Prljava politika ili čista matematika



, , , ,

Čudan ugovor, koji ne predviđa nikakva prava i obaveze potpisnika, ali inspirisan aksiomom da su dva i dva četiri čak i kada se zbrajaju glasovi na izborima, sa socijalistima su potpisali NS, JS, PUPS i DSS. Demokrate su zbog toga ogorčene, a naprednjaci ironični



 



GORAN STEFANOVIĆ, DS
SPS UNOSI ZABUNU

Sa svoje strane, demokrate odbacuju svaku odgovornost u čitavoj priči, u kojoj su se, kažu, našli bez ikakve krivice.
– SPS unosi zabunu u biračko telo u času kada izbori nisu ni na vidiku. Imamo saznanje da se radi o brizi SPS-a od gubitka podrške glasača, koja je konstantna od 2008. godine.

Počelo je – komentarišu ovih dana najnovija politička pomeranja na lokalnoj sceni njeni pasionirani posmatrači, ne bez izvesne zlobe. Potpisivanje Protokola o saradnji pet političkih stranaka (21.jul, zgrada Komiteta)  predvođenih Socijalističkom partijom Srbije (SPS) izazvao je ovde potres širih razmera, kome trenutno niko ne može da sagleda krajnje posledice. Udruživanje SPS-a, Nove Srbije, Jedinstvene Srbije, PUPS-a i Demokratske stranke Srbije (DSS) u ovom času malo je ko očekivao, baš kada je koalicioni brak demokrata i socijalista, činilo se, pronašao mirnu luku do pred izbore. Međutim, stara ljubav zaborava nema, potvrđeno je i ovom prilikom, samo što je slučaj sada komlikovaniji nego inače, jer se SPS već nalazi u jednom političkom braku, sa Demokratskom strankom (DS), pa će mu ovaj novi svakako teško biti oprošten. Reakcija još uvek bračnog partnera, DS-a, bila je hitra i eksplozivna, iako je Antić prilikom potpisivanja rekao da protokol ni protiv koga nije uperen. Ipak, iz njegovih reči vidi se da novi savez nije lišen računice:

 

DRAGAN NIKOLĆ, SNS
BIGAMIJA

– Nije reč o koaliciji „za naše Vranje“, nego za naše fotelje, za deset odsto glasova. To je klasična politička bigamija, dvobračnost, kada pored žive žene najavljujute buduću, namigujući trećoj. Jedina ideologija je klasična želja da se vlada. Nekoga žulja Sportski savez, nekoga stubići, nekoga sve to pomalo – sarkastičan je šef OkO SNS-a Dragan Nikolić.

– Reč je o političkoj saradnji koja bi plodove mogla da da tek u budućnosti. Ova grupacija stranaka mogla bi na izborima da dobije do 45 od 65 odborničkih mesta, što bi je činilo najjačom u parlamentu – rekao je Antić, uz tvrdnju da DSS nije ni tražio, niti mu je nuđeno neko parče sadašnje vlasti, niti će se pak posle Protokola nešto menjati u Skupštini gde SPS suvereno vlada sa DS i G17.

No, demokrate ne veruju u iskrene namere socijalista čiji su potez u svom saopštenju ocenili kao neodgovoran i neprimeren, a sam Protokol kao pokušaj pravljenja političkog štita pod parolom „po svaku cenu ostati na vlasti“.

POLjUPCI I OSMESI

Velika sala u starom Komitetu bila je puna tog četvrtka, ali više političarima nego predstavnicima medija. Nekakvu povelju za govornicom čita Bane Stojančić, novi prvi operativac SPS-a u Vranju, u čelu stola sedi njegov šef Zoran Antić, a od njega pa do uglova Dejan Stanojević i Miroljub Stanković iz DSS- a, te sveprisutni simpovac Siniša Mitić, tu je i Slobodan Nešić iz NS-a i neka potpuno nepoznata devojčica, verovatno predstavnik JS-a.

ZORAN ANTIĆ, SPS
JEDNOM BRAĆA

Zoran Antić je inače na letovanju, pa ne može mnogo da komentariše nastalu situaciju. Prema njegovom shvatanju stvari, čitava priča pre bi mogla da se tiče SNS-a, jer predstavlja snažnu branu dolasku ove partije na vlast.
– Mi radimo svoj posao, i nikome ne smetamo. Nema potrebe za bilo kakvim strahom što se tiče našeg rada – jasan je prvi vranjski socijalista.

U prvom redu sede Gradimir Jovanović iz PUPS-a, tu je narodni poslanik NS Radoslav Mojsilović, sva sila deesesovaca, i to je to. Pretežno mladi ljudi, Mitić deluje kao zalutao.

Uglavnom, Stojančić objašnjava da je ovih pet partija potpisalo nekakav Protokol o saradnji, čiji su detalji nepoznati, i da se čitava ta priča zove „Za naše Vranje“.

Kako i dolikuje šefu, Antić priča nadugačko o tome kako je ovo demokratski pomak, a ne predizborna koalicija, uz mogućnost da i nezavisni intelektualci pristupe ovom udruživanju.

Egzaltiran je bio i Dejan Stanojević, podsećajući da je grad cvetao dok je DSS (sa SPS od 2004. do 2008;p.u.) bio na vlasti, a sada je ta stranka primorana da ulazi u protokolarne dogovore ne bi li spasla šta se ovde može spasti.

DEJAN STANOJEVIĆ, DSS
NISMO DOBILI NIŠTA

Šef vranjskog DSS-a, pojašnjava da je njegova stranka dobila poziv od SPS-a, te da je na Protokol pristala zbog situacije u gradu, „koja nikada nije bila teža“.
– Nikada nismo imali zabranu saradnje sa SPS-om, a nismo se mnogo ni ljutili 2008. godine, jer je to politika.

– Mi za sada nismo u koaliciji ni sa kim, ali imamo punu podršku centrale za ovakvo udruživanje. Mislim da je reč o ideološki srodnim strankama koje su se ponovo srele posle određenih turbulencija i ponovo odlučile da dogovorno nastupaju u budućnosti – rekao je Stanojević.

I svi drugi su po malo pričali, pa su pred kamerama pali poljupci, da se ozvaniči ovo novo udruženje na neprofitabilnim osnovama. A mora da su takve, kad niko ništa niti je tražio niti je dobio.

I sam Protokol ostaje nejasna pojava. Niko nije imao prilike da vidi tekst sporazuma, ali se pretpostavlja da je reč samo o preliminarnom dogovoru o saradnji, u kome stranke potpisinice najavljuju tek nameru da jednom nešto i konkretno zajednički preduzmu.

STEFAN DUTINA, SRS
IDEMO SAMI

Iako je Antić pominjao još neke stranke koje bi mogle da se priključe Protokolu, vranjski radikali odbijaju da sa tim imaju bilo kakve veze.
– Ova koalicija nije donela nikakvu lokalnu programsku platformu koja bi objedinila te stranke. Motivi su samo brojke i matematika, nema tu ništa za građane.

I svi srećni, osim onih koji su u nedoumici – šta je pa sad ovo? Odakle novo udruživanje uprkos važećoj koaliciji SPS-DS, čemu čitava priča ako nije predizborna, zašto je izabran baš ovaj trenutak da se ide uz nos ne samo lokalnim demokratama, nego i republičkoj vlasti?

Razni su odgovori, ali se sve svodi na dva pravca – jedni misle da je reč o golom udruživanju u nameri da se preskoči cenzus, dok drugi smatraju da je ovo pokušaj razblaživanja sve većeg uticaja SNS-a na udružene partije, tačnije njihovo biračko telo. Nije malo ni onih koji misle da je vranjska priča samo najava nekih novih republičkih dešavanja…

SKUPŠTINSKA HRONOLOGIJA
Do 2000. – SPS drži lokalnu Skupštinu sa najmanje 58 od 65 odbornika
2000. godine – SPS se cepa na dva krila, 17 odbornika iz „Jumka“    izlazi na sopstvenoj listi
2004. godine – „Demokratska koalicija“ DSS-a, DS-a, NS-a, SPO-a i više grupa građana na kratko preuzimaju vlast u Skupštini
2004. godine – SPS potpisuje sporazum o saradnji sa radikalima
2004. godine – SPS preko Beograda razbija „demokratsku“ i prevlači DSS na svoju stranu, dve stranke vladaju naredne četiri godine
2008. godine – Potpisan i sudski overen postizborni koalicioni sporazum SPS – NS
2008. godine – Potpisan pretkoalicioni sporazum SPS – DSS – SRS
2008. godine – Vranjski SPS kao prvi u Srbiji ulazi u vlast sa DS
2011. godine – Potpisan Protokol o saradnji SPS-a, DSS-a, NS-a, JS-a i PUPS-a   
1990. – 2011. godine – SPS drži mesto gradonačelnika

ZA NjIHOVO VRANjE

Nije tajna da se SPS, sada već godinama, suočava sa padom broja glasača. Posle izbora 2008. godine vlast su zadržali uz pomoć DSS-a, a četiri godine kasnije na leđima Nove Srbije. Danas, plan je isti – malo od ovih, malo od onih, i eto socijalista ponovo usamljenih na vrhu vlasti. NS ne traži mnogo, penzioneri se raduju i kad ugrade Gradeta, JS-u je dosta i Skijalište, a NS-u Banja. Ostalo ide SPS-u, i sa te tačke gledišta, potpisivanje Protokola može iznenaditi samo neupućene.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar