A sad opet malo mi



Ovo je puč: Mitrović, Nisam u politici: Marinković

Za pokušaj promene opštinske vlasti demokrate optužuju Slađana Marinkovića Caku i Zorana Ljubisavljevića, bivše predsednike. A tu su negde i Tončev i Stajković



 



Ovo je puč: MitrovićZemljotres na političkom tlu u Opštini Vladičin Han koji je usledio nakon inicijative odbornika Socijalističke partije Srbije (SPS) za izglasavanje nepoverenja Danijeli Popović, predsednici SO Vladičin Han, i predsedniku opštine Nenadu Mitroviću, oboje iz redova Demokratske stranke (DS), još uvek se ne smiruje. Čitav performans socijalista od prošle nedelje, okarakterisan kao pokušaj puča, imao je dobre izglede za ostvarenje sve do tajnog glasanja na vanrednoj sednici SO 23. juna, kada inicijativa nije podržana većinom glasova odbornika, iako su je prvobitno podržala 22 od 37 deputata. Na tajnom glasanju inicijativa je dobila 13 glasova, taman koliko socijalisti imaju predstavnika nakon spajanja sa nekoliko odborničkih grupa pre dvadesetak dana. U ovoj opštini ne zna se ko je tačno na vlasti: u koaliciji su zvanično DSS sa 9 i DSS sa četiri odbornika, ali SPS sada ozbiljno ugrožavaju većinu. Pored toga, socijalisti kažu da je njihova inicijativa samo kontra pokušaju smene Dragana Dimitrijevića, njihovog zamenika predsednika opštine. Ipak, Nenad Mitrović, predsednik Hana tvrdi da je na delu pokušaj „opštinskog udara“:

POKUŠAJ PUČA

– To je puč SPS koja je pokušala da se pozicionira i napravi vlast u celom Pčinjskom okrugu – kaže.

KONFUZIJA U SKUPŠTINI
Hanska Skupština zvanično ima 37 odbornika, mada funkcioniše sa 36, jer se jedan odbornik iz redova DS odselio u Austriju. Od toga, SPS 13, što je za 10 više nego pre dvadesetak dana kada su se socijalistima priključili Nova Srbija i dve grupe građana. Sa druge strane DS ima 9 odbornika, DSS 4, SNS 4, SRS 3 i LDP 2 odbornika.

 Tvrdnjom da po prvi put posle dugo godina opština u svom budžetu ima suficit, i to od 30 miliona dinara, te da su sva javna preduzeća namirena, on odbacuje pomisao vraćanja SPS na vlast.

– To ja neću dozvoliti, zamislite da se oni koji su gurnuli Han među najnerazvijenije opštine u Srbiji ponovo nađu na vlast, to sigurno ne bi moglo biti dobro. Mogu da me smene samo bolji od mene – izričit je Mitrović i naglašava neuobičajeno često prisustvo u Hanu i Surdulici socijaliste Negovana Stankovića, državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku u proteklih dvadesetak dana, do koga nismo uspeli da dođemo.

Nisam u politici: Marinković– Slađan Marinković i Zoran Ljubisavljević , inače bivši predsednici opštine, pokretači su inicijative za smenu Danijele i mene. Ti ljudi, preletači iz jedne političke partije u drugu, sada bi da sa obnovljenim partijskim SPS menjaju vlast koja izvlači Han iz situacije u koju su ga oni i smestili. Ovde je cilj da se bivši kadrovi dovedu na vlast i da 180 miliona dinara, koliko bi novim Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava trebalo da pripadne Hanu, bude preusmereno na finansiranje predizborne kampanje socijalista. – optužuje Mitrović.

– Telefonski pozivi, nepristojne ponude, kućne posete stranačkih delegacija samo su neki od pritisaka sa kojima su bili suočeni odbornici u periodu izglasavanja poverenja – otkriva Mitrović.

Za razliku od njega, Danijela Popović nije bila posebno rečita:

TONČEV I STAJKOVIĆ
Narodni poslanik DS iz Surdulice, Slavoljub Stajković u celoj priči vidi i zalaganje Novice Tončeva, predsednika susedne opštine Surdulica, da vlast socijalista koja je tamo na snazi preslika na Vladičin Han.
– U svemu tome leži njegov politički i privatni interes. Tončev kao predsednik Opštinskog odbora i član Glavnog odbora SPS, uz pomoć partijskih kolega pokušava da po receptu iz Surdulice razbije DS u Hanu i Vranju. Pa on je izneo ideju o izgradnji tramvajske linije između Surdulice i Hana, što bi bilo lako ostvarivo sa ljudima na vlasti iz iste partije. Ne treba zaboraviti ni da je Tončev vlasnik građevinske firme- kaže Stajković.
Predsednik opštine Surdulica nije ostao dužan:
– Moj interes u Vladičinom Hanu može da se posmatra samo iz perspektive predsednika Opštinskog odbora i člana Glavnog odbora SPS čiji je plan bio ujedinjenje bivših članova SPS kao što su Zoran Ljubisavljević i Slađan Marinković, kako bi se ova partija vratila tamo gde pripada i bila najjača u Pčinjskom okrugu. SPS je bio isprovociran činjenicom da je podnet zahtev za smenu zamenika predsednika opštine Vladičin Han i ovo je bila jasna kontraofanziva da se napravi revizija koalicionog sporazuma.

– Ja stvarno ne bih mogla da komentarišem ništa od toga. U petak ( 1. jula) nas očekuje sednica te  vas molim da me razumete.- bila je kratka Popovićeva.

Slađan Marinković koji je na čelu opštine proveo od 2004. do 2008, negira da je on začetnik ideje rušenja vlasti.

– Ja tri i po godine aktivno ne učestvujem u političkom životu Hana, čak sam izbegavao i diskusije na skupštinskim zasedanjima. Ono što sam uradio bila je konstruktivna podrška koju sam dao socijalistima sa svojom odborničkom grupom „Grupa građana Dr Slađan Marković“. Ovo ne treba da se shvati kao pokušaj preuzimanja vlasti, mi smo hteli da stavimo do znanja ljudima iz sadašnje vlasti da treba da menjaju svoje stavove kako bi koalicioni partneri DS – SPS delovali kompaktno. – kaže Marinković i dodaje:

 – Reakcija u ovom obliku je usledila nakon pokušaja smene zamenika predsednika Opštine Vladičin Han koji je pripadnik socijalista, što ne predstavlja dobar način dijaloga između DS – SPS. Ipak ja nisam za rušenje koalicije socijalista i demokrata, naprotiv, to je jedini način za pokretanje i poboljšanje ekonomske situacije u Hanu.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar