Deblokada računa ili stečaj



Dragan Dimitrijević,

Oko 450 radnika zaposlenih u Preduzeću za puteve Vranje (PZP), mesec dana nakon hapšenja direktora  ovog preduzeća Zorana Filipovića i Mila Djuraškovića, vlasnika Nibens grupe u čijem sastavu posluje PZP, i dalje sa neizvesnošću očekuju ishod konačnog dogovora rukovodstva sa bankama poveriocima. Ako do dogovora dođe i račun PZP se deblokira, firma će se spasiti stečaja. Ali, sve ide nekako traljavo.



NIKOM NI REČI

Novoizabrani direktor PZP Nebojša Branković (koji je ranije već obavljao ovu funkciju) je na jednočasovnom sastanku sa sindikatima i poslovodstvom PZP Niš, kome je vranjska firma bila jemac za kredite kod banaka, održanom u utorak 14. Juna, najavio deblokadu računa PZP Vranje putem reprogramiranja dugova, ali je napomenuo da se o uslovima još uvek dogovara sa bankama.  Za izjavu smo ipak ostali uskraćeni jer direktor nije hteo da priča za medije, što je savetovao i ostalima u preduzeću. Sastanku su prisustvovali i članovi formiranog Štrajkačkog odbora, Dragan Dimitrijević, potpredsednik Nadzornog odbora putara Srbije i Stojan Krmpot, predsednik sindikalne organizacije u PZP.

– Direktor nas je u svom izlaganju upoznao sa zaključcima i stavovima , koje je prethodnih dana sa Milutinom Gaševićem, predsednikom Upravnog odbora (UO) PZP i još nekoliko kompanija u sastavu Nibens grupe, izneo pred zvaničnike Vlade i Javnog preduzeća Putevi Srbije. Ono što nas posebno raduje je izjava direktora  da je postignut kompromis sa bankama u pogledu reprogramiranja dugova kao i najava isplate drugog dela februarske zarade u najkraćem roku, za oko 450 zaposlenih koji se inače nalaze u teškom socijalnom i materijalnom položaju– kaže Dragan Dimitrijević.



NOVICA MITIĆ, UGS NEZAVISNOST
KRIVI SU SINDIKATI

– PZP je karakterističan primer loše privatizacije preduzeća gde tajkuni bez ikakve provere od strane Agencije za privatizaciju postaju vlasnici likvidnih preduzeća koja zatim pljačkaju i guraju u stečaj uz blagoslov političara na visokom nivou. Iako tamo nemamo sindikat, ne bih voleo da PZP ode u stečaj ali po svojoj prilici izgleda da takav scenario tek čeka ovo preduzeće. Tu prvenstveno leži odgovornost na sindikatima koji nisu obavljali svoju funkciju pravovremeno, a usput su davali legitimitet direktoru. Često se i radnici oglušavaju na upozorenja sindikata ali ih to ne sprečava da glavne krivce traže upravo u njima. Sindikati treba da istupe zajedno i energično, ali je problem što oni nikada nisu jedinstveni.

Računi PZP su, prema podacima sa sajta Narodne banke Srbije ( NBS), u blokadi već godinu dana za 824.689.200 dinara jer je vranjska firma bila jemac svom matičnom preduzeću, PZP Niš ( takođe u sastavu Nibens grupe) za bankarske kredite. Od devet banaka, koliko ih je davalo kredite ovom preduzeću, kao najveći poverioci ističu se AIK , Unikredit i Prokredit banka. U PZP Vranje se priča da je problem deblokade mogao biti i ranije dogovoren, ali da je do zastoja došlo jer banke koje su najveći poverioci nisu mogle da se dogovore oko postavljanja profesionalnog menadžmenta u preduzećima iz sistema grupe Nibens, koji bi trebalo da obezbedi nastavak poslovanja i izmirivanje obaveza prema zaposlenima ali i poveriocima i državi.

-Deblokade računa neće biti dok jedna od njih ne „ povuče nogu“   – kaže sagovornik iz poslovodstva PZP Vranje koji je insistirao na anonimnosti.

Blokada trenutno ugrožava potencijalne poslove, a samim tim i prihode koje može ostvariti PZP. Po rečima Dimitrijevića, vrednost trenutno ugovorenih poslova koje ima firma dostižu cifru od oko 1,3 milijarde dinara, a samo u toku prošle godine sa manjkom energenata postigla se realizacija od milijardu i šesto hiljada dinara .

– Na sastanku je odlučeno da štrajka neće biti dok se ne iscrpu sve metode sindikalne borbe i ne iskoristi svaka mogućnost dogovora, što ne znači da do njega neće doći ako se data obećanja ne ispune – kaže Dimitrijević.

A obećanja o pomoći u rešavanju problema preduzeća iz sastava Dragan DimitrijevićNibens grupe su u proteklih godinu dana pristizala i sa najviših državnih instanci.

– Ono što je sada bitno i čemu težimo jeste definisanje vlasništva nad preduzećem. Mi smo voljni da radimo, ali ne možemo zbog nedostatka energenata. Do sada je PZP imao najveću realizaciju poslova od ostalih putarskih firmi i sa 1.340 km pokrivamo najveću dužinu puteva prve i druge kategorije. Zato je opstanak PZP od velikog značaja za državu – naglašava Dimitrijević.

 Radnički nespokoj dodatno je ustalasala izjava Zorana Drobnjaka, direktora JP Putevi Srbije, koji je nakon hapšenja „ putarske mafije“ najavio da će zatražiti da se firmama iz sastava Nibens grupe oduzmu poslovi na kojima su redovno angažovani. Sonja Vukanović, predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije kaže da to nikako ne može biti dobra odluka i da se to ne sme dozvoliti. Ona jedini spas ovih preduzeća vidi u reprogramiranju dugova od strane banaka, a o daljoj strategiji sindikata odlučivaće se na sastanku koji treba da se održi u četvrtak 16. juna.

Dragan Dimitrijević opciju stečaja opisuje kao moguću ali malo verovatnu , jer Vlada Srbije to ne bi smela da dozvoli jer država učestvuje se 70 – 85 posto sredstava u realizaciji održavanja puteva prvog i drugog reda. 

HAPŠENjE
Situacija u PZP Vranje je kulminirala kada je 12. maja uhapšen Milo Djurašković, vlasnik Nibens grupe koja u svom sastavi broji još desetak preduzeća putarske ili slične delatnosti, sa još sedam saradnika među kojima se nalazi i sada već bivši direktor PZP Srđan Filipović. Prema policijskom saopštenju, ova grupa, sa Djuraškovićem na čelu, se tereti da je oštetila kompaniju FAM ( Fabrika maziva) iz Kruševca, (kao i PZP Vranje u sastavu Nibens grupe), za 32 miliona evra , pri čemu je Djurašković stekao dobit od 15 miliona evra. Po navodima policije,  reč je o klasičnoj zloupotrebi položaja „ispumpavanjem“ novca tj. prikazivanjem lažnih bilansa, falsifikovanjem dokumentacije i nenamenskim trošenjem. U praksi su se preduzeća ,među kojima i PZP, zaduživala“, stoji u navodima policije, „kod banaka na račun FAM ali je sav novac odlazio na račun Šer korporacije, koja je takoće u Djuraškovićevom vlasništvu“. Ova firma je zatim uzimala robu od FAM i prodavala je, a novac zadržavala za sebe, dok bi deo dugovanja bio prebacivan na PZP Vranje ugovorima koje su sklapali Filipović i takođe uhapšena Ljiljana Kostić, predsednica UO FAM.

 -Osim toga, Sonja Vukanović je u direktnom kontaktu sa funkcionerima vlade, a ona je član borda Svetske internacionale radnike građevinarstva i drveta i kao takva ima veoma jak položaj. Bila nam je od velike pomoći i malo je verovatno da bi bez njenog zalaganja uspeli da napravimo ikakav pomak. Imamo potvrdu da je na adresu države iz Svetske internacionale radnika građevinarstva i drveta stigao dopis u kome se traži hitno pronalaženje rešenja oko regulisanja obaveza prema radnicima. Na kakav odjek među vladinim zvaničnicima može da naiđe ovaj papir možete da pretpostavite ako vam kažem da je ova federacija toliko jaka da može da stopira strana ulaganja u infrastrukturu Srbije. – objašnjava Dimitrijević.

Na sastanku predstavnika sindikata Nibens grupe sa predsednicom Samostalnog sindikata putara Srbije (SSPS), Sonjom Vukanović 6. juna u Beogradu, sačinjeni su i definisani zahtevi o isplatama zaostalih zarada koji su zatim prosleđeni na adrese predsednika Republike Srbije (RS) , predsednika Vlade (RS) , ministru ekonomije i regionalnog razvoja kao i ministru za infrastrukturu i energetiku. Istog dana na sastanku od predstavnika Nibens grupe, Milutina Gaševića koji je ujedno i predsednik UO PZP Vranje, PZP Niš i PZP Kragujevac, sindikati su dobili obećanja  o isplati zaostalih zarada kao direktan ishod pregovora sa ministrom Milutinom Mrkonjićem i direktorom JP Putevi Srbije Zoranom Drobnjakom. Dva dana nakon toga u PZP Niš isplaćena je martovska plata, PZP Beograd dobio je prvu polovinu martovske, PZP Kragujevac aprilsku, a PZP Vranje je dobilo prvu polovinu martovske, i to bez poreza i doprinosa, s tim što nije isplaćen drugio deo februarske plate zajedno sa porezima i doprinosima.

Pojedine firme iz sastava Nibens grupe, među kojima i PZP Vranje, stupili su u štrajk, ali Vranjanci nisu bili radikalni već su se zadovoljili protestom u krugu svoje Mehanizacije. Sad tvrde da će sačekati obećano namirenje dugova, a sve to je vrlo neizvesno. Ono što je, međutim, izvesno, da se PZP, iako je sezona u punom jeku, bori za puko preživljavanje umesto da radi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar