Kolorističke arabeske



, , Milena Tošić

Trenutno sam u fazi lirske apstrakcije, ali me i dalje zanima ljudska figura s tim što je „doživljaj“ preuzeo primat – poručuje umetnica



 



Milena TošićSvoju prvu samostalnu izložbu, u Galeriji Narodnog muzeja, nedavno je priredila Milena Tošić (1985) iz Vranja.

Njeni radovi bili su prvi put zapaženi kada se kao najmlađi učesnik pojavila pre dve godine na „Bijenalu umetnika Vranja“, u vreme dok je bila apsolventkinja na Fakultetu umetnosti u Nišu, na odseku za slikarstvo. Ona je i danas, kao i tada, a to je na ovoj izložbi itekako vidljivo, još uvek zaokupljena slikarskim istraživanjima na temu portreta i figuracije nastvaljajući traganje za svojim umetničkim osloncem, izrazom i stilom. Milenu interesuje lirska apstrakcija, ono što ispod ruke nastaje munjevito, kao produkt unutrašnjih doživljaja. Otuda njene male kolorističke arabeske u međuprostoru između slikanja i crtanja.

– Neuobičajeno je to što se ova mlada umetnica u vremenu eksperimentalnih, modernih i postmodernističkih pravaca ne osvrće na njih, već se rukovodi ličnim osećanjima istražujući figuraciju. Ona sagledava svoje okruženje i svakodnevnicu kroz odabrano, što njeno oko samo usput ili sasvim namerno sreće i ne ostavlja je ravnodušnom – kazala je na otvaranju izložbe Mirjana JOVANOVIĆ, istoričarka umetnosti, kustos GNM.

Sama umetnica ističe da je njen rad zasnovan na intenzivnom doživljaju koji uobličava i daje boju stvarnosti koju predstavlja na svojim slikama.

– Trenutno sam u fazi lirske apstrakcije, ali me i dalje zanima ljudska figura s tim što je „doživljaj“ preuzeo primat. Glavna pokretačka snaga u radu mi je analiza, pa me samim tim privlače kompleksne situacije i mnoštvo podataka koje bi da reorganizujem – potencira Milena TOŠIĆ.

Jovanovićeva posebno ističe dar ove umetnice da vešto i sugestivno kadrira lica poput filmskih scena na platnu ili velikih portreta na reklamnim panoima, bilbordima ili plakatima.

– Tim svojim načinom rada ona podcrtava usamljenost, unutrašnju dramu, svoju ili potpuno nepoznatih osoba, koja se može tumačiti i kao simbol vremena u kome živimo. Sadržaj je u prvom planu, budući da je pozadina ukinuta. Milena tako pokazuje da ima sluha za tokove moderne civilizacije iz domena svakodnevne komunikacije, čijim smo sadržajem zatrpani, i u kojima se sve teže se snalazimo – zaključuje ona.

Kada razgledate izložene slike uverićete se na licu mesta koliko je neobična umetnička avantura koju živi Milena Tošić. Trenutak kada je slika završena doživljava, kako kaže, kao prilično udoban osećaj, kao neko olakšanje, trenutak kada je nejasna situacija dobila svoj definitivni oblik.

A na pitanje da li i na život gleda kao na svojevrsnu avanturu, autorka odgovara da se trudi da ga učini što zanimljivijim i bogatijim.

– Volim da se nađem pred novom situacijom otvorenog srca i da učestvujem u trenutku. Svoj unutrašnji svet redovnovno provociram zanimljivim sadržajima, poput knjiga, šetnji, putovanja, dugih razgovora sa prijateljima…

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar