Mali mamin džin

Eko Taxi Vranje

, Teodora se ne odvaja od Vesne

Vesna (28) i Ivica (31) sa puno ljubavi čuvaju svoju jednogodišnju devojčicu i savetuju svim mladim parovima da na prvo mesto stave porodicu  jer sve ostalo može da čeka 

Vesna i Ivica su se upoznali u Nišu gde su oboje studirali prava. Vesna je iz Kumanova, međutim daljina ovim mladim ljudima nije predstavljala kamen spoticanja, a kao plod ljubavi pre godinu dana rodila se Teodora.

-Naša veza je bila specifična zato što je bila na daljinu. Ja sam bila u Kumanovu, a Ivica u Vranju. Zabavljali smo se pet i po godina pre nego što smo odlučili da se uzmemo. Ljudi nisu verovali da će veza da uspe, „daleko od očiju, daleko od srca“ – govori Vesna.

VRANjE I KUMANOVO

Na život u Vranju, a ne u Kumanovu ili Nišu, opredelili su se zbog obezbeđenog stambenog prostora za život.

Dok u rukama ljuljuška Teodoru koja ne prestaje da plače i baca cuclu, Vesna govori o svojoj trudnoći.

-Na početku trudnoće sam imala bolove. Nismo čekali jer nismo ni smeli da rizikujemo i odmah smo se obratili lekaru koji mi je zbog krvarenja savetovao mirovanje.  Pridržavali smo se saveta lekara, najviše iz straha da se nešto ne desi bebi. To je trajalo dok se trudnoća nije stabilizovala, dakle prva tri do četiri meseca. I u tom periodu sam imala mučnine i povraćanje –seća se Vesna.

Vesna stalno, dok razgovaramo, trči od sobe do kuhinje i i natrag  kako bi oprala cuclu koju Teodora neumorno baca.

-U toku trudnoće sam jela raznovrsnu hranu kako bi beba imala sve neophodne vitamine. Možda sam i preterala. Ugojila sam se trideset kilograma. Ni manje trudnice, ni većeg stomaka. Ali, zahvaljujući zdravom načinu ishrane koji sada praktikujem na dobrom sam putu da vratim staru kilažu. – optimista je Vesna.

-Nije bila zahtevna, ali je stalno tražila jagode  – ubacuje se  Ivica.

Teodora je rođena carskim rezom.

-Kad se rodila imala je oko pet kilograma i zato nisam mogla da se porodim prirodno. Dobro sam prošla, nije bilo komplikacija. Ipak, taj period posle porođaja je pun bolova i nelagodnosti. Što se lekara tiče, prezadovoljni smo ali uslovi u porodilištu zaista nisu na nivou na kom bi trebalo da budu –priča Vesna.

Teodora se ne odvaja od Vesne

Vesna i Ivica su bili nestrpljivi da vide na koga liči beba. Ivica je na dan porođaja bio u hodniku i čekao, a Vesna je čekala da upozna to stvorenje koje je devet meseci nosila u svom stomaku.

-Neke žene kažu da imaju neki poseban osećaj kad vide prvi put bebu. Mi smo bili zbunjeni. Osećaj je tek nakon podoja počeo da bude jači –kaže Vesna.

-Ja nisam prisustvovao porođaju ali sam ceo dan bio u hodniku. Ne mogu da opišem to uzbuđenje dok se ne vidi kako beba izgleda. Doktor mi je rekao „Dobio si bebu džina“ –seća se Ivica.

Ime su, na predlog kuma izabrali roditelji, a neizbežna proslava dogodila se u podičnom stanu.

-Znali smo da je devojčica. Kum nam je dao četiri imena, među njima i Teodora, koje nam se posebno dopalo.

-Ja sam sa drugovima, u petak kad se Vesna porodila, slavio u stanu. Okupili smo se spontano. A već u ponedeljak sam otišao u Beograd i polagao pravosudni ispit – priča Ivica.

Vesna je nakon dolaska iz bolnice imala veliku pomoć supruga.

-Roditelji ne žive sa nama. Oni imaju svoje obaveze. Povremeno dođu ali smo uglavnom sami sa bebom. Bebi je još u bolnici otpao pupak, a inače imam iskustva sa detetom od brata koje sam čuvala. Ipak kad si u ulozi majke, iako ti ništa nije strano, nije tako jednostavno. To je moje dete pa je i moja odgovornost veća – kaže Vesna.

-Bilo je problema nekih desetak dana sa dojenjem dok se nismo nas dve uskladile. Neka dva meseca je imala grčeve. Prvi zubić je dobila sa šest meseci, a sad ih već ima šest – ponosna je Vesna.

Kada govori o svojoj Teodori, Vesna ističe njenu temperamentnost i živahnost.

-Ona trenutno puzi i ne možemo da je stignemo. Počela je i da se pridržava za krevet a hoda kada je mi vodimo. Mogu da kažem da smo se već navikli. Svaka beba je priča za sebe i ima svoje prohteve. Teodora je živahna, temperamentna i traži pažnju. Budi se noću, popije mleko i zaspi. Danju spava samo jednom, ali duže. Vezana je za mene. Ipak kad se nasmeje kupi te. Zaboraviš da si umoran. Ivica je kreativniji sa njom – priča Vesna.

-Ali ona ipak traži mamu stalno. Gleda da li je u sobi. Ako nije, traži je pogledom i nije mirna dok je ne vidi – kaže Ivica.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)  • Ostavi komentar