Verujem u uspeh dijaloga



Dijalog će dugo trajati: Ivanović

Uspeh je što smo shvatili da, zarad građana, moramo da saslušamo jedni druge



 



Dijalog će dugo trajati: IvanovićZa njega kažu da je, za razliku od drugih srpskih lidera sa Kosova, racionalan i razuman. Istupa inteligentno, hladne glave, bez emocija i predrasuda. Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM razgovor za „Vranjske“ prihvatio je sa zadovoljstvom.

VRANjSKE: Kako gledate na dijalog u Briselu? Kakav je vaš opšti utisak?

IVANOVIĆ: Znajući mentalitet Albanaca, mentalni sklop učesnika njihovog pregovaračkog tima, političku scenu u Prištini i na Kosovu, ja u ovoj fazi razgovora nisam više očekivao. Očekivati u ovoj fazi od ovako važnih razgovora spektakularne rezultate, mislim prosto da je nerealno. Istaći ću ipak da je u našem javnom mnjenju bez razloga stvorena atmosfera euforije iz koje javnost očekuje da će se odmah rešiti sve i na najbolji način.

DOZVOLA ZA PRELET

Posle četiri runde razgovora, ko je u boljoj poziciji, Beograd ili Priština?

-U ovoj fazi razgovora značajnije je konstatovati da su na startu oba tima prihvatila da rešavaju životna pitanja svih građana Kosova, Srba tim pre. Ta pitanja smo u političkom dijalogu nazvali tehničkim, mada su ona ponajmanje tehnička. Da podsetim da su to pitanja slobode kretanja, registarskih tablica, vozačkih dozvola, energije, komunikacija…

Šta je osnovni kvalitet ovog dijaloga?

-Osnovni kvalitet je što su baš ta životna pitanja izbačena u prvi plan. Za Srbe to su trenutno električna energija i telefonske veze. Oko struje i mobilne telefonije ostaje samo da se reše tehnički problemi, s obzirom da Srbi južno od Ibra jedinu vezu sa severom i Srbijom imaju uz pomoć MTS. Albanci su u prvi plan stavili vazdušni saobraćaj, jer sada, recimo, oni koji putuju za Beč i zapadnu Evropu, idu preko Skoplja, Tirane, Jadranskim morem, Hrvatske i Slovenije. Kada Srbija da saglasnost za preletanje preko njene teritorije, to će joj biti plaćeno, a Albanci će dobiti jeftiniji i brži prevoz.

Šta ste zapazili kao lošu stranu dijaloga Beograda i Prištine?

– Loše u razgovoru će se izbeći ako se obe strane uzdrže od nerealnih zahteva, što se za sada poštuje. U tom kontekstu me malo strah jer je poznato da ljudi na Balkanu nerealno procenjuju sopstvene mogućnosti. Zbog toga je ovaj dijalog od nekih opozicionih stranaka u Beogradu dočekan na nož.

PROFIL
Oliver Ivanović (1953) rođen je u selu Ranić, kod Dečana. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Mitrovici i apsolvirao na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Nosilac je crnog karate pojasa četvrti dan i međunarodni karate sudija.
Politikom se bavi od 1999. godine, kada je izabran za predsednika Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova. Dve godine kasnije izabran je za člana Koordinacionog centra za Kosovo. Na kosovskim parlamentarnim izborima 2001. godine izabran je za poslanika u Skupštini Kosova. Bio je i član Demokratske alternative (DA) Nebojše Čovića.
Živi u Kosovskoj Mitrovici, otac je tri sina, a govori engleski, italijanski i albanski jezik.

Da li je tome razlog što službeni Beograd što-šta skriva od javnosti?

-Da, loše je što se u Srbiji o briselskom dijalogu ne govori i više i svestranije. Loše je takođe što se u rešavanje nekih pitanja ne uključuju eksperti. Kosovo je jako kompleksno pitanje za najveće znalce, čak i za one koji tamo žive.

Koja pitanja i problemi su najbliži rešenju?

-Rekoh, to su sloboda kretanja, to su telefonske veze i snabdevanje strujom. Zapravo, to su sva ona pitanja u kojima pregovarački tim iz Prištine ne vrši promociju nezavisnosti. Ukoliko u ovoj prvoj rundi Priština bude disciplinovana toliko da na sto ne stavlja zahteve nezavisnog Kosova, utoliko ćemo brže rešiti ovaj spisak na kome je sada petnaestak životnih tema i za Srbe i za Albance.

… a gde su rešenja najdalja?

-Nisam očekivao da su lična dokumenta i matične knjige toliko kompleksan problem. Ispalo je da je naš Ustav tu postavio jasne standarde, pa to moramo poštovati. Zatim, biće jako teško pitanje nestalih i kidnapovanih lica. Zašto? Zato što Albanci nisu spremni na taj dijalog, koji se formirao tokom izbora na Kosovu, a nastavio izveštajem Dika Martija.

ŽRTVE I POČINIOCI

Pojasnite nam tu taj strah vlasti iz Prištine?

-Vidite, Srbi i dalje tragaju za 600 ubijenih i nestalih. Htela to ili ne, Priština mora Srbiji i međunarodnoj zajednici pomoći u otkrivanju masovnih grobnica. A kada se one otkriju sledi pitanje šta se žrtvama dogodilo i ko je počinilac. Od tog trenutka za Prištinu to postaje delikatno pitanje.

EDITA TAHIRI JE TVRD PREGOVARAČ
Edita Tahiri je inteligentna, pametna, veoma obrazovana žena. Utoliko je kao pregovarač tvrda. U Prištini osim toga važi za jakog nacionalistu. Međutim, u ovom dijalogu njoj su vezane ruke. Ona je dobila ulogu koja njoj apsolutno ne odgovara – ulogu Tačijevog  izvršioca. Svima je poznato da ona instrukcije dobija od Tačija, a ovaj iz Brisela i Vašingtona. Ja lično bih nerado prihvatio da sa njom razgovaram, priznaje Ivanović.

O nekim će pitanjima verovatno i Brisel da odlučuje?

-Ja očekujem da će se Brisel umešati u brojna pitanja, jer obe strane u pregovorima često nemaju hrabrosti da naprave dovoljno dobre i tako potrebne iskorake. Dakle, kada god i gde god ne bude kompromisa, eto Brisela i to je dobro.

Građani Kosova, i Srbi i Albanci, očekuju da se neka pitanja reše već u sledećem dijalogu?

-Da, već krajem juna i početkom jula biće parafirano 4,5 dogovora. A kada ti neki problemi prestanu da budu problemi, onda će se stvari pokrenuti, onda će se stvoriti pozitivna klima koja će ubrzati pregovarački proces. Šteta je međutim što su tu najpre godišnji odmori, a potom verovatno na jesen kreće i predizborna kampanja za srpske parlamentarne izbore. Sve bi to moglo da za nekih 7-8 meseci da odloži ceo proces.

Kakva je vaša prognoza o konačnom ishodu dijaloga?

-Ja sam optimista. Vidite, uspeh je i što smo, posle 30 godina, seli jedni naspram drugih i bez većih problema započeli tako neophodan dijalog. Uspeh je i što smo shvatili da moramo da saslušamo jedni druge. Bilo je teškoća, ali je od 15 problema koji su u agendi, 6-7 dovedeno na prag rešenja. Dijalog Beograda i Prištine će da traje jako, jako dugo. Varaju se svi koji drukčije misle.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar