Dama iz Amsterdama



''Moju malu tražim po kanalu'': Amsterdam, Jasmina Arsić

Policijska uprava Vranje podnela krivičnu prijavu protiv bivše direktorke Apoteke Vranje zbog privatnog porodičnog putovanja u Amsterdam koje je, navodno, plaćeno parama veledrogerija „Šumadijalek“ i „Farmasvis“. Taj novac je, ističe policija u prijavi, trebalo da bude dobit-rabat za Apotekarsku ustanovu. Tužilaštvo naložilo da se sprovedu istražne radnje. Jasmina Arsić bez komentara za „Vranjske“. Njen suprug, ginekolog Srboljub Arsić, izvređao novinara



 



Jasmina Arsić''Moju malu tražim po kanalu'': AmsterdamJasmina Arsić napustila je čelnu funkciju u Apoteci Vranje, a bura oko nje se ne stišava. Posle niza krivičnih dela za koja je proteklih godina sumnjičena ili sudski procesuirana za zloupotrebu službenog položaja, utaju poreza, nesavestan rad u službi, i to po raznim osnovama, sada su na red došla njena privatna putovanja u egzotične krajeve Evrope. U krivičnoj prijavi koju je protiv nje podnela Policijska uprava Vranje tvrdi se da je Jasmina 2008. godine putovala u Amsterdam o trošku nekih srpskih dobavljača lekova parama koje su, zapravo, kao tzv. bonitet (popust dobavljača na kupovinu lekova) ili rabat trebalo da predstavljaju korist za apoteku.

Iz Osnovnog tužilaštva u Vranju, dopisom koji je potpisao rukovodilac Miodrag Mitić, na pitanja redakcije „Vranjskih“ o Arsićkinim putovanjima odgovoreno je ovako: „Policijska uprava (PU) Vranje podnela je krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je Jasmina Arsić izvršila produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja iz člana 359, stav 1, u vezi člana 61 Krivičnog zakonika Republike Srbije“.

U dopisu tužilaštva ne objašnjava se bliže zbog čega je Arsićka pod sumnjom, ali se precizira da je u vezi cele stvari istražnom sudiji Osnovnog suda u Vranju iz Tužilaštva „podnet predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji“. Nadležni iz suda, imajući u vidu da je portparol Srboljub Milosavljević na odmoru, a da je prema rečima sekretarice kabineta predsednika vršilac te funkcije Staniša Kačenkov bio prezauzet, do zaključenja ovog broja našeg lista nisu odgovorili na pitanja o tome u kojoj se fazi nalazi ovaj postupak i za šta se konkretno sumnjiči Arsićka.

PUT PREKO „KONTIKIJA“

Iz teksta krivične prijave Policijske uprave nešto je jasnije o čemu je reč. Precizira se da je krivična prijava pod oznakom KU-204/11 podneta 30. marta ove godine protiv Jasmine Arsić (45), a krivično delo opisuje na sledeći način:

SRBOLjUB ARSIĆ
VOKABULAR JEDNOG INTELEKTUALCA

Kada je potpisnik ovih redova pozvao Jasminu Arsić na mobilni telefon da je upita za reakciju na navode prijave, slušalicu je, pre nego što je Arsićka bilo šta odgovorila, od supruge preuzeo Srboljub Arsić, ginekolog ovdašnji. Kako je pedagoški podučio i posavetovao novinara prosudite sami:

Srboljub Arsić: Ostavi Jasminu, Jasmina ti više nije direktorka tamo. Što si zapeo, koji ti je đavo više?

Novinar: Nisam ja zapeo, samo radim svoj posao. Profesionalna je obaveza novinara pozvati čoveka koji je predmet istrage i dati mu šansu da se izjasni o navodima za koje se sumnjiči. Postoji krivična prijava, zato zovem.

– Ma, kakva krivična prijava. Nemoj više da izmišljaš stvari! Koji ti je đavo više? Slušaj ti mene, ako hoćeš da se baviš intelektualnim stvarima, malo se obrazuj, pa onda piši članke.

– Nema potrebe da vređate, gospodine Arsiću. Uostalom, zvao sam vašu suprugu, ne znam zašto se vi javljate.

– Ja ti ozbiljno kažem. Ti nisi normalan. Ajde, idi prošetaj malo – reče na kraju intelektualac Srboljub, uz još neke lične uvrede koje baš i nisu za novine, i spusti nam slušalicu.

– Jasmina Arsić je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2008. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, odobreni rabat od veledrogerije „Šumadijalek“ iz Čačka u iznosu od 138.000 dinara na ime kupovine lekova od strane Apoteke Vranje, i uplatu veledrogerije „Farmasvis“ iz Beograda u iznosu od 47.500 dinara, iskoristila za putovanje u Amsterdam preko turističke Agencije „Kontiki travel“ za sebe i svog supruga Srboljuba Arsića, čime je za sebe pribavila imovinsku korist, a nanela štetu Apoteci Vranje u ukupnom iznosu od 185.500 dinara – stoji u krivičnoj prijavi Policijske uprave Vranje.

Dok traje istraga sa malo poznatih detalja nije jasno da li je reč o novcu koji je uplaćen na račun Apoteke Vranje ili je reč o direktnim uplatama „Kontikiju“. Nezvanično, od izvora „Vranjskih“ bliskog istrazi, saznajemo da je policija, uz krivičnu prijavu, tužilaštvu prosledila i veći broj dokaza koji se odnose na ovo, ali i neka druga putovanja. Imajući u vidu da tužilaštvo Jasminu, kako smo čuli, sumnjiči za krivična dela u sticaju, moguće je da su u obzir uzete i neke druge destinacije.

– Policija raspolaže dopisima turističke agencije „Kontiki travel“ koje je predala tužilaštvu – dodaje izvor našeg lista – i tamo se pominje pet, šest destinacija. Da li je, kako se priča, Arsićka putovala sama ili sa porodicom u Pariz, Barselonu, Bazel i na još neka mesta, utvrđivaće nadležni organi – kaže naš izvor i dodaje:

– Reč je o putovanjima koja su, navodno, plaćena parama nekih srpskih veledrogerija. Uglavnom direktnim uplatama na račun „Kontikija“ – tvrdi sagovornik „Vranjskih“.

Sama Jasmina Arsić nije želela da komentariše slučaj podnošenja nove krivične prijave. Dok je novinar očekivao njen odgovor sa druge strane žice, nakon postavljenog pitanja preko mobilnog telefona, slušalicu je iz njenih ruku preuzeo suprug Srboljub Arsić, demonstrirajući svoje „lepo vaspitanje“ (vidi okvir).

Suzana SAVIĆ, postavljena za v.d. direktora Apoteke Vranje posle odlaska Arsićke sa funkcije, kaže da prvi put čuje za podnošenje krivične prijave sa ovakvom sadržinom protiv njene prethodnice.

– Ne znam ništa od toga što pitate u vezi privatnih putovanja na račun veledrogerija – bila je kratka Savićeva.

Iz „Farmasvisa“ je traženo da „Vranjske“ pošalju i-mejl sa pitanjima, uz obećanje da ćemo dobiti odgovore, ali predstavnici ove kompanije se do zaključenja ovog broja našeg lista nisu oglasili. Dragan JANOŠEVIĆ, čovek zadužen za kontakte s medijima u „Šumadijaleku“, kazao nam je da bez direktora koji se nalazi van zemlje nema ovlašćenja „da daje takve informacije“. Ali je ipak nešto kazao.

– To je bilo 2008, ko će da čačka to. Mi apotekama dajemo bonitete, to stoji. Boniteti mogu da se daju i omogućavanjem zaposlenima u apoteci da kupuju neku robu ili za slične namene o čemu se sačinjava dokumentacija. Sve ide preko računa, ne dajemo u kešu ništa i ništa nije sakriveno. A ko će da putuje, iz kog razloga i kako će, nije naša stvar. Uopšte ne moramo da znamo kako je taj naš bonitet iskorišćen – kaže Janošević.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar