Embargo zbog pečata



Nezna se do kada će trajati blokada

U pregovorima Beograda i Prištine, posle dogovora o slobodi kretanja i katastarskim knjigama, napravljen je novi „pomak“



 



Već više od nedelju dana stotine kamiona iz Srbije blokirano je na nekoliko carinskih punktova ka Kosovu, zbog odluke vlasti u Prištini da blokiraju uvoz robe iz  Srbije. Razlog ovakve odluke je činjenica da Srbija ne priznaje carinski pečat na kome piše „Republika Kosovo“. Događaji u proteklih desetak dana smenjivali su se filmskom brzinom, a da nešto nije u redu videlo se još u utorak, 19. jula, kada je iz Brisela je stigla vest koja je iznenadila i srpsku i kosovsku javnost: „Visoki zvaničnik Evropske unije Robert Kuper, koji posreduje u dijalogu Srbije i Kosova, odlučio je da otkaže za sutra zakazanu šestu rundu pregovora Beograda i Prištine“, javili su mediji.

ELEMENTI DRŽAVNOSTI

Ranije je bilo dogovoreno da u sredu i četvrtak, dva tima u Briselu razgovaraju o problemima električne energije, Telekomu, katastru i carinskom pečatu.

„Bilo je očigledno da razgovor neće dovesti do bilo kakvog rezultata. Zato smo šestu rundu odložili za septembar, čvrsto uvereni da će obe strane imati dovoljno vremena da dobro razmisle i da ćemo tada postići napredak“, rekao je Kuper TV servisu EU, posle razgovora koji je telefonom, u popodnevnim satima, imao sa šefovima timova Borkom Stefanovićem i Editom Tahiri.

Nezna se do kada će trajati blokadaNešto kasnije su diplomatski izvori u Briselu preneli vest da je Srbija imala ozbiljne primedbe na pripremu šeste runde pregovora i da je, u suštini, zbog tvrdog stava srpske strane, Kuper morao da odloži sastanak.

Iste večeri (utorak) šef beogradskog Tima Borko Stefanović je izjavio da su „razgovori odloženi zato što je tim iz Prištine zahtevao da se tokom susreta i razgovora istaknu elementi kosovske državnosti, što mi nismo mogli prihvatiti“, rekao je Stefanović.

U Prištini je iste večeri Edita Tahiri izjavila da je otkazana šesta runda briselskog razgovora i da je za to krivac srpska strana koja „nije bila spremna da prihvati sporazum o slobodnoj trgovini“, odnosno priznavanje carinskog pečata Kosova.

„Srbija nastavlja da krši principe slobodnog kretanja robe, kao jedan od osnovnih principa Evropske unije, koja je inače prihvatila i priznala pečat Carine Kosova“, izjavila je Tahiri prištinskim medijima.

Kada je postalo jasno da Beograd neće prihvatiti pečat kosovske carine na kome piše „Republika Kosovo“, a Prištini je do toga itekako stalo, Tačjev tim je iste večeri doneo odluku o embargu na uvoz srpske robe. Odluka je je saopštena sutradan – u sredu: „Vlada Kosova je danas odlučila da na osnovu reciprociteta uspostavi embargo na uvoz robe iz Srbije. Odluka o uvođenju embarga proistekla je posle odlaganja šeste runde razgovora u Briselu i nepriznavanja carinskog pečata Kosova od stane Srbije“, saopšteno je iz Tačijevog kabineta.

Iste večeri na prelazu Merdare, druga smena je od 20 časova zaustavila prve kamione koji su za Kosovo vozili srpske proizvode. U narednih nekoliko časova formirana je kolona duga blizu dva kilometra.

„Priština ovim pokazuje da ide na ucene kada ne dobije ono što joj ne pripada. Ovaj potez je inadžijsko nanošenje štete građanima Kosova i Metohije, koji neće dobiti podršku međunarodne zajednice. Mi na ucene nećemo odgovarati“, odgovorio je iste večeri Borko Strefanović na vesti iz Prištine.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar