Nema razloga za brigu



Prošle srede u Vranju je zabeležena radijacija oko 300 nSv/h (nanosilverta po satu) što je znatno više od uobičajene vrednosti. U Institutu „Vinča“ kažu da je povećana radioaktivnost najverovatnije posledica korišćenja uređaja za kontrolu zavarenih spojeva u blizini mernog mesta („Zavarivač“).



Vranjanci su ubeđeni da je izvor zračenja Pljačkovica. Koliko u tome ime istine?

– Vranjanci nemaju razloga za brigu zbog Pljačkovice jer je tamo urađena dekontaminacija a ostaci projektila i kontaminirana zemlja su uklonjeni i uskladišteni na skladištu radiokativnog otpada. Više puta smo vršili merenja i nikada nismo registrovali povećane koncentracije radionuklida. Opasnost od osiromašenog uranijuma je predimenzionirana, a količine unete bombardovanjem ne mogu značajno da poremete stanje u životnoj sredini.



Zbog čega se onda povećala radioaktivnost?

– To se dešavalo i ranije. Merenja se obavljaju u kontinuitetu, ali se na sajtu Agencije za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost obnavljaju na pola sata. Uspostavljeni sistem ima ograničene mogućnosti i nema vrhunsku osetljivost, tako da ne treba poklanjati pažnju trenutnim vrednostima jer su one, po mojoj proceni i na osnovu merenja koje smo mi vršili, precenjene. Značajnije je pratiti trend u dužem vremenskom intrevalu. Sistem za ranu najavu nema adekvatno održavanje  niti postoji odgovarajuća tehnička podrška za to, a merne mogućnosti sistema nisu etalonirane i proveravane od njegovog postavljanja do danas.

Kakve su posledice učestalih povećanja radioaktivnosti?

– Zračenje predstavlja rizik po zdravlje i potrebno ga je držati na što nižem nivou, pri čemu treba imati na umu i cenu i troškove zaštitnih mera. Normalno, zračenje se ne može izbeći jer su ljudi izloženi prirodnom zračenju koje potiče od kosmičkog zračenja i iz prirodnih radionuklida u zemlji. U teoriji postoje dve vrste efekata jonizujućih zračenja: deterministički i stohastički efekti (karcinom). Deterministički su posledica izlaganja izuzetno velikim dozama zračenja i vezuju se isključivo za akcidentalne situacije. Kada govorimo o karcinomu, nema dokaza da se to dešava sa dozama manjim od 50 mSv.

Koliko je trenutno povišena radioaktivnost opasna?

– Ona ne predstavlja nikakav rizik po zdravlje ljudi, ali to ne znači da se preko registrovanog povećanja može preći bez analize uzroka.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar