Srbija gubi bitku sa drogama



Klub lečenih zavisnika Most iz Vranja, u susret Svetskom danu borbe protiv droga, organizuje 17. juna gostovanje AKT Teatra „Dobri ljudi“ istoimenog udruženja iz Valjeva koje ima jedini sajt u Srbiji za podršku zavisnicima i suovisnicima u procesu lečenja (www.nikad-heroin.com).



 

U Srbiji su u proteklih osam godina povećani promet i korišćenje droga, a među zavisnicima je sve više mladih, upozorava se u Strategiji Vlade Srbije za borbu protiv zloupotreba droga. Šta kažu cifre?



– Jako je teško govoriti o tačnim i preciznim ciframa. Tokom prošle godine u javnosti je najčešće pominjana brojka od 40.000 registrovanih zavisnika, ali svi smo svesni da je broj onih koji imaju ovaj problem, a nisu nikada potražili medicinsku pomoć i nisu osuđivani zbog krivičnog  dela  koje ima veze sa narkoticima, daleko veći. Procene su da u Srbiji ima minimum između 120.000 i 150.000 ljudi koji konzumiraju narkotike, mada se pominje i cifra od čak 500.000 zavisnika. Naša istraživanja su slična zaključcima „Evropskog istraživanja o upotrebi alkohola i drugih droga među mladima u Srbiji“, koje je godinu dana kasnije u Srbiji sprovelo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a koje kaže da je 15 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, oba pola, bar jednom upotrebilo neku psihoaktivnu supstancu.

Koliko je srpsko društvo osetljivo za probleme ove populacije?

– Ljude koji pate od bolesti zavisnosti okolina žigoše za ceo život. U Srbiji gotovo da nema programa socijalne rehabilitacije za one koji su uspeli da uspostave apstinenciju i krenu putem izlečenja, a sami kapaciteti za lečenje su nedovoljni, pogotovo u manjim sredinama. Dr Vučković, načelnik Psihijatrijskog centra u Novom Sadu, jedan od naših najvećih stručnjaka kada su bolesti zavisnosti u pitanju, kaže: „Sve dok svi akteri u društvu, koji se sa različitih apsekata bave problemom narkomanije, ne budu organizovani i povezani toliko dobro koliko je narkomafija, Srbija će gubiti bitku sa drogama“.

U čemu se ogleda saradnja sa KLZ Most?

– Jedini način da se naprave značajniji pomaci u prevenciji bolesti zavisnosti je povezivanje i ujedinjena borba svih aktera, državnih i gradskih institucija i udruženja građana. Prvi kontakti uspostavljeni su prošle godine, a ako dobijemo podršku Ministarstva omladine i sporta na jesen će naši treneri vršnjačkih edukatora boraviti u Vranju i raditi sa vašim srednjoškolcima, a članovi KLZ Most gostovaće u Valjevu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar