Ambasadorski timovi



Krister Asp, ,

Izjava nedelje: Ivica Dačić, ministar policije



Kada je reč o Nibens grupi, uhapšeni vlasnik je kupio nekoliko preduzeća u vreme vlasti DOS-a, a ne u vreme kada je SPS bio na vlasti. Prema tome, ako bi neko trebalo da ima političku odgovornost, ponajmanje je to Milutin Mrkonjić.
                                                                                  (Vranje pres)

 



Vranje, Bujanovac, Subotica, Pirot i Leskovac dobili su ambasadorske timove koji će biti zaduženi za privlačenje stranih investitora. Osim gradonačelnika, u timovima će biti i ambasadori Portugala, Slovenije, Izraela, Slovačke i Španije, i najuspešniji privrednici koji posluju u Srbiji.

U okviru projekta Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, u Beogradu su proglašeni ambasadorski timovi koji će pomoći u promovisanju investicija i unapređenju poslovnog okruženja u ovim opštinama. Projekat su pokrenuli Ministarstvo spoljnih poslova, Nacionalna alijanska za lokalni ekonomski razvoj i princ Aleksandar Karađorđević.

Ambasador Portugala, prvi čovek jedne banke i prvi čovek opštine sedeće u timu za Bujanovac.

„Imamo sve preduslove, prirodna bogatstva, ljudske resurse i povoljan geostrateški položaj, sve što može da da vidne rezultate u ekonomskom razvoju“, rekao je Stojanča Arsić, zamenik gradonačelnika Bujanovca.

Vladimir Čupić iz Hipo alpe adria banke kaže da je Bujanovac specifična sredina, multietnička, multikulturalna, pred kojom stoje brojni izazovi.

„Za Bujanovac je mnogo bitnije stabilan i održiv sistem ekonomskog razvoja i rasta ne samo kako bi ljudi bili bogatiji, nego kako bi situacija bila podnošljivija“, rekao je Čupić.

U poslu će pomagati Portugal, zemlja koja je tranziciju ka EU prošla osamdesetih godina.

„Ključni aspekt u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja, a to smo mi osetili u Portugalu, jesu reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organozovanog kriminala. Bez toga nema investicija. U tom smislu, i biznismeni treba da preuzmu odgovornost“, rekao je ambasador Portugala Luiš de Almeida Sampajo.

Grad Vranje već je otvorio vrata za investitore – daju im besplatno zemljište i tri godine oslobađaju plaćanja komunalne takse. Njima će pomagati Slovačka.

VRTIĆI
U julu zbog godišnjeg odmora neće raditi vrtići „Neven“, „Naše dete“ i „Pčelica“ u Vranju. Iz predškolske ustanove „Naše dete“ u Vranju preporučuju roditeljima  da  koriste usluge po sledećem rasporedu:
– roditelji dece koja koriste usluge vrtića „Neven“ i „Pčelica“ mogu voditi decu u vrtić „Dečja radost“;
– roditelji dece iz vrtića „Naše dete“ mogu voditi decu u vrtiće „Boško Buha“ i „Sunce“ jer su to vrtići koji će raditi tokom ovog meseca.
(Južne vesti)

BOLNICA 2012.
Nastavak izgradnje Opšte bolnice u Vranju očekuje se početkom oktobra, a tender za izvođače radova biće raspisan u avgustu. Reč je o projektu, vrednom 85 miliona dinara, koji finansira Ministarsvo zdravlja, pod sloganom „Jedna zgrada, jedna bolnica“.
– S obzirom na to da smo do sada bili paviljonskog tipa sad sve zgrade spajamo u jednu. Dograđujemo potkrovlje ginekologije, radimo centralno stepenište, centralni koridor i spajamo stare objekte po horizontali i vertikali sa novim – kaže Sreten Stojlković, građevinski inžinjer u Zdravstvenom centru Vranje, koji očekuje da radovi budu gotovi na proleće 2012. godine.
(E-kapija)

BIZNIS RAPORT
Na listi Doing Business Report od 22 grada jugoistočne Evrope, pet gradova u Srbiji zauzelo je od 8. do 16 mesta, po lakoći za pokretanje biznisa, dobijanju građevinske dozvole, upisivanju imovinskih prava i izvršenje ugovora.
Na listi koju sastavlja Svetska banka (SB), Zrenjanin je zauzeo 8. mesto, Vranje 11, Užice 12, Kruševac 15. i Beograd 16.
Studijom su obuhvaćene Srbija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Albanija i Kosovo i Metohija, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost od Beograda.
U Užicu i Vranju broj procedura, dužina trajanja postupka i troškovi dobijanja građevinske dozvole su olakšani u odnosu na 2008. kada je poslednji put rađena ta komparativna analiza.
U Vranju se građevinska dozvola može dobiti za šest meseci, što je za tri meseca kraće nego 2008.
Ocenjuje se da najveći izazov ostaje postupak konverzija prava korišćenja na građevinskom zemljištu u pravo svojine, a Vranje je u tom pogledu na 20. mestu.
U Srbiji se građevinska dozvola najbrže dobija u Vranju – za 168 dana, a postupak najduže traje u Beogradu 349 dana.
Ukupno uzevši kategoriju građevinskih dozvola, Zrenjanin i Vranje dele 13. i 14. mešto.
(Economy)

NAGIP ARIFI
nekada prvi čovek Bujanovca i još uvek aktuelni zamenik predsednika opštine, izabran je u nedelju za predsednika novoformirane Demokratske partije koja okuplja Albance juga Srbije.
„Sve nas ovde je dovela žajednička želja da živote građana Bujanovca učinimo kvalitetnijim i bogatijim, jer je sadašnja lokalna vlast svim svojom postpcima pokazala da joj to nije bio cilj“, rekao je Arifi, koji je istupio iz Partije za demokratsko delovanje Rize Halimija na osnivačkoj skupštini, pred oko 500 članova i simpatizera u bujanovačkom Domu kulture.

„Od industrija očekujemo da se povežu drvna, odnosno ‘Simpo’, i namenska industrija sa firmama u Slovačkoj. Obe industrije mogu naći svoju primenu u Slovačkoj“, rekao je privrednik Vladan Atanasijević.

Zbog ekonomske krize, uloga države na tržištu sve je važnija, a za ozbiljan posao neophodan je timski rad.

„Da se predstavimo kao neko ko zna šta hoće i kako hoće, da neku ideju sprovedemo u delo. Država tu stoji ne samo da omogući zakonsku regulativu, da obezbedi političku stabilnost, već i da igra aktivnu ulogu promotera, ne samo političkog, već i ekonomske diplomate“, rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Planovi su napravljeni, sastanci sa lokalnim zvaničnicima već su dogovoreni, a konkretan posao počinje na jesen.

(RTS)

 

 

VRANjE

Internetom
do dokumenata

Prema najavama iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Vranjanci će od oktobra moći da dobiju sva potrebna lična dokumenta putem Interneta. U gradskoj upravi tvrde da je Vranje prvi grad u Srbiji u kome se na teritoriji celog grada uvodi sistem elektronske uprave.

– Putem sistema elektronske uprave moći će da se naruče sva dokumenta koja građani potražuju a u nadležnosti su gradske uprave. Od Izvoda iz matične knjige rođenih, potvrde o državljanstvu, do registracije preduzeća – kaže Boban Stanković, pomoćnik gradonačelnika zadužen za lokalni ekonomski razvoj.

Projekat podrazumeva najpre nabavku novog softvera koji će služiti kao baza podataka i koji će biti instaliran u 19 mesnih zajednica. Zatim će 180 službenika gradske uprave koji će raditi sa građanima, proći obuku za rad na ovom softveru.

– Kada sistem elektronske uprave bude zaživeo građani će moći i da naručuju dokumenta elektronski, da ih na isti način i plaćaju, ali i da putem interneta „uđu“ u svoje predmete i da prate do kog je nivoa stigao njihov zahtev – objašnjava Stanković.

Vrednost projekta koji finansira EU  je 164.000 evra, a rok za realizaciju celog posla je april 2012. godine.

(Južne vesti)

 

 

AMBASADOR ŠVEDSKE U „VRANjSKIM“

Sloboda medija
uslov za EU

Krister Asp, ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu, tokom svoje posete jugu Srbije posetio je i našu redakciju. Asp je, u razgovoru sa Vukašinom Obradovićem, glodurom i vlasnikom Vranjskih, rekao da će Vlada Srbije, na svom putu ka Evropskoj uniji, morati da ispuni osnovne evropske medijske standarde.

Krister Asp„Vladi Srbije je poznato da će EU, pre nego bude donela odluku o kandidaturi Srbije za članstvo, vrlo precizno razmotriti nivo medijskih sloboda i slobodu izražavanja“- rekao je ambasador Asp.

Govoreći o značaju Medijske strategije, o kojoj se ovih dana u Srbiji vodi javna rasprava, ambasador Krister Asp je istakao da je to jako značajan dokument, što je obrazložio činjenicom da bez slobode medija nema ni demokratije.

U razgovoru sa Obradovićem, koji je prdsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), Asp je govoreći o značaju lokalnih medija u procesu demokratizacije društva, istakao da se njima svuda u svetu poklanja izuzetna pažnja, zbog čega države kojima je stalo do demokratskih standarda, moraju brinuti o njihovom materijalnom položaju.

R.V.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar