Nekoliko dana paklene zabave



Stari dani: muzičke zvezde iz regiona

Vrućine su sve žešće i Vranjanci već reaguju i pitaju se, onako razmaženi od ogromne količine kulture koju redovno konzumiraju tokom godine, sve tiskajući se i tražeći mesto više na koncertima, izložbama, predstavama i književnim večerima, gde je njihovo Kulturno leto?



 



Stari dani: muzičke zvezde iz regionaStiglo je leto i prva asocijacija sigurno vam nije kultura, nego more. Ali, Vranjanci, nemoćni pred besparicom u kojoj već decenijama žive i utešeni izrekom: „Da je letovanje dobro, imali bi ga i Japanci“, upravo tada najviše žude baš za kulturom. Pošto nigde ne idu, morate im obezbediti zabavu kod kuće, od njihovih para naravno, ili neće ponovo glasati za vas. Tako je nastalo nešto što se zove – Kulturno leto.

DECENTRALIZACIJA KULTURE

Uzduž i popreko Srbije organizuje se isto to godinama unazad. Iako se najčešće radi o zabavama koje traju nekoliko dana, estradnog tipa, za narod, ili prizemnog mahanja takozvanom tradicijom, svako mesto koje drži do sebe to jednostavno mora da priušti. Ako je to „decentralizacija kulture“ onda – Živelo nekulturno leto!

Vrućine su sve žešće i Vranjanci već reaguju i pitaju se, onako razmaženi od ogromne količine kulture koju redovno konzumiraju tokom godine sve tiskajući se i tražeći mesto više na koncertima, izložbama, predstavama i književnim večerima, gde je njihovo Kulturno leto? Zašto su oni gori od tamo neke zabitije ili Beograda, zašto da ne, pa im njihov Grad to uskraćuje?

MOŽE, ALI NEMA KO
Iako se u mnogim sredinama pod firmom – Kulturno leto i prava kultura uveliko koristi u službi turizma, to kod nas nije slučaj. Turistička organizacija Vranje (TOV), prema rečima direktora Nebojše STANČIĆA, u tom smeru ove godine nije ništa preduzela.
Kada bi, recimo, neko iz TOV pokušao da napravi analizu turističkih mogućnosti grada, shvatio bi da je Vranje grad koji živi na svojim ulicama, da se Vranjanci dosta dobro osećaju u svom gradu i da ga upravo oni čine gradom u kome se živi sa šarmom – kako često volimo da istaknemo. Tu atmosferu vranjskih ulica, taj vranjski duh, ljudi sa strane zaista vrlo lako i sa simpatijama registruju. Zbog čega onda TOV to ne pretoči u nešto osmišljeno, u organizovane manifestacije na nekoliko punktova u gradu, koje će povezati Vranjance i njihove goste? Kako turistička organizacija Beograda svoju ulicu Vuka Karadžića može da oživi i u njoj organizuje izložbe, revije, umetničke radionice, koncerte, promocije i drugi kulturno-umetnički program  i nazove je efektno – Ulica dobrih vibracija, a Vranjanci to ne mogu u nekoj od svojih ulica? Kako Beograđani mogu da jednom nedeljno organizuju kolaž program „Leto u Skadarliji“, kada nastupaju beogradski glumci, pantomimičari, mađioničari i, naravno, sve to obogate nezaobilaznom skadarlijskom muzikom, a Vranjanci ne mogu sebi to da prirede?

A da nema mesta građanskom buntu, da Kulturno leto samo nama pripada i da nam ga niko nikada neće oduzeti, potvrđuje i lokalni ministar za kulturu Zoran NAJDIĆ.

– Vranje će imati Kulturno leto i ono će biti u znaku tri manifestacije – „Stari dani“, Festivala animiranog filma i Međunarodnog festivala folklora. Kulturno leto nije vezano za poseban program već će se ove manifestacije održavati tokom jula i avgusta. Grad će iz svog budžeta odvojiti deo novca za ova dešavanja, a deo će biti obezbeđen preko Ministarstva kulture i sponzora – precizan je ministar.

E, odlično. Sada kada smo ovu najveću dilemu razrešili, možemo opušteno da se bacimo na detalje.

Svi oni koji su i prošlog leta bili osuđeni na svoj voljeni grad i koji nisu mogli da se izlažu i onako beskorisnom odmoru koji za sobom povlači trošenje para i mučenje od putovanja na neke daleke peskovite destinacije, sećaju se da su Turistička organizacija (TOV) i Omladinski savez grada Vranja (OSGV), zajedno sa nekim entuzijastima iz NVO sektora od simbolične sume kojom su raspolagali, uspeli da svake večeri tokom mesec dana organizuju neke zanimacije kroz projekat „Korzo“. Bila je tu i tamo i pokoja svirka na nekim pomoćnim lokacijama, jer lokalna samouprava već godinu dana ne uspeva da iseli pesnika koga su skinuli sa budžeta, iz kuće koja je spomenik kulture i vlasništvo grada. Prinuđeni na snalaženje, montirali su neke bine, omladina se zabavljala „za dž“ i preživela nekako do „Starih dana“. Kulturno leto tada je kulminiralo, pričaju građani.

– OSGV je u svom Programu poslovanja za ovu godinu predvideo projekat Kulturno leto. Celokupna organizacija manifestacija je naša i predviđa koncert mladih lokalnih rok bendova, književne večeri neafirmisanih kljiževnika, izložbu, koncert na gitari, pozorišnu predstavu „Gospođa ministarka“ u izvođenju dramske sekcije OS i nastup GKUD Sevdah sa igrama iz Vranja – kaže predsednik OSGV Srđan JOVANOVIĆ.

Nema šta, biće to četiri dana paklene zabave u OKCE tokom avgusta.

A da aktuelna ekonomska kriza nije u značajnijoj meri uticala na održavanje kulturnih leta širom Srbijice možete se uveriti i sami ako malo „guglate“ internetom. Koliko je u ovom trenutku poznato, nijedan festival nije otkazan, mada se dobar deo manifestacija u velikoj meri oslanja na lokalne, uglavnom veoma skromne budžete, što je slučaj i sa Vranjem.

Sa druge strane, neki od muzičkih festivala, kao na primer novosadski EXIT ili narodnjačka zabava poput Guče, ostvaruju značajne finansijske efekte i beleže pristojne cifre inostranih poseta. Preostali festivali preživljavaju zahvaljujući budžetskim sredstvima, ali i interesima i naklonostima sponzora. Dobra ilustracija za to je i raznovrsna ponuda koncertnih nastupa velikih svetskih zvezda, ali samo u Beogradu.

FIFTI – FIFTI

Direktor Omladinskog saveza, Jovanović, dodaje da su osnovni ciljevi projekta koji oni organizuju ne samo letnji provod u gradu, nego i „afirmacija muzički talentovanih i likovno i pesnički nadarenih mladih ljudi, kao i njihovo druženje i zabava“.

STARI DANI

VLATKO, KEMAL, MASIMO…

Vranjanci su, u inat dušmanima, za „Stare dane“, koji će se održati od 22. do 28. avgusta, obezbedili nekoliko zvezda iz regiona za, kako saznajemo, svega dva miliona dinara. Moći ćete kulturaški da se izletujete uz Masima Savića, Vlatka Stefanovskog, DJ Marka Nastića i Kemala Montena. Ako se i pored velikog respekta i slepog obožavanja dotičnih, ipak nekako ne pronalazite u ovoj salati za sve generacije, vi se onda isprsite pa zapalite u Novi Sad, dolazi „Zaz“ 24. avgusta.

– Još uvek nismo utvrdili tačan iznos potrebnih finansijskih sredstava ali će, kao i do sada, najveći deo para otići na ozvučenje – kaže on.

A da na ozvučenju ne štede najbolje znaju stanovnici okolnih zgrada koji im spremaju tužbu, jer su svi njihovi vapaji kod nadležnih ostali bez efekta. Ko preževi od deset uveče do četiri ujutru, par puta nedeljno, zaslužuje makar spomen ploču za izdržljivost na ulazu u OKCE.

Prema Najdićevim rečima, u okviru Kulturnog leta upravo traje Likovna kolonija koju organizuje Narodni univerzitet, a biće tu i neizbežni „Dani karanfila“ u Vranjskoj Banji. Ko će da preživi toliku kulturu bez posledica na plus četrdeset?

– Ministarstvo je već odobrilo pola miliona dinara za Festival animiranog filma a i Grad će učestvovati sa još toliko novca. Međunarodni festival folklora finansiraće samo Grad sa 1,5 miliona dinara, a već sledeće godine očekujemo i da Ministarstvo kulture i sponzori podrže ovaj festival – ubeđen je on.

Verovatno ako ostanu na vlasti ali, otom-potom ovde je sve relativno. Živeli sponzori!

Sve u svemu, Vranje nimalo ne zaostaje za Amsterdamom, koji u zvaničnoj kulturnoj ponudi tokom godine ima: Noć muzeja, Festival dokumentarnog filma – IDFA, pozorišni festival „Crossing Border“, Festival homoseksualaca – Pride, proslavu Novogodišnje noći, Festival klasične muzike duž kanala – Grachtenfestival, proslavu verskog praznika Sinterklas, Letnju pozornicu u Vondelparku i proslavu kraljičinog rođendana. Mi imamo Noć muzeja i Festival dokumentarnog filma – Dokument, „Borine pozorišne dane“, uličnu proslavu Nove godine, „Maj mesec muzike“, Božić i „Borinu nedelju“. Nedostaje nam samo „Gej parada“ i kraljica. Ali, nemaju ni oni Kulturno leto pa smo fifti – fifti.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar