Gokčetu smanjena zatvorska kazna



Goran Tasić Gokče, ,

Umesto pet i po Tasić će u zatvoru provesti tri godine i tri meseca zatvora za pokušaj ubistva Zorana Popovića Popa u julu 2003. godine u Ulici Petog kongresa u Vranju. Razlog za preinačenje presude leži u nastupanju apsolutne zastarelosti za krivično delo „nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“, činjenice koja je promakla ovdašnjem Višem sudu u prvostepenom postupku



 



Goran Tasić GokčePresuda kojom je Viši sud u Vranju 17. decembra prošle godine osudio Gorana Tasića Gokčeta (39) na pet i po godina zatvora za pokušaj ubistva Vranjanca Zorana Popovića Popa (56), preinačena je odlukom Apelacionog suda u Nišu i to smanjenjem zatvorske kazne Tasiću na tri godine i tri meseca. Veće niškog suda kojim je predsedavala sudija Mirjana Djorđević delimično je drugostepenom presudom uvažilo žalbu Tasićevih branilaca Dragana Nikolića i Miomira Tasića, preinačujući prvostepenu presudu Višeg suda u Vranju, kako se kaže, „u delu pravne ocene protivpravnih radnji optuženog“. Za Apelacioni sud ona je bila sporna u delu u kome se Tasić oglašava krivim za „nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija“ iz člana 348, stav 1, Kričnog zakonika.

APSOLUTNA ZASTARELOST

Veće Apelacionog suda objasnilo je kako je u pogledu ovog krivičnog dela „nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja“, što je, ispada, promaklo Višem sudu u Vranju. Niški sud je u izreci naveo da do preinačenja dolazi i u pogledu odluke prvostepenog suda o kazni, pa je za učinjeno krivično delo „ubistvo u pokušaju“ iz člana 113, u vezi člana 30 Krivičnog zakonika za koje je Tasić u Vranju oglašen krivim (za to delo u Vranju dobio pet godine i tri meseca, a za oružje godinu dana, nakon čega mu je izrečena jedinstvena zatvorska kazna od pet i po godina) umanjilo njegovu kaznu sa pet i po, na tri godine i tri meseca zatvora, ukazujući da se u novu kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru od 14. aprila do 10. maja 2004. godine. Žalbe Tasićevih advokata u delu koji se odnosio na kaznu određenu za krivično delo „ubistvo u pokušaju“, u smislu kvalifikacije dela, odbijene su kao neosnovane.

Tasić je, podsećanja radi, presudom Višeg suda u Vranju K.br.22/10 od 17. decembra 2010. godine oglašen krivim za oba pomenuta krivična dela zato što je 24. jula 2003. godine, oko 20.40 sati, u Ulici Peti kongres u Vranju, „sa umišljajem pokušao da liši života oštećenog Zorana Popovića“, kako je pisalo u obrazloženju presude. On je to učinio na taj način što je „ispred kuće broj 63, upravljajući „audijem A6“, na oštećenog ispalio tri metka iz pištolja nepoznate marke, kalibra 7,65 milimetara“.

TRI METKA

Suđenje u Vranju trajalo je šest godina. Proces je pred prvostepenim sudom (tada Okružni sud u Vranju) najpre bio okončan u oktobru 2006. Tasić je tada oslobođen krivice (presudom krivičnog veća sa Slobodanom Stojilkovićem na čelu), a po optužbi Okružnog tužilaštva za „ubistvo u pokušaju“ i „neovlašćeno nabavljanje, držanje i nošenje vatrenog oružja i municije“. Vrhovni sud  je u aprilu 2007. ukinuo tu presudu zbog propusta u dokaznom postupku i vratio proces na početak.

Tasić je tog dana, pisalo je u optužnom aktu, vozio automobil švedskih registarskih oznaka (TWK-940). Zapucao je dolazeći iz smera Gornje čaršije, dok se Popović kretao biciklom ka njemu iz suprotnog smera. Tasić je, kada ga je ugledao, počeo da skreće ka levoj ivici kolovoza, u pravcu Popovića, „skoro do kraja spustio staklo na vozačevoj strani i kroz otvoren prozor, sa četiri-pet metara, zapucao iz pištolja nepoznate marke, ali poznatog kalibra – 7,65 milimetara“, tvrdilo je tužilaštvo. Hici su ispaljeni u pokretu, „u predelu vitalnih organa, stomaka i prepona“ Popovića, ali ga nijedan nije pogodio. Tasić je potom vozilom otišao prema centru grada. Nakon toga je duže vreme bio nedostupan organima gonjenja. Pritvoren je tek 17. aprila 2004.

Veštaci balističari su, nakon grafičke obrade vozila, utvrdili da je oslanjanjem ruke na prozor vozila pucano sa visine od 106 centimetara, te da je linija kretanja zrna bio Popovićev abdomen (predeo stomaka). Balističari su u svom nalazu naglasili da je sa te daljine „teže promašiti, nego pogoditi čoveka“ (čak i za nekog ko nema mnogo iskustva u rukovanju pištoljem), ali da je nepreciznosti doprinela činjenica da je vozilo iz koga je pucano bilo u pokretu.

 

 

POD SUMNjOM NA
DILOVANjE MARIHUANE

Časlav S. iz Vranja priveden je istražnom sudiji Višeg suda u Vranju pod sumnjom da je neovlašćeno nabavljao i prodavao marhuanu, saopštava Policijska uprava Vranje. Policija navodi da postoji osnovana sumnja da je privedeni tokom juna i početkom jula ove godine od nepoznate osobe neovlašćeno nabavljao marihuanu radi dalje prodaje narkomanima na području grada. Prilikom pretresa stana i drugih prostorija u vlasništvu osumnjičenog, policija je pronašla 24,4 grama marihuane u bruto težini. Policija još saopštava da je Časlav uhapšen u sklopu akcije „Morava“ i da se sumnjiči za krivično delo „neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge“. Istražni sudija odredio mu je pritvor koji može trajati do trideset dana.

OSUMNjIČEN ZA KRIJUMČARENjE AVGANISTANACA

Igor A. (29) iz sela Prekodolce u opštini Vladičin Han osumnjičen je za krijumčarenje ljudi, saopštila je Policijska uprava. On je uhapšen i uz krivičnu prijavu priveden istražnom sudiji Osnovnog suda u Vranju pod sumnjom da je 16. jula ove godine, na području opštine Preševo, u svoj automobil primio četiri državljana Avganistana koji su pokušavali da ilegalno pređu državnu granicu između Makedonije i Srbije, saopštava policija. Avganistanci nisu imali lične dokumente, kaže se u saopštenju, i dodaje da je vozilo osumnjičenog zaustavljeno na području Vladičinog Hana. Tom prilikom Igor je pokušao da spreči policiju u obavljanju posla, teško povredivši jednog policajca. Igor, kome je određen pritvor do trideset dana, sumnjiči se da je u konkretnom slučaju počinio krivična dela “nedozvoljen prelazak državne granice” i “sprečavanje službenog lica u obavljanju službene radnje”.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar