„The Box” u ekskluzivnom društvu



Andrijana Stojković,

Andrijana StojkovićFilm The Box Vranjske rediteljke Andrijane Stojković, učestvovao je u takmičarskom programu Internacionalnog filmskog festivala Cinema City, u Novom Sadu od 18. do 25. juna.



Spisak jedanaest filmova koji su se ove godine nadmetali u selekciji „Nacionalna klasa“ bio je zaista impresivan, između ostalih „Šišanje“ Stevana Filipovića, „Tilva Roš“ Nikole Ležaića, „Beli, beli svet“ Olega Novkovića, „Sinema komunisto“ Mile Turajlić…

PROFIL
Andrijana Stojković (1976) je diplomirala na Katedri za filmsku i televizijsku režiju, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radi kao asistent na predmetu Dokumentarni i namenski film na FDU. Autor je sedam kratkih igranih i osam kratkih dokumentarnih filmova, dva dugometražna dokumentarna i jednog igranog filma. Nagrađena je brojnim nagradama na filmskim festivalima.



– Ja sam koscenarista filma, zajedno sa Slavoljubom Stankovićem, koji je objavio istoimenu knjigu. Uz Gorana Radakovića i Srđana Todorovića, mladi Ivan Djorđević, Marko Janketić i Slobodan Negić tumače glavne uloge u tragikomediji o doživljajima tri momka iz Beograda, koji uoči uvođenja sankcija našoj zemlji honorarno rade za holandsku kompaniju na pakovanju stvari diplomata koji 1992. napuštaju Srbiju. Muziku za film komponovala je grupa poznatih beogradskih muzičara: Milorad Ristić Miki („Darkwood Dub“), Vladimir Kolarić Kole („Veliki prezir“), Dejan Utvar („Kazna za uši“, „Autopark“) i Nikola Berček Bubi („Autopark“), a producent je bio Boris Mladenović („Jarboli“) – kaže Stojkovićeva.

Dodajući da ona, iako je pobedio „Tilva Roš“, i samo učešće smatra značajnim, jer je u pitanju festival na kome se predstavljaju najbolja domaća filmska ostvarenja i autori.

 

GIMNAZIJA U SUSRET JUBILEJU

Bora na poštanskoj marki

Poštanska marka sa likom Bore Stankovića, povodom 130 godina postojanja vranjske gimnazije koja nosi ime velikog pisca, našla se među šest prigodnih poštanskih maraka koje ovih dana štampa Pošta Srbije.

Tim povodom u Vranju je priređena svečanost na kojoj su govorili Dragan Ilić, direktor Gimnazije, Miroljub Stojčić, gradonačelnik i Vladeta Petrović, izvršni direktor za poštanski saobraćaj JP PTT Srbije. Petrović je istakao da se prigodne poštanske marke i vrednosnice štampaju za posebne prilike kada treba slikom ili motivom obeležiti neki značajan jubilej, događaj ili datum iz nacionalne ili svetske istorije, nauke, sporta ili kulture.

Dodajmo da ove poštanske marke imaju značajnu filatelističku vrednost jer se izdaju retko i podrazumevaju godišnjice: 50,75,100,125 i 150 i svaku narednu dvadesetpetogodišnjicu.

Pošta je je, pored marke sa Borinim likom, štampala i marke povodom 30 godina borbe protiv AIDS-a, 145 godina članstva Srbije u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije, 50 godina od početka proizvodnje aviona Soko-galeb, 100 godina rada Hidroelektrane Moravica u Ivanjici i 160 godina od rođenja dr Laze Lazarevića.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar