Saobraćajna žrtva



SPOMENIK ŽRTVAMA BUGARSKOG TERORA

Kod Saborne crkve, gde se spomenik još uvek nalazi, biće izgrađen saobraćajni kružni tok



 



SPOMENIK ŽRTVAMA BUGARSKOG TERORAZa skoro devedeset godina, koliko je prošlo od kada je podignut kao Spomenik žrtvama bugarskog terora u centru Vranja, promenila su se tri društvena uređenja ali, izgleda, da je njegova sudbina i u kraljevini, i u socijalizmu, ali i u demokratiji – premeštanje. Odluka gradskih čelnika da se spomenik izmesti sa raskrsnice kod Saborne crkve, mesta gde se trenutno nalazi, zaglavljen u metežu automobila koji se slivaju iz okolnih ulica, potvrdila je da je šesdeset godina bio samo kratak predah pre nego što će se to ponovo dogoditi.

BEZBEDNE ALTERNATIVE

Ideja za premeštanje spomenika, koji se nalazi na raskrsnici ulica Ivana Milutinovića, Dositejeve, Vula Antića i Bore Stankovića, postoji već neko vreme i potekla je od rukovodstva Direkcije za razvoj i izgradnju grada, a na predlog Stručne službe za regulisanje saobraćaja i parkiranja.

– Spomenik ćemo premestiti zbog uspostavljanja kružnog toka saobraćaja kod Saborne crkve. Takođe, u planu je i rekonstrukcija ulice Bore Stankovića, za koju se iskreno nadam da će početi zajedno sa rekonstrukcijom glavnog šetališta već naredne godine što će, zajedno sa kružnim tokom, omogućiti veću bezbednosti svih učesnika u saobraćaju – potvrđuje Aleksandar TRAJKOVIĆ, zamenik direktora Direkcije za razvoj i izgradnju grada.

PROBLEM SAOBRAĆAJA
A da ne treba žuriti sa rešavanjem ovog pitanja po svaku cenu i bez stručnog mišljenja onih koji su odgovorni i najpozvaniji za oblikovanje i uređenje javnog prostora, slaže se i Zoran STOJEVIĆ, predsednik Društva vranjskih arhitekata.
– Glavni problem Vranja, kao grada, nesumnjivo je saobraćaj, tako da je rešavanje tog pitanja u direktnoj vezi sa izmeštanjem ovog spomenika. Na to se treba fokusirati, odatle treba poći, a završiti sa oblikovanjem i uređenjem cele zone sa Sabornom crkvom, kao najznačajnijem objektom na tom prostoru – ubeđen je arhitekta Stojević.

Pre izvesnog vremena sastala se i Komisije za spomenike, nazive ulica, očuvanje kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti grada i donela istu odluku.

– Spomenik će biti premešten jer onemogućava normalan saobraćaj. U vreme kada je tu postavljen Vranje je bilo mali grad, nerazvijenog saobraćaja i to je bilo dobro rešenje, ali sad više niije. Okolne ulice biće rekonstruisane, napravićemo kružni tok, gužve će biti manje i sve će biti daleko funkcionalnije, a spomenik će biti izmešten na adekvatno mesto. Ne razumem zbog čega to bilo kome može da smeta – pita se Stefan DUTINA, predsednik ove komisije.

Verovatno zato, zaključujemo, što su po ko zna koji put, došle do izražaja naše naravi. Zaboravlja se, recimo, da je samo u Beogradu za poslednjih šest, sedam godina, izmešteno na desetine spomeničkih obeležja, a da je toga bilo i u drugim mestima po Srbiji, bez obzira na to da li su spomenici bili postavljeni na trgovima, parkovima ili na pločnicima, da li je problem bila njihova lokacije, simbolika ili stil.

Kako je na poslednjoj sednici Skupštine, koja je održana 10. juna, odluka o premeštanju spomenika verifikovana, otvorena su vrata za sledeći korak – dobijanje saglasnosti od Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Iako se u javnosti uveliko spekuliše sa mogućnošću da se pomeranje spomenika izvrši za samo nekoliko metara u pravcu Saborne crkve, kako bi bilo moguće napraviti rondelu sa dovoljnim radijusom za pravilno kretanje teretnog saobraćaja i zglobnih autobusa,  koji sada tu ne mogu normalno da se kreću, kao i da će nova lokacija biti na raskrsnici kod Kasarne „Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog“, još uvek nije donešena konačna odluka.

 

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar