Merak za poneti



Izvor u galeriji Bezistan, Aforističari u akciji

Interesovanje je bilo veliko što i ne čudi imajući u vidu da je Štip univerzitetski centar Makedonije koji čak ima i svoju Muzičku akademiju sa odsecima za tradicionalnu i džez muziku



 



Izvor u galeriji BezistanVranjanci su ove godine po prvi put gostovali na „Štipskom kulturnom letu“, dvadeset šestom po redu, koje traje od 19. juna do 28. jula, a okuplja kulturne poslenike iz Makedonije, Bugarske, Poljske, Hrvatske i Srbije, i u okviru trodnevnog nastupa predstavili naš kulturni potencijal. Spremili su dve izložbe – kombinaciju zbirke Galerije Narodnog muzeja i slika Dragana Dejanovića, bio je tu i ŠAF, Pozorište „Bora Stanković“ sa monolozima glumca Dragana Stankovića i monodramom „Povraćaj iz Hag“ Dragana Marjanovića, nastup GKUD Sevdah, pevač Branimir Stošić Kace i književno veče. Ali, kako se svi slažu, najveću pažnju publike privukao je nastup etno grupe „Izvor“ i promocija knjige „Da pukneš“, ovdašnjih aforističara.

“Izvor” je svoj celovečernji koncert priredio u umetničkoj galeriji „Bezistan“, zdanju koje je za vreme Otomanskog carstva bilo pokrivena gradska tržnica. Prema rečima Ivane Tasić MITIĆ, pevačice, ambijent je kao stvoren za koncerte tradicionalne muzike.

– Ovo je bio naš drugi nastup u Makedoniji. Izvanredan ambijent pružio nam je dodatni motiv i smatram da smo odsvirali jedan od najboljih koncerata u našoj sedmogodišnjoj karijeri. Publika je reagovala izvanredno i, posle bisa, bukvalno nas ispratila na nogama. To nam posebno godi znajući koliko je u Makedoniji sačuvana muzička tradicija i koliko su Makedonci dobri poznavaoci ove muzike. Repertoar smo podredili prilici pa smo, osim što smo predstavili muziku Vranja i delom Kosova i Metohije, izveli i nekoliko poznatih makedonskih pesama i ora („Uči me majko, karaj me“, „Prošeta se Jovka Kumanovka“, „Zajko kokorajko“), što je publika pozdravila sa posebnim simpatijama – kaže ona.

Aforističari u akcijiTasićeva dodaje da je interesovanje bilo veliko što i ne čudi imajući u vidu da je Štip univerzitetski centar Makedonije koji čak ima i svoju muzičku akademiju sa odsecima za tradicionalnu i džez muziku.

– Koncertu su prisustvovali profesori i studenti ove akademije sa kojima su razmenjena dragocena muzička iskustva – naglašava Ivana.

„Izvor“ se posle Štipa priprema za nove nastupe, a prvi sledeći biće krajem avgusta na lokalnim „Starim danima“. Sa ovim etno sastavom tada će kao gost nastupiti Stefče Stojkovski, najpoznatiji makedonski multiinstrumentalista u oblasti tradicionalne muzike.

Izuzetno posećeno bilo je i veče aforističara Dušana Djorđevića, Vojkana Ristića, Dragana Miljkovića i Milana Ilića Maje. Oni su priredili promociju zajedničke knjige „Da pukneš“, u štipskoj Biblioteci „Goce Delčev“, a autore je publici predstavio Blagoje SAVIĆ, pesnik i potpredsednik Udruženja književnika Vranja (UKV).

– Nakon promocije, gde je Djorđević svoje aforizme govorio na makedonskom jeziku, što je publiku oduševilo, posetioci su prosto razgrabili knjige koje smo doneli sa sobom. UKV ovim nastavlja niz svojih aktivnosti i s ponosom ističe da vranjski aforističari pronose slavu srpske satire i van granica. Krajem septembra gostovaćemo na Satiričnoj pozornici u Paraćinu, a potom i u više gradova širom Srbije – navodi Savić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar