KAD PONAVLjAČI PREPISUJU



Nedavno je Srbija navodno ispunila još jednu obavezu za sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji: izglasan je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, kojim bi trebalo da se uvede red u ovu oblast.

Taman kada smo pomislili da ćemo nezadrživo da grunemo ka Evropi, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kazao je da su političari brojnim amandmanima upropastili predlog zakona koji su sačinili eksperti. Prema njegovim rečima, usvojene kaznene odredbe su blage, a postoje i tzv. rastegljivi pojmovi, koji se moraju tumačiti. Uz sve to, advokatima je data šansa da odugovlače postupke, do besmisla.



Finansiranje političkih aktivnosti, međutim, ni do sada nije bilo bez pravnog okvira. Postojao je zakon prema kojem su stranke bile obavezne da sastave i predaju izveštaje o prikupljanju i trošenju parica, ama ga nisu poštovale. Domaći političari su, da prostite, od propisa i regulatornih tela prethodnih godina napravili sprdnju. Onda su rekli da je potreban nov zakon.

Kada je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Vensan Dežer, zimus posetio Bujanovac, pitao sam ga kakva je praksa u razvijenom svetu kada je u pitanju finansiranje stranaka. Kazao je da ni tamo nije sve sjajno, da ima skandala i muljanja sa novcima tajnih finansijera. Na kraju je neoprezno dodao da se propisi stalno popravljaju, ne sluteći koliko su u tome „dobri“ naši političari.



Elem, da bi se popravio stari zakon, izglasan je nov, koji će da se popravlja narednih godina, kako mi i dalje ne bi znali ko strankama daje pare, koliko i zašto. Možemo samo da blejimo i verujemo da idemo ka Evropi. Bee! Beeeee!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar