U Srpsku ligu sa minus devet bodova?



, , Pare sam pošteno zaradio: Mile Vuletić, Odluka o suspenziji Dinama

Pare sam pošteno zaradio: Mile VuletićOdluka o suspenziji DinamaFudbalski klub Dinamo je kraj sezone u kojoj je ispao iz Prve lige odigrao pod suspenzijom zbog sumnje da nije izmirio obaveze prema treneru Miletu Vuletiću  u iznosu od 100.000 dinara. Dinamo zbog toga u prvenstvo Srpske lige „Istok“, 20011/2012. godine, može ući sa zaostatkom od devet bodova.



 

ODLUKA

 Slobodan Pajović, predsednik Disciplinske komisije Prve lige, najavio je ovakvu mogućnost u slučaju da se tačnim ispostave optužbe Mirka Poledice, predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, bivšeg fudbalera internacionalca, koji je uzburkao javnost tvrdnjom da su zbog neizmirenih obaveza prema igračima i trenerima pojedini klubovi igrali pod suspenzijom, te da su prvenstva Super i Prve lige zbog toga bila neregularna.



– Fudbalski klubovi Zemun, Novi Pazar, Borac Čačak i Dinamo Vranje igrali su pod suspenzijom, a to je isto kao kada bi igrač koji je dobio crveni karton igrao sledeću utakmicu. Imamo dokaza o nepravilnostima u radu Arbitražne komisije i vreme je da se konačno formira nezavisni arbitražni sud u Srbiji – kaže za „Vranjske“, Poledica.

Što se tiče Dinama, klub je suspendovan od strane disciplinske komisije Prve lige na čelu sa predsednikom Slobodanom Pajovićem zbog neizmirene obaveze prema treneru Miletu Vuletiću u visini od 100.000 dinara (vidi sliku).   

MIRKO POLEDICA

FUDBALERI ROBOVI

– Srpski fudbaleri su jedini sportisti u Evropi koji se boje sopstvenih klubova i svog Fudbalskog saveza. Oni ne smeju da se bune, jer će da budu izbačeni iz timova. Naši fudbaleri su ucenjene ličnosti, o njihovoj sudbini odlučuju klubovi i menadžeri, a ne oni sami. Da bi preživeli, fudbaleri pozajmljuju novac od prijatelja, a često i od kriminalaca. Mnogima je ishrana koju im klub obezbedi nedovoljna, pa ih možete videti kako za večeru udružuju novac za crevo obične salame i hleb. Oni najuporniji, da bi prehranili decu, rade „na crno“ kao građevinski radnici. Što je najgore, većina fudbalera u Srbiji nema profesionalne ugovore i nisu u stalnom radnom odnosu. Mnogi se tretiraju kao amateri i nemaju socijalnu i zdravstvenu zaštitu – kaže Poledica.
Prema Mirku Poledici, izlaz za srpski fudbal postoji po „poljskom“ pricipu.
– Dok sam u vreme tranzicije igrao u Poljskoj, imao sam priliku da vidim kako se jedna komunistička država transformisala u modernu članicu EU. Kako je u poljskom fudbalu, kao i u našem, vladala velika korupcija, državni vrh Poljske je u jednom trenutku podigao 204 tužbe protiv čelnika Fudbalskog saveza i predsednika klubova, suspendovao ih i potom sve izbacio iz saveza. Oni su se žalili FIFA, ali je predsednik Poljske lično urgirao kod FIFA da se na ovaj drastičan način izvrši reforma Fudbalskog saveza. Danas se u Poljskoj igra odličan fudbal, nema korupcije u ovom sportu, postoji desetak divnih stadiona, a zemlja je organizator Evropskog prvenstva 2012. godine. Nešto slično bi trebalo da se izvede i u Srbiji, da bi se naš fudbal spasao od korupcije i od propasti. Uostalom, FSS i fudbalski klubovi su vlasništo građana i države, a ne grupe monopolista koji su ovaj sport totalno privatizovali – kaže Poledica.

Dinamo je suspendovan po Odluci iz rešenja Disciplinske komisije od 11. maja 2001. godine. U Odluci piše „zbog neizvršenja konačne odluke Arbitražne komisije Udruženja fudbalskih klubova Prve lige br. 24 od 01. 04. 2011. god. o isplati od 100.000 dinara na ime neizvršenja finansijskih obaveza prema treneru Miletu Vuletiću. Suspenzija teče od 26. 05. 2011. god., te suspendovan klub, odnosno svi timovi suspendovanog kluba, ne mogu nastupiti na javnoj utakmici sve dok traje suspenzija (član 51. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima FSS) i automatski se ukida shodno čl 114. stav 2 DP FSS, odnosno po uplati celokupnog duga prema treneru Vuletić Miletu“ – navodi se u Odluci.

Podsećanja radi, Mile Vuletić je jedan od trojice trenera koji je angažovan u Dinamu tokom jesenje sezone. Nasledio je Miroslava Kneževića, a umesto njega u klub je stigao Predrag Pršić.

– Časno sam radio svoj posao. Predočeno mi je da je klub u nezavidnoj finansijskoj situaciji, da je „napadnut“ sa raznih strana i da je cilj rukovostva i Grada da se sačuva od gašenja u čemu se, kako vidim, i uspelo. Imao sam razumevanja za neprimljenu nadoknadu po osnovu plate, živeo sam u menzi i iznajmljenom stanu sa uverenjem da će se klub stabilizovati i da ću zarađen novac dobiti. U međuvremenu došlo je do raskida saradnje i otišao sam. Korektno smo se rastali i čelnici kluba su obećali da će mi dugovanje biti izmireno u što kraćem roku. Bio sam spreman na dogovor, da to rešimo u rate, ali ubrzo iz kluba je moglo samo jedno da se čuje: „para nema“ – kaže za „Vranjske“, Vuletić.

Do tužbe možda još ne bi došlo da se Vuletić nije uverio u da para, ipak, ima.

– U zimskom prelaznom roku Dinamo je doveo osmoricu iskusnih fudbalera i to platio. Znači, para je bilo, i to malo više. Pošto su se oglušili o svaku moju molbu, morao sam da presavijem tabak. Ističem da do dana današnjeg nisam dobio novac koji mi se duguje, u iznosu od 100.000 dinara – tvrdi Vuletić.

NA DNU

Prema Odluci, Dinamo je pod suspenzijom odigrao poslednja četiri kola, tako da se postavlja pitanje regularnosti čitavog prvenstva. Dakle, utakmice protiv Kolubare iz Lazarevca i Proletera iz Novog Sada u Vranju, kao i Sinđelića i Teleoptika u gostima su neregularne, a odgovornost za to Poledica svaljuje na Arbitražnu komisiju i Slobodana Pajovića, predsednika Disciplinske komisije Prve lige.

PROFIL

Ime i prezime: Mirko Poledica
Rođen: 11. 9. 1978.
Mesto rođenja: Čačak
Klubovi: Borac (Čačak), Vojvodina (Novi Sad), Leh Poznanj (Poljska), Sparta Prag (Češka), Legija Varpava (Poljska), Pogon Ščečin (Poljska), Legija Varšava (Poljska), Slavija Sofija (Bugarska), Smederevo, Čukarički Stankom, Borac (Čačak), Mladost (Lučani).
Mesto u timu: levi spoljni

– Srbija je u dnu evropske liste kada je u pitanju arbitraža jer u proseku svaki treći igrač traži pravdu na sudu. Ona je evropski rekorder po broju tužbi fudbalera protiv klubova. Trenutno imamo oko sto tužbi godišnje pred Arbitažnom komisijom. Problem je, međutim, u tome što ta komisija nije nezavisna, jer nju čine članovi Zajednice prvoligaša, odnosno rukovodstava klubova, koji štite svoje klupske, a ne interese fudbalera – kaže Poledica.

Što se tiče Slobodana Pajovića on ima dve funcije: predsednik je Disciplinske komisije Prve lige i predsednik Disciplinske komisije FSS, tvrdi Poledica.

– Obe komisije i Pajović su pod direktnim uticajem čelnika FSS i Zajednice prvoligaša koje sačinjavaju klubovi, a njihovi čelnici, ogromna većina, su iz sveta kriminala i sumnjive politike.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar