Štrajk putara



, ,

Izjava nedelje
Ivica Dačić, predsednik SPS
„Uz zvuke bubnjeva mog prijatelja (Dragoljuba Djuričića,p.n.) smo otišli sa vlasti, ali ćemo se uz zvuke tih istih bubnjeva ponovo vratiti tamo
                                                                                                              (Danas)



 

BEOGRAD



Štrajk putara

Radnici iz putarskih preduzeća, članica „NIBENS grupe„ – novosadskog „Vojvodinaputa–Bačkaputa„ i firmi iz Vranja, Niša, Kragujevca i Beograda – u utorak su ponovo krenuli u štrajk, tražeći pomoć u deblokadi računa, reorganizaciji firmi, isplati zarada i nastavku započetih poslova. Protestni skup ispred zgrade ove kompanije prerastao je u štrajk u pokretu, kolona ogorčenih putara koji više meseci nisu primili platu prošla je kroz više beogradskih ulica i zaustavila se ispred Vlade Srbije, gde je blokirala Nemanjinu ulicu.

Otkako je „pukla” „NIBENS grupa„ i uhapšen njen vlasnik Milo Djurašković, predsednica Republičkog sindikata putara Sonja Vukanović kaže da su čekali pomoć više od tri meseca, obraćali se i predsedniku države Borisu Tadiću, i premijeru Mirku Cvetkoviću, i ministrima za infrastrukturu i energetiku i ekonomije i regionalnog razvoja Milutinu Mrkonjiću i Nebojši Ćiriću, kao i direktoru Agencije za privatizaciju Vladislavu Cvetkoviću. Međutim, ona kaže da je sve bilo uzalud, niko od njih se i ne oglašava, pa žele da ih još jednom podsete na svoj nesnosan položaj i osnovne zahteve, koji se svode na mogućnost da rade i zarade.

Ukoliko vlast u Srbiji ništa konkretno ne učini za više od 5.000 zaposlenih, Sonja Vukanović kaže da je Sindikat odlučio da se obrate nadležnim organizacijama u okviru Evropske unije u koju Srbija želi da uđe, a koja zahteva da se poštuju zakoni i da se prekine s korupcijom i privrednim kriminalom.

STRUJA
Veći deo grada Vranje, koji ima 80.000 stanovnika, ostao je u ponedeljak popodne bez struje zbog kvara na lokalnoj trafo stanici. U Elektrodistribuciji Vranje agenciji Beta je rečeno da je uzrok kvara pregorevanje trafoa od osam hiljada kilovata na trafostanici Senjak. Bez struje su i centar Vranja i pojedina prigradska naselja. Kvar se desio oko 17.30, a ponovno uključenje struje se očekuje oko ponoći.
(Beta)

VLADIMIR ZAHARIJEV
Svake godine sa područja bosilegradske opštine otkupi se između 300 i 500 tona sveže borovnice i tu najmanje para ostane ljudima iz naše opštine kojima je to često jedini izvor prihoda, zbog čega sam uputio pismo ministru poljoprivrede Dušanu Petroviću i nadležnim organima da ove sezone samo registrovani otkupljivači mogu da otkupljuju borovnice – kaže predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev.
– Ja sam o svemu obavestio policiju, jer naše procene govore da je u tim nenamernim ili podmetnutim požarima izgorela trećina prirodnog staništa borovnice. Do sada nisam dobio ni jedan odgovor iz policije na naše sumnje da je neko namerno želeo da ove godine rod bude manji – navodi Zaharijev.
Podaci govore da je od 570 kvadratnih kilometara na koliko se prostire pogranična i ekstremno nerazvijena opština Bosilegrad, trećina pod prirodnim staništem borovnice.
(Danas)

SNV
Mesec dana nakon osnivanja Srpskog narodnog veća iza kojeg stoje tri udruženja građana koja okupljaju Srbe iz Bujanovca i čiji je osnovni zahtev da se izvrši podela bujanovačke opštine po katastarskim delovima gde žive Srbi a gde Albanci, izaziva različite reakcije lokalne javnosti.
Predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi ocenio je da je reč o inicijativi „grupice srpskih istrošenih socijalističko-julovskih kadrova iz vremena komunizma“ koja ne bi smela da poremeti međuetničke odnose između Srba, Albanaca i Roma u ovoj opštini.
Sličnog mišljenja je i dr Miodrag Milković, član Opštinskog veća koji smatra da formiranje SNV „ne ide naruku srpskoj zajednici u ovoj opštini“.
S druge strane, portparol Udruženja građana „Pokret za Bujanovac“, koje je i jedan od inicijatora formiranja SNV, Tomislav Stojanović navodi:
– Ukoliko zbog malog broja stanovnika postoje formalne prepreke da Bujanovac dobije status gradske opštine, onda treba razmotriti da budemo pripojeni Gradu Vranju gde bi onda i Srbi i Albanci mogli da imaju svoju opštinu – naveo je Stojanović.
(Danas)

STIPENDIJE
Koordinaciono telo Vlade Srbije za jug Srbije saopštilo je da će jedanaestoro Srba i Albanaca iz opština Preševo i Bujanovac danas zvanično postati brucoši Univerziteta u Novom Sadu. Kako je navedeno, time će početi realizacija projekta stipendiranja mladih iz ovih opština Bujanovac i njihova integracija u obrazovni sistem Srbije.
Studente će sačekati ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela Milan Marković, rektor Univerziteta u Novom Sadu Miroslav Vesković i pokrajinski sekretar za obrazovanje Andor Deli.
Univerzitet u Novom Sadu izabran je zbog multietničke sredine, ali i kao primer dobre prakse integracije različitih kultura.
(Tanjug)

– Šest puta do sada smo se obraćali nadležnima za pomoć, ali do današnjeg dana niko nije našao za shodno da odgovori ni na jedan od naših dopisa – ogorčeno kaže Sonja Vukanović. – Zato ćemo, budemo li primorani na to, tražiti pomoć Evropske komisije i preko Svetske internacionale građevinarstva i drveta, čiji smo članovi, obavestiti sve institucije koje se bave finansiranjem projekata u Srbiji da znaju s kim imaju posla. I to ozbiljno kažemo.

Iako je iz kabineta premijera svojevremeno putarima poručeno da će Vlada sarađivati s grupom banaka koje rade na iznalaženju rešenja problema da bi preduzeća opstala i da bi se očuvala radna mesta, za zaposlene nema pomaka. Izvršni direktor „Vojvodinaputa–Bačkaputa” Dragan Jakovljević izjavio je juče za naš list da, otkako su banke prepolovile dug na njihovom računu (koji i nije bio njihov, nego jemstva drugim firmama u okviru NIBENS-a), pomaka nema: nema plate, nema posla, čuju se neke priče da će se dugovi eliminisati do oktobra, kada će ih, navodno, reorganizovati… a u međuvremenu televizija trešti o tome da će krivično biti gonjeni poslodavci koji više od tri meseca ne isplaćuju zarade.

Uhapšeni vlasnik NIBENS grupe Milo Djurašković i još sedam rukovodilaca putarskih preduzeća terete se za krađu 32 miliona evra samo kruševačke fabrike maziva. Međutim, radnici drugih preduzeća pitaju gde su njihove pare i otkuda dug bankama od 110 miliona evra, plus dobavljačima i drugim poveriocima, i da li će Vlada i Tužilaštvo pomoći u raščešljavanju mutnih radnji i njihovom spasavanju. Izlaz vide u raskidu loših ugovora.

(Dnevnik)

 

EKOLOGIJA

Reciklažno dvorište

Ministar za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Oliver Dulić je krajem prošle nedelje sa predstavnicima sedamnaest opština, među kojima je i Vranje, u Kraljevu potpisao ugovore o sufinansiranju projekta za izgradnju i opremanje reciklažnih centara.

– Upravljanje otpadom jedan je od najvažnijih problema u Srbiji, a mi smo za tri poslednje godine uspeli u nečemu u čemu se nije uspelo u trideset poslednjih godina značajno popravljajući infrastrukturu, i sada gotovo da nema grada i opštine koji nisu uložili u nabavku kamiona za odvoženje smeća – kazao je Dulić i dodao da će zahvaljujući potpisivanju ugovora sa opštinama i gradovima, 60% stanovništva u Srbiji biti pokriveno neophodnom infrastrukturom za razdvajanje otpada.

– Između 50 i 60% otpada koji se sada baca na deponije ima svoju ekonomsku vrednost i od njega može da se podigne reciklažna industrija, zaposle ljudi i obezbedi značajna materijalna korist za komunalna 7.000 radnih mesta zahvaljujući razvoju reciklažne industrije.

Kako je objasnio, od ukupno 45, tri miliona dinara planirano je za izradu projektno-tehničke dokumentacije, 27 miliona za pripremne radove i izgradnju, kao i 15 miliona za opremanje reciklažnog centra. Određena je i dinamika isplate novca, a projekat će biti realizovan u tri faze.

 (E.kapija)

 

PRVONEK

Mini elektrane

Ukoliko do kraja godine bude i zvanično okončana procedura tehničkog prijema brane Provonek iznad Vranjske Banje, ova akumulacija koja već pet godina snabdeva šire područje vranjske opštine pijaćom vodom, mogla bi i zvanično da bude značajan hidroenergetski potencijal juga Srbije. U aprilu je završena kompletna tehnička dokumentacija sa jasno naznačenim građevinskim potrebama, a EPS je već počeo proceduru nabavke opreme, turbina, generatora za mini hidroelektranu snage 900 kilovata, bila bi locirana ispod brane Prvonek, a za ovaj posao izabrani su subotički „ATB Sever“ i slovenačka kompanija AHE.

Očekuje se da objekat prve mini-hidroelektrane na jugu Srbije bude završen do septembra, a da u skladu sa kompletiranjem dokumentacije za branu Prvonek počne i isporuka električne energije. Cena struje proizvedene u ovakvom tipu energetskog objekta bila bi mnogo niža od trenutne. Dosadašnje procene koje je EPS radio na jugu Srbije u oblasti izgradnje mini-hidroelektrana ukazuje da bi u narednom periodu samo u Pčinjskom okrugu moglo da bude izgrađeno više od 40 ovakvih centrala, a najviše na području opština Surdulica, Vladičin Han i Vranje.

(Danas)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar