I posle Jasmine, Jasmina



Kampanja: Stanojević, Kašnjenje: Stojković, Nada: Stamenković

Iako je konkurs za novog direktora otvoren za sve potencijalne kandidate koji ispunjavaju uslove za funkciju direktora Apoteke Vranje, ograničavajući faktor je koalicioni sporazum stranaka na vlasti (DS, SPS, URS, NS) kojim je to mesto rezervisano za URS, odnosno G17. To, praktično, šalje ovakvu poruka zainteresovanima: „Džaba se javljate, sve je već završeno“. Čemu onda konkurs? – pita opozicija



 



Posle odlaska Jasmine Arsić sa čelne funkcije u Apoteci Vranje, odbornici gradske skupštine 9. juna ove godine usvojili su Zaključak da se u roku od trideset dana, po konkursu koji bi raspisao novoforimirani Upravni odbor (UO), ima rešiti pitanje izbora novog direktora kako bi se što pre izašlo iz v.d. stanja u rukovođenju ovom javnom ustanovom. Tako kratak rok odslikavao je naglašenu dozu hitnosti i, činilo se, nameru grada kao osnivača da na čelo ustanove od vitalne važnosti za zdravlje populacije Pčinjskog okruga, posle mnogobrojnih potresa proteklih godina, dođe osoba od poverenja, stručnosti i reputacije. Ta bi osoba, zamisao je gradskih otaca, od Apoteke Vranje ponovo stvorila „firmu“ koja će poslovati uspešno i, pre svega, transparentno, bez ograda, potpuno otvoreno prema javnosti. Sve suprotno od onog kako je bilo do juče.

Međutim, hitnost kakva je demonstrirana na skupštini, pokazalo se, nije se sa političara prenela na one koji su daljim potezima bili u obavezi da skupštinski zaključak sprovedu u delo. Da li zbog administrativnih i objektivnih poteškoća ili iz nekog drugog razloga, nije poznato, ali je demonstrirana inertnost dovela do toga da se na izbor direktora Apoteke čeka malo duže od planiranog. Ono što je ipak izvesno je to da će i novi direktor biti kadar „eksperata“.

DRAGAN POPOVIĆ, PREDSEDNIK UO

IME NAREDNE NEDELjE

Direktor Ugostiteljskog preduzeća Vranje i novoizabrani predsednik UO Apoteke, Dragan POPOVIĆ, kaže da će to telo svoj predlog za direktora proslediti Mandatsko-iumunitetskoj komisiji tokom sledeće sedmice.
– Do juče (utorak) prema informacijama koje ja imam stiglo je pet prijava na konkurs. Čekamo da vidimo da li će do kraja nedelje stići još neka koja je eventualno poslata poštom, pa ću od ponedeljka sazvati UO da razmotrimo prijave i odlučimo o našem predlogu. Zasad ništa više od toga ne mogu da vam kažem – navodi Popović.

KONKURS POSLE ROKA…

Socijalista Zoran Antić, zamenik predsednika skupštine grada podseća da je mesto direktora Apoteke, prema koalicionom dogovoru, „kaparisano“ za G17:

– Prema podeli direktorskih mandata mesto direktora apotekarske ustanove još od 2008. godine pripada G17, odnosno danas URS-u. Ne bih da prejudiciram, ali ukoliko je konkurisao neko iz URS ko ispunjava sve uslove konkursa, onda bi, zbog političkih kvota i koalicionog sporazuma, bilo logično da novi direktor bude osoba iz te političke opcije. Samo ako nemaju takvog kandidata, uskočiće neko drugi. Sa predsednikom URS Urošem Trajkovićem i potpredsednikom DS Igorom Andonovim usaglasili smo ovih dana stavove da ne bude pomeranja u koaliciji u vezi tog mesta.

Slobodan Stamenković (DS), predsednik Skupštine grada očekuje da će novi direktor uneti javnost u radu te ustanove:

Nada: Stamenković– Iskreno se nadam da će gospoda iz G17 biti na liniji svojih tvrdnji i obećanja o biranju funkcionera na konkursu. Je l’ Dinkić kazao da se zalaže za to? Jeste. Želja i stav nas iz DS je da se izbor direktora sprovede u skladu sa zakonom, da UO odluči o kandidatima na osnovu realnih kvaliteta i da na čelo Apoteke dođe osoba koja će uneti nešto što je do sada manjkalo toj ustanovi – maksimalnu javnost u radu, otvorenost o svim pitanjima i dešavanjima u ustanovi, razjašnjenje svih spornih pitanja iz proteklih godina.

Međutim,

Šef odborničke grupe SRS u lokalnom parlamentu, PredragKašnjenje: Stojković STOJKOVIĆ, ne govori o kašnjenju, već insistira na terminu „rok koji skupština nije ispoštovala“.

– Poslednja sednica skupštine bila je 14. jula i tada je rečeno da je od momenta donošenja skupštinskog Zaključka 9. juna od planiranih aktivnosti na izboru direktora samo raspisan konkurs u listu „Poslovi“, i to tek 6. jula – otkriva Stojković.

On kaže kako je odbornicima objašnjeno da je u konkursu ostavljen rok od osam dana za prijavu kandidata, dakle do 13. jula.

Kampanja: Stanojević– Meni nije jasno – dodaje Stojković – zašto se toliko okleva i ne rešava pitanje izbora direktora u ustanovi za koju svi znamo kako je poslovala poslednjih godina. I kome je u interesu da se direktor još ne izabere?! Podsećam, do 9. jula trebalo je da imamo novo lice na čelu te ustanove. Ali, oni koji vladaju ovom Skupštinom i gradom pogazili su sami sebe u obećanjima i izneverili građane – srdito će Stojković.

Ovaj radikal naglašava da je obrazloženje vladajuće većine o „kašnjenju od nekoliko dana“ uvredljivo.

– Ovde nije reč o nekoliko dana, nego se, imajući u vidu da se skupština sigurno neće sastajati u sledeća dva meseca, zapravo radi o kašnjenju od tri meseca – navodi Stojković i dodaje:

– Mogli smo sada, pre neki dan na sednici skupštine, da izaberemo novog direktora. Da se ne lažemo, u Apoteci se ništa promenilo nije i taj je izbor bio više nego važan. Ovako, imamo samo kozmetičku promenu čoveka na vrhu, a način poslovanja i rada ostao je isti i biće takav makar još dva meseca – kaže Stojković.

Zoran ANTIĆ, međutim, govori samo o „okvirnom roku“ od trideset dana koji je skupština dala za raspisivanje konkursa i postavljanje  novog čoveka na čelu Apoteke.

KANDIDATI ZA DIREKTORA
Prema nezvaničnim, ali vrlo pouzdanim informacijama koje su „Vranjskim“ potvrđene od izvora u Apoteci Vranje i iz nekih stranaka vladajuće koalicije, dosad su na konkurs za izbor direktora Apoteke Vranje stigle prijave šestoro kandidata. To su farmaceuti Blagica Dodić, Marija Pocevska, Snežana Mitić i Emil Stojanov, potom nekadašnja službenica računovodstva apoteke Nataša Djorić i sadašnji v.d. direktora Suzana Savić.
– Gotovo je sasvim sigurno da će nova direktorka Apoteke biti sadašnji vršilac dužnosti Suzana Savić koju protežira G17 – kaže izvor iz stranke vladajuće koalicije koji je insistirao na anonimnosti.

– Skupština nije građevinska firma vezana za rokove. Tvrdim da se ne kasni jer su sve planirane radnje sprovedene u predviđenom roku. Ali, mi sad ne možemo da zakažemo skupštinu, recimo, prekosutra i da na njoj raspravljamo samo o izboru direktora Apoteke. To će se sigurno desiti na prvoj narednoj sednici, nakon što se o predlogu izjasni Mandatsko-imunitetska komisija grada – obećava Antić.

Pošto se promenio UO Apoteke i novom počeo mandat 14. juna ove godine, skupština je donela zaključak obavezujući to telo u novom sastavu da odmah raspiše konkurs za izbor direktora, potvrđuje prvi gradski parlamentarac Slobodan STAMENKOVIĆ.

– Jeste dat rok od trideset dana – kaže predsednik Gradske skupštine – ali od momenta stupanja na dužnost novog UO. Oni su 23. juna, koliko mi je poznato, držali prvu sednicu i dali rok od osam dana da se kandidati jave. Narednog dana prosledili su odluku o konkursu Filijali nacionalne službe za zapošljavanje da bi se to publikovalo u listu „Poslovi“. Ne znam iz kojih razloga „Poslovi“ su to objavili 6. ili 7. juna. Valjda je to tada došlo na red za objavljivanje. Konkurs je trajao do 14. jula. UO bi ovih dana trebao da odlučuje o prispelim kandidaturama.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar