sud da utvrdi.

GROBAR I ŠEKI OSTAJU
Dušan Stevanović Gobar i Darko Stanojković Šeki, treneri RK Vranje, koji su vodili klub na proleće, najverovatnije ostaju u klubu.
– Ako mi ostanemo, ostaju i oni – tvrdi Dimitrijević.

Sudska utuženja su u nekoliko navrata blokirala rad kluba?

– Da, utuženja naših trenera i rukometaša. Niko im nije negirao dugovanja, ali tužiti kada se lome koplja oko opstanka kluba na rukometnoj sceni- to ide njima na dušu, „dušebrižnicima koji ne mogu da žive bez kluba“.

U RSS važi pravilo -ili se moraju izmiriti dugovanja ili slede sankcije. Na čemu zasnivate optimizam nakon što ste u ovakvoj situaciji preuzeli klub?

– Na razumnosti čelnika grada, na osećaju da prepoznaju prioritet u sportu i krenu da se finsiraju trenutni sportski brend u gradu.

Sezona je zavšena pre dva meseca, trebalo je odmah da se krene sa finansijskom konsolidacijom kluba?

– Trebalo je, ali smo u junu dobili 30.000, a u julu 80.000 dinara. Zato smo organizovali Skupštinu da sa svima kojima je na srcu RK Vranje pitamo čelnike grada: „Šta dalje“?

BROJKE
Na Skupštini ste izneli finasijsko stanje. Pominju se dugovi?
– Sve je bilo transparentno, svaki dokumenat je bio dostupan svima. Mi dugujemo oko 6.000.000 dinara, od toga realno 1.500.000 ne može doći, po raznim osnovama, na naplatu. Ako smo u avgustu prošle godine nasledili dug od prethodne uprave u iznosu od 4.000.000 dinara, onda se vidi koliko mi dugujemo. Od duga ne bežimo, spremni smo da ga rešimo putem sponzorstva, ali da nam Grad uplaćuje redovna sredstva za takmičenje.

Dobili ste ogromnu podršku od vetarana i legendi RK Vranje?

– Ranije je bilo pojedinačnih napada zbog ličnog nezadovoljstva statusom u klubu. Na Skupštini su nam, većina njih, prilazili i govorili: „Ostanite, inače klub će nestati“ To nas još više obavezuje da pokušamo da u narednih deset dana rešimo šta će biti s klubom.

Prvenstvo počinje 23. septembra?

– Imamo vremena da se organizujemo i dostojanstveno nastupimo u eliti. Cirkuliše veliki broj jeftinih rukometaša, posebno sa naših južnih prostora, od Niša do Bujanovca. Sa našim proverenim snagama imali bismo respektabilan tim. Sve drugo je utopija. Ako ne izmirimo dugovanja klub se gasi. Ako izmirimo i igramo sa decom, gubićemo od svakog sa 30 do 40 golova razlike. To ne prihvatamo.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar