Vraćanje autentičnog izgleda

Eko Taxi Vranje

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja plaća ceo projekat vredan 15 miliona dinara, a grad Vranje, uz godinu dana grejs perioda, u narednih pet godina ima obavezu da vrati 50 odsto uloženih sredstava



 

Grad Vranje je aprila, posle odluke Gradskog veća, a potom i Skupštine, kod Vlade Republike Srbije konkurisalo za dodelu sredstava za sufinansiranje arhitektonsko-urbanističkog rešenja za uređenje platoa sa fontanom i kolonadom na centralnom trgu u Vranjskoj Banji. Ovih dana, kako saznajemo, očekuje se da taj projekat i zvanično dobije „zeleno svetlo“ u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

UMETNIČKA SARADNjA

– Grad Vranje kandidovao u okviru javnog poziva za finansiranje izgradnje, rekonstrukcije, odnosno adaptacije škola i obdaništa, zdravstvenih ustanova, sportskih objekata, institucija kulture, objekata stanogradnje i drugih objekata od javnog značaja u 2010/2011. godini, projekat uređenja centralnog trga sa fontanom i kolonadom u Vranjskoj Banji. Projekat je vredan 15 miliona dinara, glavni projektant je arhitekta Čedomir Marković, a radovi, za koje izvođači još nisu izabrani, trebalo bi da počnu krajem juna i budu završeni za najkasnije dva meseca – ističe Igor ANDONOV, zamenik gradonačelnika.

Atelje „Gea“ iz Vranja, tačnije, autorski tim arhitekata, Jelena Marković,  odgovorni urbanista i Čedomir Marković, odgovorni projektant, u svoj projekat je implementirao arhitektonsko-vajarsko rešenje skulpture na fontani koja asocira na banjske geotermalne izvore i zemne kristale. Autori su umetnici iz Kraljeva, Slobodan Bob Marinković i Vlastimir Spasojević.

– Čitav kompleks je projektovan u duhu savremene arhitekture i uklopljen u ambijentalnu celinu i okruženje, shodno vremenu kada nastaje. Projektovan je u skladu sa namenom, kako bi po formi bio privlačan za korisnike. Korišćeni su elementi savremene arhitekture i savremeni materijali (prohrom, staklo, granit, čelik, armirani beton, leksan i sl.). Ovakvo arhitektonsko rešenje je u potpunosti primereno za ovu vrstu objekta i omogućava apsolutno uklapanje u čitav ambijent – navodi Čedomir MARKOVIĆ.

On pojašnjava da je fasada kolonade urađena bez suvišnih detalja, sa vencima istih dimenzija kao kod postojeće kolonade, što je u skladu sa lokacijom i namenam objekta.

KAO NEKADA

Zanimljivo je da je ovim arhitektonsko-urbanističkim rešenjem, a na zahtev investitora i građana Vranjske Banje, predviđeno vraćanje dela kolonade u prvobitno stanje, kako bi se povratio autentični izgled i duh centra Banje, onako kako je on izgledao pre nego što je deo osnovnog objekta, koji datira s početka 20. veka, porušen prilikom jedne od rekonstrukcija postojećih objekata.

– Kolonada stubova sagrađena uz objekat restorana „Kičer“ i delimično uz stacionarno-terapeutski blok Specijalne bolnice i na severoistoku centralnog trga, povezivaće ove objekte u jedinstvenu prostornu celinu – zaključuje Marković.

Za ideju uređenja centralnog trga kao i za veći deo aktivnosti koje su prethodile izradi samog projekta, najzaslužniji su doktor Zoran MILOSAVLjEVIĆ, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju i doktor Slobodan PEJIĆ, predsednik Opštinskog odbora DS u Banji. Dodajmo i to da Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja plaća ceo projekat, a da grad Vranje, uz godinu dana grejs perioda, u narednih pet godina ima obavezu da vrati 50 odsto uloženih sredstava.



  • Ostavi komentar