Mire kao Tadić



Miroljub Stojčić

Iako ne razbija atomska jezgra, ne brani Kosovo i ne savetuje Novaka Djokovića, od Stojčića je plaćeniji samo gradonačelnik Novog Sada



 



Miroljub StojčićMiroljub Stojčić, gradonačelnik Vranja, iako nema brige popout očuvanja teritorijalnog integriteta ili priljučenja Evropskoj uniji, mesečno zarađuje skoro kao predsednik Republike Boris Tadić. Prema pisanju Večernjih novosti, danas se u Srbiji više nego isplati biti gradonačelnik ili predsednik opštine, čije se zarade kreću od 80.000 pa do nešto preko 130.000 dinara. Vranjanci zbog ovog podatka imaju puno pravo da budu ponosni jer se prvi čovek njihovog grada, sa 131.000 dinara mesečnih primanja, nalazi na vrhu ove liste, što je plata tek nešto manja od one koju prima Boris Tadić – 142.944 dinara. Ispred Stojčića je samo Igor Pavličić, njegov novosadski kolega, koji mesečno prima 134.000 dinara.

NA KANTAR

Stojčić je za sobom ostavio gradonačelnike Niša, Kragujevca, Užica, pa čak i Dragana Djilasa, prvog čoveka prestonice, koji zarađuje „tričavih“ 98.300 dinara. Šta je, dakle, to što Stojčića izdvaja u konkurenciji 174 kolega, koliko u Srbiji ima gradova i opština, čime nas je toliko zadužio pa mesečno zarađuje četiri i po puta više od prosečnog Vranjanca u gradu u kome konstantno na posao zvanično čeka desetak hiljada ljudi. Sudeći prema Stojčićevoj izjavi Novostima, gradonačelnik ne vidi ništa čudno u debljini svoje koverte:

– Shvatam da je za nekoga ovo ogromna plata, ali kada na tas stavite sve moje obaveze i odgovornost, stvari izgledaju sasvim drugačije. Mislim da lokalna administracija, posebno pravnici i ekonomisti, koji zarađuju oko 35.000 dinara, imaju izuzetno male plate. Zato imamo problem da zadržimo kvalitetne kadrove u unutrašnjosti – rekao je Stojčić.

Mudro rečeno, nema šta! Neupućeni bi pomislili da Stojčić u miru svog kabineta razbija atomska jezgra, kroji novi svetski poredak, brani Kosovo ili makar savetuje Novaka Djokovića. Ma jok! Sve su to efemerne rabote spram onih kojima je preokupiran Mire. A šta je to toliko odgovorno i teško u njegovom opisu posla nismo uspeli da sznamo jer je Stojčić otišao na godišnji odmor. Ako je za utehu, Stojčić ovo platu prima nekoliko godina, a za njim ne zaostaju ostala trojica najviših gradskih funkcionera. Igor Andonov, njegov zamenik, Slobodan Stamenković predsednik Skupštine i njegov zamenik Zoran Antić zarađuju oko 110.000 dinara mesečno, o čemu su Vranjske pisale u nekoliko navrata. Statistički, prema Novostima, predsednici opština i gradonačelnici u Srbiji zarađuju dve do tri prosečne plate u Srbiji, koja je u aprilu iznosila 39.298 dinara, a u najsiromašnijim i nerazvijenim opštinama u Srbiji plate lokalnih prvaka bliže su gornjoj nego donjoj granici.

Sa Stojčićem, koji kao da smatra da ne bi bilo ništa čudno kada bi, obzirom na obaveze koje ima, zarađivao i koji dinar više, slaže se i Saša Paunović iz Stalne konferencije gradova i opština, inače prvi čovek Paraćina, koji je izjavio da su primanja gradonačelnika u odnosu na prosečne plate, posebno u lokalnim sredinama, velike, ali da su ogromne i obaveze.

– Ne određujemo mi sami koje ćemo plate da primamo, već je to normirano republičkim propisima. Naravno, u ovim okolnostima niko od gradonačelnika ne bi smeo da se žali da mu je plata mala – rekao je Paunović i dodao da bi zakonom o fiskalnoj odgovornosti trebalo da se daju jasne smernice opštinama i u planiranju i u trošenju budžeta. Tako bi se, misli on, izbeglo nenamensko trošenje i improvizacije.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar