Mesto za 350 brucoša



, , ,

IZJAVA NEDELjE
Dragan Janjić, direktor JP Skijalište Besna kobila:
– Sada samo volonterski nadgledam sprovođenje projekata koji se odvijaju preko NIP.
                                                                                                                        (B92)



 

Prijava budućih brucoša za upis na fakultete državnih univerziteta u Srbiji počela je u utorak i trajaće tri dana, dok će se prijemni ispiti polagati od 27. juna do 30 juna. Konačne rang liste na fakultetima će biti objavljene od 5. jula, a brucoši će se upisivati do 18. jula, kada se i završava upisni rok.



Na vranjskom Učiteljskom fakultetu ove godine ima mesta za 170, a na Visokoj školi strukovnih studija za 180 brucoša.

Nebojša Tomić, sekretar Učiteljskog fakulteta, kazao je za O. K. Radio da će ove godine na učiteljskom smeru biti upisano 120 studenata, 75 redovnih i 45 samofinansirajućih. Na smeru za vaspitače biće upisano 20 redovnih i 30 samofinansirajućih studenata. Prema Tomićevim rečima fakultet će formirati preliminarnu listu prijavljenih kandidata na osnovu uspeha iz srednje škole.

– Svi kandidati podležu proveri govornih, fizičkih i muzičkih sposobnosti – kaže Tomić, navodeći da je provera eliminatornog karaktera, jer od nje zavisi da li će kandidati polagati prijemni ispit ili ne.

Školarina za samofinansirajuće studente na Učiteljskom fakultetu je na nivou prošlogodišnje i iznosi 60. 000 dinara. Tomić kaže da postoji i mogućnost plaćanja u četiri rate, a polaganje prijemnog ispita košta 7.000 dinara.

Na šest studijskih programa vranjske Visoke škole primenjenih strukovnih studija ove godine biće upisano 180 brucoša. Kako O.K. Radio saznaje na primenjenoj informatici biće upisano 20, na mašinskom inženjerstvu 30, koliko i na tehnologiji drveta, proizvodnoj ekonomiji i prehrambenoj tehnologiji. Na saobraćajnom smeru mesta ima za 10 redovnih i 30 samofinansirajućih studenata.

Prema rečima referenta ove institucije Gordane Mladenović, od 180 studenata 110 je redovnih a 70 vanrednih. Samofinansirajući studenti plaćaće školarinu u iznosu od 50.000 dinara po godini studija. Prijemni ispit na ovoj visoko obrazovnoj ustanovi budući brucoši polagaće 30. juna.

– Polaganje prijemnog ispita na Visokoj školi strukovnih studija košta 5.000 dinara – kaže Mladenovićeva.

Prema rečima nadležnih, ukoliko u prvom upisnom roku ne bude popunjen broj, drugi konkursni rok je od 1. do 20. septembra. Učiteljski fakultet i Visoka škola primenjenih strukovnih studija su jedine državne akreditovane obrazovne institucije u Vranju, a pored njih u gradu postoje još četiri privatne visoke škole.

(OK Radio)

NAGIP ARIFI
Nagip Arifi, bivši predsednik, a sadašnji zamenik predsednika opštine Bujanovac, napustio je Partiju za demokratsko delovanje (PDD) Rize Halimija i formirao svoju stranku.Nova, deveta po redu politička grupacija Albanaca na jugu Srbije, zvaće se, kako je saopšteno, Demokratska partija, a njen predsednik biće Nagip Arifi.
„Mi smo ovog vikenda u Bujanovcu najpre održali sednicu inicijativnog odbora, a potom i Skupštine stranke, na kojoj je učestvovalo oko 300 osnivača“, potvrdio je Arifi Tanjugu.
Riza Haljimi ocenio je da je formiranje nove Demokratske partije, sačinjene mahom od bivših članova PDD, nastavak „usitnjavanja političkog spektra Albanaca“, ali da ne može dovesti do destabilizacije vlasti u Bujanovcu.
(Tanjug, Beta)

IZJAŠNjAVANjE
Gradski odbor Liberalno demokratske partije pozvao je gradonačelnika Vranja Miroljuba Stojčića i Skupštinu grada da iznesu svoj stav o, kako su naglasili, ,,lažnoj decentralizaciji’’ čiji je glavni zagovornik Mlađan Dinkić. Kako se navodi u saopštenju LDP-a, inicijativa G17 plus za izmenu Zakona o finansiranju lokalne samouprave je još jedan očajnički pokušaj te partije da opstane na političkoj sceni.
– Politička demagogija u kojoj se o decentralizaciji govori samo kao premeštanju novca sa jednog mesta na drugo je neozbiljna i neodrživa, pa se čak i Fiskalni savet, kao nezavisni državni organ, negativno izjasnio o tom predlogu – kaže se u saopštenju LDP.
(OK Radio)

ANDONOV VS MIHAILOVIĆ

Cero izvini

Zamenik gradonačelnika Vranja dr Igor Andonov (DS) priznao je u sudskom procesu u Osnovnom sudu u Vranju da je povredio ugled i čast književnika Miroslava Cere Mihailovića koji se nalazi na čelu Književne zajednice „Borisav Stanković“.
Vranjski pisac tužio je zamenika gradonačelnika nakon što je ovaj u lokalnim novinama ocenio da „Mihailović celog života leži i prima platu“. Pred sudom Andonov se izvinio Mihailoviću i prihvatio da plati sudske troškove.
– Pošto je priznao krivicu ja sam povukao krivičnu prijavu protiv Igora Andonova u znak dobre volje – rekao je Mihailović novinarima, koji vodi još tri postupka protiv gradske uprave u Vranju. U privatnoj tužbi vranjski književnik traži od Grada Vranja isplatu ličnih dohodaka koji su mu osporeni kada je Književna zajednica odlukom lokalne samouprave skinuta sa budžeta. Pred Višim sudom u Vranju u toku su još dva sudska spora u kojima Mihailović traži zaštitu intelektualne svojine i nadoknadu štete. Naime, on na sudu dokazuje da je Grad Vranje „nelegalno preuzeo organizaciju Borine nedelje“, kao i manifestacije „Justinove blagovesti“. Usledila je i tužba zbog navodnog nelegalnog preuzimanja organizacije kulturno-turističke manifestacije „Stari dani“, koju je prethodno urednik Književne zajednice autorski zaštitio. Do pokretanja sudskih procesa došlo je nakon što je Gradsko veće donelo odluku da Književnu zajednicu „Bora Stanković“, kao udruženje građana na čijem je čelu Miroslav Mihailović, zbog navodnog netransparentnog poslovanja i nepodnošenja finansijskih izveštaja skine sa budžeta. Na taj način ukinuta je i zarada od preko 50.000 dinara koju je mesečno primao Mihailović. Grad je organizovao paralelnu manifestaciju „Borina nedelja“, a dodeljene su i dve nagrade „Borisav Stanković“. Ovo je prvi slučaj u poslednjih desetak godina da jedan gradski funkcioner, u ovom slučaju iz redova demokrata, prizna krivicu na sudu i izvini se.
(Danas)

POSKUPLjENjA
Odlukom Gradskog veća prevoz u gradskom i prigradskom saobraćaju “Kavim Jedinstva” poskupeće od 1. jula za 15 odsto. Građane osim ovog očekuje i poskupljenje vode od 7,6 odsto, odlučeno je na 85. sednici Gradskog veća. Stojan Dimčić direktor vranjskog “Vodovoda” objašnjava da je nova cena vode bila uslov za podizanje kredita od pet miliona evra kod nemačke KFW banke, za kompletnu rekonstrukciju gradske vodovodne mreže.
Direktor “Vodovoda” objašnjava da će osim rekonstrukcije vodovodne mreže kreditom biti završeni i radovi na brani “Prvonek”.
– Novac u iznosu od pet miliona evra sa grantom od 30 odsto, preduzeće će vraćati u narednih 15 godina – kaže Dimčić.
(OK Radio)

DRAGAN ŠUTANOVAC
Ministar odbrane Dragan Šutanovac predao je na upotrebu meštanima sela Mazarać most na Južnoj Moravi na koji su čekali 36 godina.
Most su izgradili inženjerci 4. brigade Kopnene vojske Srbije,  a radove je finansirala opština Vladičin Han. Vrednost mosta i radova je oko 30 miliona dinara.
Most koji povezuje više sela sa područja opština Vranje i Vladični Han, izgrađen je za sedam dana. Nosivost novog mosta je oko devet tona, a dužina 30 metara.
(Vranjepres)

BUJANOVAC

Deponija i dalje pod blokadom

Meštani sela Rakovac, kod Bujanovca, u čijem se ataru više od 20 godina nalazi gradska deponija, podneli su tužbu protiv Javnog preduzeća „Komunalac“ i Opštine Bujanovac, izjavio je predsednik mesne zajednice Rakovac Ljubiša Stošić.

Stošić je izjavio da je oko 40 meštana Rakovca, čije njive ugrožava otpad, podnelo tužbu Osnovnom sudu u Vranju, Sudskoj jedinici u Bujanovcu, uz koju ide i privremena mera zabrane odlaganja smeća.

Meštani Rakovca blokiraju prilaz deponiji od 2. juna ove godine, ne dozvoljavajući vozilima „Komunalca“ da tu odlažu smeće, tražeći da se deponija zatvori i da počne sanacija terena.

„Na tužbu smo se odlučili zato što nam se niko od nadležnih iz opštine nije obratio ni 20 dana od početka blokade da predloži neko rešenje. Nećemo dozvoliti nasilno uklanjanje blokade niti prolaz vozilima ‘Komunalca’ dok neko od nadležnih ne kaže precizne rokove kada će opština početi da rešava problem ovog smetlišta“, kazao je Stošić.

Prema njegovim rečima, nisu tačne tvrdnje da je blokada prilaza deponiji politički problem i da ugrožava bezbednost opštine Bujanovac.

„Meštani mesne zajednice Rakovac su se na lokalnom referendumu sa 95 odsto izjasnili za zatvaranje smetlišta i mi nemamo nikavih drugih zahteva, niti je ovo politički već ekološki problem, jer otpad sa smetlišta koje se nalazi na 500 metara od dva izvora vode je počelo da se preliva u okolne njive koje ne mogu da se obrađuju“, kazao je Stošić.

Tehnički direktor „Komunalca“ Semi Aliu izjavio je agenciji Beta da je stanje u Bujanovcu odakle već 15 dana nije odneto smeće, kritično i da preti opasnost zaraze.

„Bujanovac je zatrpan otpadom, mi ne možemo da odnosimo smeće na drugu lokaciju bez dozvole, a građani koji vide da su kontejneri prepuni, počeli su sami da prave divlje deponije na koje bacaju smeće“, kazao je Aliu.

Prema njegovim rečima, problem sa odlaganjem smeća u Bujanovcu dobiće sudski epilog, jer je i opština tužila meštane tražeći da uklone blokadu i da dozvole pristup deponiji.

(Beta)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar