Male nevladine tajne



Kasa kod gradonačelnika: Stojčić, Ko je ljut: Nastić, NVO je NVO: Spirić, Mnogi ne bi prošli: Silistarević

Dugo najavljivano projektno finansiranje, prema najnovijim vestima, odlaže se za 2015. godinu, a do tada, kao i obično – koj što dofati. Dok ima šta



 



Kasa kod gradonačelnika: StojčićGrad Vranje za finansiranje trećeg, civilnog ili nevladinog sektora, u 2011. godini će izdvojiti oko 91milion dinara. Prošle godine ta suma bila je oko 122 miliona dinara, pa je pitanje na šta to idu pare građana sasvim opravdano. Vešto skrivena u moru budžetskih stavki, „linija 481“, zapravo konto sa koga se isplaćuju vladine pare nevladinim organizacijama u Vranju, više skriva nego što otkriva, ali je i laicima jasno da najveći deo gradskog novca predviđen za ovakva davanja ni na koji način ne dolazi do onih kojima je namenjen, nego služi da se zapuši sve više rupa na raznim stranama. U Vranju po ovom kontu baš ne asfaltiraju ulice i ne grade puteve, ali se pare na ipak čudne načine prelivaju iz državne kase. Uz to, novac ovde kontroliše gotovo isključivo gradonačelnik Miroljub Stojčić sa svojom ekipom, pa je netransparentnost trošenja još uočljivija, kao i činjenica da se ovde jedno planira budžetom, a drugo radi u praksi. Uglavnom, najveći deo novca namenjen udruženjima građana ovde ide na sport, pa na kulturu, dok klasičnim nevladinim organizacijama dođu samo mrvice, i to isključivo onima koje su u milosti vlasti. Potpuno zapuštena oblast, civilno društvo, ni finansijski u Vranju nije bolje tretirana, jer se za njeno delovanje ovde izdvaja manje od pet odsto budžeta, sa sve sportom, koji uzima 90 odsto od za to namenjenih sredstava.

Ko je ljut: NastićNo, i za te mrvice na terenu se vodi pravi rat između udruženja građana oko državnih para, donacija, prostorija, telefona, ponegde i imena. U gradskoj upravi praktično nema osobe koja se bavi NVO sektorom, pa sve ostaje na slavnom Miretovom obećanju „sve će sredimo“. Lepo, samo, u praksi, od toga nema ništa, a pare sa državne česme ne da kaplju, nego se odlivaju u mlazevima.

NEKO JE LjUT

Prema rečima tvorca gradskog budžeta Dragana Spirića, inače pomoćnika gradonačelnika, budžet se pravi po tri osnova: po nazivu (o kome je reč), funkciji (npr. sport, kultura, ekologija…) i ekonomskoj klasifikaciji, u koju spada i „konto 481“, sa koga se finansiraju nevladine organizacije.

– Okvir za civilni sektor je širok, jer u njega spadaju socio – humanitarne organizacije i klasične NVO. Sve što grad dotira mora da bude po nekom ugovoru, konkursu, da ima neku javnu svrhu – objašnjava Spirić.

Sve u svemu, konto 481 u vranjskom budžetu veoma je pregledan (vidi okvir), bar na prvi pogled. Spirić objašnjava da najveći deo sredstava od donacije ide za sport, jer Grad nema drugog načina da finansira klubove preko Sportskog saveza, koji su inače registrovani kao udruženja građana.

– Ako NVO hoće da budu NVO, onda ne mogu da budu na budžetu, jer se to kosi jedno sa drugim. Nije njihova svrha da od nekog dobijaju pare, nego da rešavaju neke probleme. Od svih koji su tražili da budu na budžetu zahtevao sam neki pravni osnov, i niko mi ga do sada nije prezentovao – kaže Spirić.

Ipak, i on priznaje da grad finansira određeni broj socio- humanitarnih organizacija, ali po ugovorima koji važe još od 90-ih godina. Projektno finansiranje, konkursna dodela sredstava i slični mehanizmi i po Spiriću bi rešili sve nedoumice. Za sada je takav posao odrađen samo u kulturi, a slede konkursi sa socijalnu zaštitu, ekologiju, ljudska prava…

NVO je NVO: SpirićMnogi ne bi prošli: SilistarevićIpak, glavni problem svakako je nedostatak para. Budžet je planirao oko 9,1 milion dinara za projekte iz kulture, konkurs je sproveden, ali para za sada nema. Zoran Najdić, član Gradskog veća zadužen za ovu oblast, najavio je da će pare dobiti najpre oni koji su već okončali projekte, a da će ostali čekati jesen.

U takvoj situaciji, lov u mutnom pravi je način ovdašnjeg poslovanja.

Prema budžetu, ispada da je za klasičan nevladin sektor izdvojeno samo oko dva miliona dinara. No, Spirić kaže da nema spisak dobitnika, već da se on može naći samo kod onih koji isplaćuju pare. I tu se, naravno, rađaju problemi.

Šef finansijske službe u Gradskoj upravi Dragica Nastić rezolutno odbija da javno govori o tome kako su pare po kontu 481 deljene, „jer Vranjske izvrću moje reči“. Opomenuta da se od nje ne traže reči, nego papiri sa troškovima, Nastićeva je najpre iznela lažnu tvrdnju da se oni mogu naći na gradskom sajtu, a zatim zahtevala dozvolu od načelnika Gradske uprave Nebojše Ljubića. Nešto ljuta, verovatno zbog pisanja „Vranjskih“ o tome kako je njen sin uspeo bez dana radnog staža da kupi lokal od sto kvadrata u centru grada, Nastićeva je ipak dala spisak dobitnika (vidi okvir) i to načelniku Ljubiću, a ne tražiocu informacija, ali bez pobližih informacija o tome ko je koliko para dobio. Biće, nešto krije. Recimo, odgovor na pitanje kako to da budžet svake godine planira manje- više oko 100 miliona dinara za liniju 481, a a potroši najmanje 120 do 130 miliona? Razlika nije mala, ali Nastićeva, kao glavni čuvar Miretovih trezorskih tajni, želi da istinu sačuva samo za sebe, kao da se radi o njenim, a ne o našim parama.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar