Posao za gospođu ministarku



Svetski: Kuća fudbala, Ponuda i potražnja: Ječmenica i Djelić

Sva je prilika da je Simpo posao opremanja objekta u Staroj Pazovi kancelarijskim nameštajem ustupio kompaniji Nitea u vlasništvu Vesne Ječmenice, devojke sa kojom je potpredsednik vlade Božidar Djelić u emotivnoj vezi



 



Ponuda i potražnja: Ječmenica i DjelićSve su životinje jednake, ali su neke jednakije od drugih-konstatovao je veliki Džordž Orvel, a ova bi se maksima komotno mogla parafrazirati danas i ovde. Sve su kompanije na srpskom tržištu jednake, ali je jedna ipak povlašćena na tržištu od ostalih. To je kompanija koja proizvodi nameštaj, nalazi se u Vranju, zapošljava oko 5.000 ljudi, dobija unosne poslove, država joj je oprostila milione evra dugovanja… Ovakav njen status, uostalom, ne treba da čudi budući da se radi o, kako je to primetio svojevremeno i predsednik države, garantu mira i stabilnosti koji postojano, i po kiši i po snegu, stoji na braniku otadžbine. Pogodili ste već da se radi o Simpu, jednom od simbola Vranja, kompaniji koja je sve manje sinonim za nameštaj, čija je proizvodnja njena osnovna delatnost.

NAJPOVOLjNIJE I JEFTINIJE

U javnosti se ne stišava galama oko opremanja nameštajem Kuće fudbala, koju je Fudbalski savez Srbije (FSS) izgradio u Staroj Pazovi, a taj posao mimo tendera i javnih nabavki,  dodelio Simpu iako njegova ponuda nije bila najpovoljnija. Priča, kojom su se ove novine bavile zimus (Vranjske 729), ovih dana dobila je novu dimenziju nakon tvrdnje sagovornika Vranjskih da je „Simpo posao opremanja Kuće fudbala kancelarijskim nameštajem ustupio kompaniji Nitea iz Beograda“. Ovaj sagovornik, koji je dugo u branši i odlično upućen u to kako se i na koji način dolazi do sličnih unosnih poslova, kaže da u ovome ne bi bilo ništa čudno da Nitea nije u vlasništvu Vesne Ječmenice, devojke sa kojom se nekoliko godina zabavlja Božidar Djelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije:

– Da stvar bude još zanimljivija, ni Nitea nije proizvođač nameštaja, već uvoznik i prodavac. Simpo je dobio posao od FSS, iako je poznato da ne proizvodi kancelarijski nameštaj, tako da je na mestu sumnja da ovde nisu baš najčistija posla – kaže sagovornik Vranjskih.

Svetski: Kuća fudbalaSetićemo se da je zimus bilo mnogo nezadovoljnih zbog činjenice da je čitav posao dobio upravo Simpo, iako njegova ponuda od 520.000 evra nije bila najpovoljnija. Zoran Laković, gensek FSS rekao je tada da je sve čisto jer će od ukupne sume vranjska kompanija za nameštaj naplatiti 320.000 evra, dok će za ostalih 200.000 donirati nameštaj u zamenu za reklamu. Po tome je ispalo da je ponuda ostala dva ponuđača, kompanija Gaj i Ktitor, nepovoljnija u odnosu na Simpovu, iako je za stotinak hiljada evra bila niža.

U Fudbalskom savezu Srbije ni sada nisu želeli da nam odgovore na pitanja vezana za opremanje Kuće fudbala, potrvrđujući tako reputaciju tajne organizacije. Na pitanje da li im je Simpo ustupio posao da objekat u Staroj Pazovi napune kancelarijskim nameštajem, i da li je, ukoliko jeste, u tome neku ulogu imao Djelić, Vesna Ječmenica odgovorila nam je jezgrovitim savetom koji prenosimo u celini:

– Za sve informacije molim vas da se obratite Kupcu i Dobavljaču – bilo je sve što je pisalo u njenom mejlu.

Kupac, odnosno FSS, nije nas udostojio odgovora, a Simpo kao dobavljač indirektno nam je potvrdio da je posao obavio uz malu pomoć prijatelja. U pismu koje smo dobili od Slađana Disića, generalnog direktora kompanije, kao odgovor na naše pitanje da li je Nitei ustupljen deo posla i da li potpredsednik vlade sa tim ima nekakve veze, stoji:

„SIMPO je sa Fudbalskim savezom Srbije sklopio i realizovao dva ugovora o opremanju Kuće fudbala u Staroj Pazovi, i to za opremanje hotelskih soba i apartmana i javnih prostora, kancelarija, terasa i kuhinje sa restoranom.  

U realizaciji ovog posla SIMPO je najveći deo poslova uradio sam, koristeći svoje proizvodne kapacitete, dok je manji deo specifičnog materijala i opreme koju ne proizvodi nabavio od poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar