Supruga člana Upravnog odbora uvodi grejanje



Jagoda Djorđević, Supruga druga Člana: PU Naše dete

Mladen Dimitrijević Gari je član UO Predškolske ustanove, a firma njegove supruge prodaje opremu za centralno grejanje toj istoj ustanovi. Direktorka Jagoda Djorđević kaže da nije znala da je preduzeće „Femili fan“ d.o.o. firma Dimitrijevićeve supruge Milosije. Mladenu nije čudno što mu je žena odabrana za najboljeg ponuđača i obećava da će 12.000 dinara koliko će, navodno, iznositi njena zarada, „pokloniti u humanitarne svrhe“



 



Supruga druga Člana: PU Naše detePosle javnog poziva Predškolske ustanove „Naše dete“, raspisanog početkom aprila ove godine radi nabavke opreme za centralno grejanje, interna Komisija za odabir najboljeg ponuđača je kao „ekonomski najpovoljniju“ predložila, a direktorka ustanove Jagoda Djorđević i prihvatila ponudu preduzeća „Femili fan“, vlasnice Milosije Dimitrijević. Ništa tu ne bi bilo čudno da dotična Milosija nije supruga člana Upravnog odbora (UO) ove ustanove, Mladena Garija Dimitrijevića, čoveka koji je u telo upravljanja ušao kao kadar Demokratske stranke.

Sama ta okolnost, čak i da je Dimitrijevićeva supruga imala najkvalitetnije i u isto vreme najjeftinije radijatore i ostalu prateću opremu za etažno grejanje na svetu, u suprotnosti je ne samo sa moralnim načelima već i sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija. Ovaj dokument je u članu 4 („Osnovna pravila u vršenju javne funkcije“), između ostalog propisao:

– Funkcioner ne sme koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili za povezano lice. Povezanim licem, prema ovom zakonu, smatra se bračni ili vanbračni drug funkcionera“…

A Mladen Dimitrijević se kao član UO ustanove „Naše dete“ smatra funkcionerom. To predviđa član 2 Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji propisuje da se kao javna funkcija, između ostalog, smatra i „postavljanje u organe javnih preduzeća (ili ustanova) čiji je osnivač grad“. Dakle, konflikt javnog i privatnog interesa je evidentan.

SUPRUGA – POVEZANO LICE

Okolnosti pod kojima je „Femili fan“ dobio posao prodaje opreme ustanovi „Naše dete“ odigrao se pod javnosti nepoznatim okolnostima, a akteri ovog postupka imaju svoje verzije. Direktorka predškolske ustanove, Jagoda DjORDjEVIĆ, inače kadar SPS, najpre je tvrdila da je Mladen Dimitrijević vlasnik preduzeća Gariprom, te da on nema nikakve veze sa firmom Femili fan. Obećala je da će proveriti sve detalje posla i javiti potpisniku ovih redova istog dana (ponedeljak). Tad se nije javila. U međuvremenu iz nekih političkih krugova stižu urgencije da se objavljivanje teksta stopira. Zašto li?

Jagoda DjorđevićKada je direktorka drugi put pozvana iz redakcije (utorak), kazala je da nije imala vremena da se javi prethodnog dana. Opet je ponovila da Mladen Dimitrijević „nije dobio nikakav tender“ u ovoj ustanovi, ali je bilo očito da sada zna da je reč o firmi koju vodi Dimitrijevićeva supruga.

– Jako držim do toga da moji članovi UO nemaju bilo kakve veze sa ustanovom i vodim računa da ne bude sukoba interesa. To je, uostalom, mala nabavka. Reč je samo o materijalu za grejanje – reče direktorka „predškolske“.

Na novinarsko pitanje koliko je ponuda bilo, direktorka je imala novi zahtev. Da joj se iz redakcije pošalju pitanja elektronskom poštom, pa će nam tada „bez problema detaljno odgovoriti“. Odgovori stižu u sredu ujutro sa sledećom verzijom događaja.

– Najpovoljniju ponudu – tvrdi Djorđevićka – imala je firma Femili fan. Vrednost nabavke – 108.201 dinar. Kriterijum za ocenjivanje bila je ekonomski najpovoljnija ponuda, a elementi za vrednovanje cena, kvalitet proizvoda i rok isporuke. Komisija je izvršila bodovanje. „Femili fan“ imao je 95, a „Kredikom“ 80 bodova. Razlika u tzv. ponderima (način bodovanja po formuli, p.a.) nastala je zbog visoke cene „Kredikoma“ od 132.420 dinara.

U redu! Ali, da raščistimo sa sukobom interesa. Mladenu DIMITRIJEVIĆU su na prvi novinarski poziv telefonom (ponedeljak) bili poznati samo neki detalji cele priče. Govorio je o „osamdesetak hiljada dinara“ vrednog posla javne nabavke. Ali je negirao da je firma njegova i da ima veze s tim preduzećem, obećavši da će za deset minuta doći u redakciju novina da sve razjasni. Nije se pojavio.

KREDIKOM

BEZ KOMENTARA

Pokušaj da nadležnima iz preduzeća „Kredikom“, konkurenta „Femilija“ u postupku javne nabavke opreme za centralno grejanje u gradskoj predšklskoj ustanovi, propao je. U ovoj firmi nisu želeli da komentarišu okolnosti pod kojima su ostali bez posla. Osoba koja nam se javila na telefon nije želela da se predstavi, ali je napomenula da je ovo preduzeće ispunilo sve uslove po javnom pozivu predškolske ustanove i da je imalo realnu ponudu.

U ponedeljak se nešto kasnije javio novinaru telefonom, govoreći kako on nema veze sa tom firmom Femili fan i grejanjem, rekavši: „Ja radim voće“. Popodne je opet telefonom kontaktirao novinara, tvrdeći da mi (novine) „za desetak hiljada dinara“ hoćemo „da ga svrstamo u neku mafiju“. Dalji razgovor na temu ima li veze firma Femili fan sa njim ili osobom koja se, slučajno ili ne, preziva isto kao on, tekao je ovako:

– Nema, nema, kakve veze ima? Pa, ona je predstavnik beogradskog preduzeća „Etaž“ koje se bavi trgovinom. Opremom za grejanje.

– Ko je predstavnik? Vaša supruga?

– Da. Ali, ona je imala najbolju cenu. Bolju od „Kredikoma“. Ima još četiri, pet drugih preduzeća i ustanova u gradu gde je njena firma otpala u postupku javne nabavke. Žena ima samo rabat. Ako je greh što će zaraditi 12.000 dinara, onda je u redu. Ceo posao sa PDV-om je oko 120.000.

– Ali, vi ste član UO u ustanovi. To je sukob javnog i privatnog interesa. Tako kaže zakon.

– Ja se tamo ništa ne pitam. Da li bih se ja prljao za tako male pare?

Ovo je već sasvim dovoljno i jasno. Postoji još nešto. Ali, da bi se saznali još neki truli detalji ovog postupka javne nabavke valja krenuti ispočetka. Direktorka predškolske ustanove je, na osnovu Plana javnih nabavki za 2011. godinu, donela odluku o sprovođenju postupka javne nabavke male vrednosti „materijala za tekuće popravke i održavanje“. Javna nabavka bila je podeljena na šest partija i upućeno je ukupno 32 poziva potencijalnim ponuđačima koji se bave prometom i prodajom građevinskog, molerskog, vodoinstalaterskog, stolarskog, elektro i materijala za grejanje. Za nabavku ovog poslednjeg pozivi su upućeni firmama Femili fan, Kredikom, Letovica, Balkanik i Fokus. Odgovorile su samo prve dve. Dana 29. dana aprila otvarane su ponude u sklopu postupka pod brojem 435-03/10.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar